Het perfecte parfum: wat past bij jou en wat moet je niet doen?

het perfecte parfum

Geuren zijn heel sterk verbonden met onze herinneringen. Daarom geeft de geur van schone was je een gelukkig gevoel en kan de geur van warme appeltaart je een knus, warm gevoel geven. In drogisterijen en parfumeries kun jij kiezen uit duizenden verschillende parfums. Maar hoe vind je nou het perfecte parfum? En op welke plek moet jij dit spuiten om er zo lang mogelijk van te genieten? Wij vertellen je alles over het perfecte parfum.

Wat is een parfum?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten parfums zijn. Eigenlijk is de naam parfum niet correct; in de meeste winkels heb je de keuze uit de twee meest gangbare parfumtypes. Dit zijn eau de parfum en eau de toilette. Het verschil zit in het percentage geurbestanddelen. Hoe meer van deze bestanddelen, des te duurder de geur is en hoe langer jij de geur kunt blijven ruiken op de huid.

Een eau de parfum bevat 10 tot 15% geurbestanddelen, een eau de toilette 5 tot 10%. Kies je voor een echt parfum of parfumextract, dan bevat deze 20 tot 40% geurbestanddelen. Een eau de cologne bevat 2 tot 5%.

Over het algemeen worden parfums ingedeeld in zeven verschillende geurgroepen: bloemachtig, citrusachtig, chypre (een fantasiegeur), fougère (een mosachtige fantastiegeur), houtachtig, oriëntaals en leerachtig. Geuren zijn opgebouwd uit drie verschillende geurnoten: topnoten, hartnoten en basisnoten. De topnoten ruik je de eerste minuten en verdwijnen snel. Vaak zijn dit frisse citrusgeuren, zoals bergamot. De hartnoten ruik jij nadat de topnoten zijn vervlogen. Dit zijn bijvoorbeeld bloemige geuren. Tot slot blijven de basisnoten over, nadat de hartnoten na zo’n één tot twee uur zijn vervlogen. Veel geuren hebben houtachtige basisnoten, zoals sandel- of cederhout.

Hoewel er elk seizoen nieuwe geuren worden gelanceerd, zijn er heel veel parfums die al tientallen jaren populair zijn. Iconische geuren zijn N°5 van Chanel (1921), Ô van Lancôme (1969), Anaïs Anaïs van Cacharel (1979), Poison van Christian Dior (1985), Angel van Thierry Mugler (1992) en CK One van Calvin Klein (1995).

Hoe kies jij je perfecte parfum uit?

Het perfecte parfum verschilt per mens: er is niet voor niets zoveel keuze. Bovendien draag jij op zomerse dagen waarschijnlijk een ander parfum dan je tijdens een date op een winteravond doet. Over het algemeen draagt men namelijk lichte, frisse geuren in de ochtend en in de zomer. In de avond en in de winter kiest men eerder voor zwoelere, zwaardere geuren.

Het is belangrijk om de geur op jouw huid te ruiken voor je het aanschaft. Op jouw huid ruikt een eau de toilette of eau de parfum namelijk anders dan op een teststrookje van papier. Zelfs op de huid van iemand anders ruikt de geur anders dan bij jezelf. Ruik ook na tien minuten na het sprayen aan je huid: de topnoten zijn nu vervlogen. Als jij een favoriet parfum hebt, dan kan men in de parfumerie jou ook helpen om een nieuw luchtje uit te zoeken dat in dezelfde geurgroep valt. Je kunt dit ook zelf ontdekken, bijvoorbeeld via de website Fragrantica.

Wat voor effect kan parfum hebben?

Er zijn twee belangrijke redenen om parfum te dragen: ten eerste omdat jij het zelf lekker vindt en ten tweede om lekker te ruiken voor anderen. Daarnaast zijn er allerlei effecten die het dragen van parfum met zich meebrengt.

Geuren kunnen je stemming beïnvloeden: zo roept een luchtje met kokos al snel een tropisch vakantiegevoel op. Het parfum dat jouw moeder of oma vroeger droeg zal je doen denken aan de tijd dat je nog een kind was.

Parfum draagt ook bij aan meer zelfvertrouwen. Het is als een accessoire of een mooie jurk: jouw parfum complimenteert je persoonlijkheid. Bovendien kan ook het idee dat je andere lichamelijke geurtjes camoufleert meer zekerheid geven. Tot slot geeft het dragen van parfum je een aantrekkelijk gevoel.

Heb je wel eens meegemaakt dat jij op straat liep en dat iemand zo lekker rook, dat jij je direct aangetrokken tot hem of haar voelde? Dat is heel normaal. Geur is één van onze belangrijkste zintuigen. Alleen een lekkere geur kan er al voor zorgen dat jij je aangetrokken voelt tot iemand. De dierlijke feromonen in parfum, zoals ambergris of musk, maken je aantrekkelijk voor het andere geslacht.

Op welke plekken kun je parfum het beste spuiten?

Parfum blijft het best zitten op een warme, gehydrateerde huid. Dit zorgt voor de beste hechting. De meest gebruikte plekken om parfum te spuiten zijn de hals en op de polsen. Minder bekende, maar heel geschikte plekjes om parfum te spuiten zijn je decolleté (daar is jouw huid per slot van rekening lekker warm), achter je oren en in je knie- en armholtes. Is je huid droog? Breng dan eerst wat (ongeparfumeerde) bodylotion aan.

Om jouw geur langer te blijven ruiken, kun jij ook gebruik maken van andere producten uit dezelfde geurlijn. Veel populaire geuren hebben bijvoorbeeld ook douchegel, zeep, deodorant of bodylotion met hetzelfde parfum.

Dit kun je beter niet doen met parfum

Smaken verschillen en er zijn altijd geuren die bij jou passen. Er zijn dan ook niet heel veel don’ts op het gebied van het dragen van parfum. We hebben nog wel wat handige tips voor je!

  • Gebruik niet teveel parfum. Jij wilt niemand verstikken met jouw geur, die niet iedereen even lekker zal vinden ruiken.
  • Wrijf nooit je polsen over elkaar na het aanbrengen van parfum: hierdoor verander jij de samenstelling van de geur en blijft hij minder lang zitten.
  • Bewaar je parfum niet in de zon. Een donkere plek is het beste voor de houdbaarheid van de formule.
  • Gebruik liever geen parfum in de zon. De ingrediënten, zoals alcohol, kunnen zorgen voor huidirritatie. Veel zomerse geuren (zoals de Sun-lijn van Jil Sander, maar ook parfums van Issey Miyake, Biotherm en Lancaster) bevatten weinig of geen alcohol. Als alternatief kun jij de geur ook op je haren spuiten.
  • Wees voorzichtig met parfum op sieraden en kleding. De formule kan vlekken veroorzaken of het bovenste laagje van je armband of oorbellen aantasten.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?