Een droge vagina: wat te doen?

Een droge vagina kan je seksleven behoorlijk verpesten. Vaginale droogheid zorgt ervoor dat je minder makkelijk gepenetreerd kunt worden en het kan daarbij ook pijn doen. Hoe kan het dat je niet zo nat wordt en wat kun je aan een droge vagina doen? Je leest er alles over in dit artikel over vaginale droogheid.

Wat is vaginale droogheid?

We spreken van een droge vagina als je onvoldoende vocht aanmaakt. Wat is onvoldoende? Als de vagina jeukt, schraal of pijnlijk aanvoelt. Je kunt last krijgen van pijn in de vagina en pijn tijdens het plassen. Als je tijdens het voorspel niet voldoende vocht aanmaakt, dan wordt penetratie natuurlijk pijnlijk en ook voor je mannelijke partner minder prettig. Bovendien is een droge vagina gevoeliger voor infecties, zoals een schimmelinfectie. Als je niet nat genoeg wordt voor de seks, dan kan het zijn dat je nog niet opgewonden genoeg bent. Neem daarom uitgebreid de tijd voor het voorspel.

Oorzaken vaginale droogheid

Er zijn verschillende oorzaken voor vaginale droogheid. Zo hebben veel vrouwen die in de overgang komen last van een droge vagina. Dit komt omdat de eierstokken minder oestogeen produceren, waardoor het slijmvlies in de vagina dunner en droger wordt. Bovendien neemt hierdoor de natuurlijke bevochtiging af. Maar het komt op elke leeftijd voor: ook door hormonale veranderingen tijdens of na een zwangerschap of in de borstvoedingsperiode kunnen leiden tot een droge vagina. Daarnaast zijn er talloze ziektes en medicijnen die vaginale droogheid kunnen veroorzaken. En wat denk je van stress? Antidepressiva staan er om bekend, maar ook plaspillen en medicatie tegen allergie kunnen de vagina droger maken. Tot slot kan het natuurlijk ook zo zijn dat je steeds minder zin krijgt in seks en dat je vagina daardoor droger voelt.

Wat te doen tegen een droge vagina?

Gelukkig zijn er genoeg manieren en middeltjes die je kunt gebruiken om een droge vagina tegen te gaan. Het is natuurlijk het beste om de oorzaak aan te pakken. Heb je last van een droge vagina, let er dan op dat je je uitsluitend met water wast. Je hebt geen speciale producten nodig en al helemaal geen gewone zeep of badschuim: dit verstoort de natuurlijke zuurgraad. Het is verstandig om geen strakke lingerie of kleding te dragen. Tot slot kun je kiezen om alleen tampons te dragen op de heftigste dagen van je menstruatie. Op de andere dagen kies je dan voor maandverband. Gebruik je medicatie, ben je in de overgang of zwanger, dan kun je de oorzaak moeilijk aanpakken. Wel kun je dan gebruik maken van speciale middelen die zijn ontwikkeld tegen een droge vagina.

Middelen tegen een droge vagina

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om een droge vagina tegen te gaan.

Glijmiddelen

Aan glijmiddel denk je waarschijnlijk als eerste, als je vaginale droogheid wilt oplossen. Een glijmiddel is een effectief middeltje tegen een droge vagina. Heb je zin om een lekker potje te stoeien met je man? Gebruik dan een paar druppels glijmiddel en je merkt niks meer van de droogte. Dit is natuurlijk een tijdelijke oplossing. Er zijn verschillende glijmiddelen, zoals op waterbasis, die je ook kunt gebruiken met siliconen sextoys. Daarnaast heb je ook siliconen glijmiddel, die wat langer aanwezig blijft en onder de douche of in bad gebruikt kan worden. En je kunt kiezen voor speciale varianten, zoals stimulerend glijmiddel.

Lustopwekkers

Heb je over het algemeen weinig zin in seks? Dat kan! Er zijn heel veel vrouwen die een lager libido hebben dan hun partner. Wil je toch graag een wat actiever seksleven zonder die droge vagina? Bekijk dan onze lustopwekkers voor vrouwen eens. Dit zijn stimulerende druppels, gels of sprays die het libido verhogen en meer energie geven. Je raakt hierdoor sneller opgewonden, wat je vaginale droogheid natuurlijk goed doet.

Massageolie

We horen je denken: massage olie tegen vaginale droogheid? Ja! Niet omdat de olie lekker glijdt en als glijmiddel gebruikt kan worden. Maar omdat een langer voorspel er vaak voor zorgt dat een vrouw in de stemming komt. Verwen haar eens met een uitgebreide massage, met een heerlijk ruikende massageolie. Steek kaarsen aan en kneed elk plekje van haar lichaam. Gebruik je 2-in-1 massage olie? Plaag dan met je handen haar vulva. Het zou heel goed kunnen dat dit uitgebreide voorspel er voor zorgt dat ze wél voldoende opgewonden raakt.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?