Glijmiddel: welke soorten zijn er en wat heb ik nodig?

glijmiddel

Glijmiddel: veel mensen zien dat als een noodoplossing omdat een vrouw niet nat genoeg wordt. Maar dat is natuurlijk onzin: het is gewoon een handig hulpmiddeltje. Het is praktisch om te gebruiken als je met sextoys speelt bijvoorbeeld. En het maakt masturbatie ook veel lekkerder. Wil je extra stimulatie, dan kies je voor een middel dat verwarmend of juist verkoelend is. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende soorten en vertellen we wat je waarvoor gebruikt.

Welke soorten glijmiddel zijn er?

Mocht je nou denken: ‘welk glijmiddel heb ik nodig?’, lees dan even verder. We leggen je uit welke soorten er zijn, waar je ze voor kunt gebruiken en wat de voor- en nadelen van dat soort zijn.

Waterbasis glijmiddel

Een glijmiddel op waterbasis heeft, de naam zegt het al, een basis van water. Hierdoor is het heel dun en laat het geen vlekken achter. Het voordeel is dat het een makkelijk weg te wassen middeltje is, maar dat kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn. Het is bijvoorbeeld niet erg geschikt voor onder de douche. Door de dunne substantie moet je het soms een paar keer aanbrengen. Waterbasis lubricant kun je veilig gebruiken met condooms en sextoys. Het is niet voor niets het meestgebruikte middel.

Siliconen glijmiddel

Siliconen glijmiddel heeft een basis van siliconen. Hierdoor voelt het zijdezacht aan en heel glad. Het heeft veel voordelen, maar het grootste voordeel is dat het heel lang glad blijft. Je kan het daarom ook gebruiken voor massages. Je kunt het zelfs in bad gebruiken en je hebt er maar een paar druppels voor nodig. Bijkomend nadeel is wel dat het lastig te verwijderen is en dat het vlekken kan achterlaten in je kleding of laken. Daarnaast moet je uitkijken met het gebruiken van siliconen speeltjes: siliconen glijmiddel kan je siliconen toys aantasten.

Anaal glijmiddel

Omdat de anus niet nat kan worden zoals de vagina, is (anaal) glijmiddel van groot belang bij anale seks. Kies voor siliconen of de speciale anale variant, die vaak ook een basis heeft van siliconen. Siliconen blijft langer aanwezig, het droogt minder snel op en is daardoor het meest geschikt. Er zijn ook speciale relaxende anaalgels, zodat de kringspier zich makkelijker ontspant.

Stimulerend glijmiddel

Stimulerende lubricants hebben verschillende effecten. Zo zijn er gels die heel koel kunnen worden. Of juist lekker warm. Daarnaast zijn er ook tintelende glijmiddelen en soorten die zowel verwarmen als verkoelen.

Met een smaakje

Glijmiddel met een smaakje is hartstikke leuk om te gebruiken bij orale seks. Let er wel op dat je het enkel extern aanbrengt en niet gebruikt voor vaginale of anale penetratie. De glycerine in het glijmiddel kan namelijk leiden tot infecties in de anus of vagina.

Fisting glijmiddel

Er is speciaal fisting middel, dat dikker is dan andere soorten. Er zijn verschillende varianten, zoals crèmes, boter en gels. Hierdoor blijf je nog langer glad. Een populaire fisting gel is Crisco: een bakvet wat je in de Amerikaanse supermarkten gewoon tussen de bakspulletjes ziet staan.

21

Glijmiddel op oliebasis: niet doen!

Als je op internet zoekt naar verschillende soorten glijmiddel, dan lees je ook over glijmiddelen op oliebasis. Vandaag de dag kun je deze niet makkelijk meer kopen. De reden? Condooms kunnen niet tegen olie. Babyolie, massageolie, olijfolie, Vaseline: het zorgt ervoor dat je condoom kapot kan gaan. Bovendien kunnen deze soorten olie ervoor zorgen dat je infecties in je vagina kunt krijgen. En dan hebben we het nog niet over de vlekken in je lingerie en beddengoed. Wil je graag je partner masseren en die massageolie als glijmiddel gebruiken? Kies dan voor speciale 2-in-1 massageolie.

Welk glijmiddel heb ik nodig?

Bij het masturberen

Wil je jezelf verwennen met je hand? Dan kun je alle soorten glijmiddel gebruiken.

Als je last hebt van een droge vagina

Heb je last van een droge vagina? Gebruik dan een middel speciaal voor penetratie, zoals op waterbasis of siliconen basis. Varianten met een smaakje zijn minder geschikt voor penetratie.

In combinatie met een sextoy

Wil je een lubricant gebruiken in combinatie met een seksspeeltje? Is je sextoy gemaakt van siliconen, kies dan voor waterbasis. Is je toy bijvoorbeeld van roestvrij staal, dan kun je ook prima een middel op siliconen basis gebruiken.

In combinatie met condooms

De meeste glijmiddelen zijn veilig te gebruiken met condooms, zolang het middel geen oliebasis heeft. Op het product en onze productpagina’s lees je ook of je het veilig met condooms kunt gebruiken. Gebruik nooit Vaseline, massageolie of olijfolie als vervanging: dit kan condooms aantasten, waardoor ze niet meer veilig zijn.

Bij orale seks

Bij orale seks kun je speciale varianten met een smaakje gebruiken, zoals aardbeien, mint of champagne. Leuk, maar zoals je hierboven al las niet geschikt voor penetratie.

Bij anale seks

Voor gewone anale seks of als je wilt spelen met toys dan is waterbasis- of siliconen gel prima. Siliconen glijdt langer, maar kan niet gebruikt worden met siliconen toys.

Als je wilt fisten

Bij fisting is het van groot belang om goed en veel lubricant te gebruiken. Kies daarom voor speciaal fisting middel.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?