Hoe overleef je een gebroken hart: de fases en onze tips

hoe overleef je een gebroken hart

Een gebroken hart: we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Van de eerste keer dat een vriendje of vriendinnetje het uitmaakte op school tot een echtscheiding: een relatie verbreken is altijd pijnlijk. Hoe overleef je een gebroken hart en door welke fases ga jij dan heen?  Wat kun je doen om je snel weer de oude te voelen? Dat vertellen wij je in dit artikel.

Wat is een gebroken hart?

We spreken van een gebroken hart als jij liefdesverdriet hebt. Dit ontstaat bijvoorbeeld nadat een relatie is verbroken of als degene op wie jij verliefd bent geen gevoelens voor jou blijkt te hebben. Je kunt er achter zijn gekomen dat je partner vreemd is gegaan of jij hebt zelf een affaire gehad, waardoor je nu erg in de war bent. Het is ook mogelijk dat je twijfelt aan jouw huidige relatie en niet weet wat je moet doen. Een gebroken hart kan ervoor zorgen dat jouw leven voor je gevoel nooit meer wordt zoals het was en ervoor zorgen dat jij tijdelijk minder goed functioneert. Maar we hebben goed nieuws: er zijn dingen die je kunt doen om een gebroken hart te helen.

Fysiek ziek van een gebroken hart

Hoewel je hart niet letterlijk in tweeën breekt, kun jij wel fysiek ziek zijn wanneer je last hebt van liefdesverdriet. In het ergste geval kan een gebroken hart zelfs een hartaanval veroorzaken. Dit komt door de toename van adrenaline in het lichaam. Ook kan jouw borst pijnlijk aanvoelen, omdat je emotionele pijn hebt. Hierdoor worden je zenuwnetwerken geactiveerd. Ziet je huid er minder zuiver uit? Ook dat kan komen door liefdesverdriet. Stress lijdt namelijk tot huidverslechtering, zoals acne en eczeem. Bovendien schreeuwt jouw lichaam om suiker en vet bij stress, wat ook geen goede invloed heeft op je huid. Jouw hersenen worden flink aan het werk gezet als je last hebt van een gebroken hart: het deel van de hersenen dat normaliter wordt gestimuleerd bij een verslaving, wordt tijdens liefdesverdriet ook geactiveerd. Tot slot is het mogelijk dat jij last krijgt van opgezwollen ogen door het vele huilen. Omdat jouw tranen minder zout zijn bij liefdesverdriet dan normale tranen, hoopt het water zich op in de weefsels rond je ogen. Daarom worden je ogen dik door het huilen.

Fases bij een gebroken hart

Heb jij een gebroken hart opgelopen? Dan zijn er enkele fases die je hoogstwaarschijnlijk zult doorlopen. Dit is per persoon natuurlijk verschillend, maar de meeste mensen maken deze fases mee. Stop je verdriet niet weg, maar geef er aan toe. Dat is eng, want jij stelt je heel kwetsbaar op en zal de pijn flink voelen. Toch is dit de beste manier om met liefdesverdriet om te gaan.

Ontkenning

Zowel bij rouw als liefdesverdriet is ontkenning de eerste fase. Je kunt het nauwelijks geloven dat jouw relatie voorbij is. Of dat jij iemand hebt verteld hoe dol je bent op diegene, maar dat uit dat gesprek blijkt dat die gevoelens niet wederzijds zijn. In het geval van een verbroken relatie verwacht jij dat jouw ex elk moment kan bellen, om zijn of haar excuses aan te bieden en te smeken om vergeving. Het is lastig om je ex met rust te laten als de ander de relatie heeft verbroken. Na een relatie van misschien wel vele jaren moet jij opeens alleen verder: dit is een heftig besef. Daarom ben jij er niet direct aan toe om je ex los te laten.

Ontkenning is een lastige fase. Het verdriet is nog vers en waarschijnlijk kom jij overal in huis dingen tegen die je aan jouw ex doen herinneren. Jij zult je op dit moment vooral de fijne dingen van jullie relatie herinneren. Om door de ontkenningsfase te komen moet jij accepteren dat de relatie voorbij is en dat jouw leven gewoon doorgaat, ook zonder je ex.

Lees ook: Vijf redenen om te daten met jezelf

Boosheid

Boosheid kan om allerlei redenen ontstaan. Boos op jezelf, omdat jij vreemd bent gegaan bijvoorbeeld. Of nog erger: omdat jij er achter bent gekomen dat je ex al maanden seks had met een ander. Logisch dat jij woedend bent. Maar ook als een relatie wordt verbroken zonder dat er iemand is vreemdgegaan kun je boos zijn. Vooral als de ander is weggegaan: diegene heeft bij jou een gebroken hart veroorzaakt.

Hoewel boosheid volkomen logisch is, is het belangrijk om helder te blijven denken. Helemaal als jullie kinderen hebben. Hoe moeilijk het ook is: in dat geval zal jouw ex altijd in je leven blijven als ouder van jullie kinderen. Dan kun je maar beter zorgen dat jullie in elk geval on speaking terms zijn.

Onderhandelen

In de onderhandelingsfase probeer jij de pijn voor jezelf te verzachten, door na te denken over ‘wat als?’ situaties. Denk bijvoorbeeld aan bidden, om je ex terug te krijgen. Of je fantaseert over hoe fantastisch jouw leven zou zijn, als jullie nog een relatie zouden hebben. En tot slot geef jij jezelf de schuld: er zijn altijd wel dingen die je beter had kunnen doen om dit te voorkomen, toch?

In deze fase besef jij je hoeveel je ex-partner voor jou betekende en wil jij nog steeds graag weer met hem of haar samen zijn. Toch besef jij je tegelijkertijd dat je de situatie maar beter kunt leren accepteren.

Depressieve gevoelens

Door het accepteren van de situatie – dat jullie uit elkaar zijn of dat degene op wie jij verliefd bent jouw gevoelens niet heeft beantwoord – kun jij last krijgen van depressieve gevoelens. Waarschijnlijk voel jij je hierdoor uitgeblust, leeg en erg verdrietig. Dat is normaal. Wat niet normaal is, is dat deze fase te lang duurt. Stel dat jij je na een maand nog zo voelt, dan zou je eens een gesprek kunnen aangaan bij de huisarts.

Acceptatie

Dit is de fase waar jij vanaf het begin al op hebt gewacht: acceptatie. De relatie is verbroken en hoe verdrietig dat ook is, jij hebt het geaccepteerd. Je blik op het leven is positiever en hebt weer zin om leuke dingen te doen. Natuurlijk kan verdriet of boosheid je af en toe nog overvallen en dat is helemaal niet erg.

Hoe kun jij de pijn verzachten bij een gebroken hart?

Een gebroken hart is ontzettend vervelend. Met onderstaande tips kom jij deze pijnlijke tijd zo goed mogelijk door.

Zorg goed voor jezelf

Hoewel het heerlijk is om te zwelgen met chocolade, wijn en alle Bridget Jones films, is het niet de meest gezonde manier om je gebroken hart te helen. Door te bewegen, zowel buiten als in de sportschool, geef jij jezelf de kans om je boosheid, verdriet en depressieve gevoelens te uiten. Niks werkt zo goed tegen boosheid als kickboksen of een flink eind hardlopen bijvoorbeeld. Drink niet teveel alcohol: zo wordt je alleen maar beroerder wakker en heb je nog minder energie. Stap ook op tijd uit bed: van de hele dag in bed liggen wordt niemand beter.

Verzamel je favoriete mensen om je heen

Om door een verdrietige periode te komen, is de steun van familie en vrienden noodzakelijk. Met vriendinnen kun jij een lijst opstellen van alle manieren waarop je wraak wilt nemen op je ex. Niet dat je dat doet natuurlijk, maar het lucht op en laat je waarschijnlijk lachen. Maar ook een knuffel is heel belangrijk in tijden van verdriet en natuurlijk mag jij uithuilen op de schouder van je beste vriendin.

Vergeef de ander of jezelf

Vergeving is belangrijk om niet verbitterd te raken. Je vergeeft iemand niet voor wat hij of zij heeft gedaan, maar voor jezelf. Op deze manier raak jij je boze gevoelens ten opzichte van de ander kwijt. Vooral als je contact blijft houden – als ouders van jullie kinderen, omdat jullie samen werken of om jullie huis te verkopen – dan is vergeving noodzakelijk. Vergeef de ander voor wat jou is aangedaan. Ook belangrijk: schenk jezelf vergeving, voor jouw eventuele aandeel in de verbroken relatie.

Wees eerlijk

Hoewel het voor kan komen dat een relatie totaal onverwachts wordt verbroken, is de kans groot dat er al wel wat mis was. Wees eerlijk naar jezelf: was jullie relatie echt altijd pais en vree? Of heb je er zelf ook wel eens aan gedacht om deze te verbreken? Wat is de reden dat één van jullie – of misschien jullie allebei wel – liefde buiten de deur zochten? Door te accepteren dat de relatie al langere tijd niet meer was wat het ooit was, is het makkelijker om te accepteren dat de relatie nu voorbij is.

Hoe lang duurt liefdesverdriet?

Tot slot nog een belangrijke vraag, die mensen met liefdesverdriet bezig zal houden. Hoe lang duurt het ongeveer? Volgens relatietherapeut Paul Hokemeyer duurt het ongeveer drie maanden voor je gebroken hart is geheeld. In negentig dagen raken jouw hormonen weer in balans en ben jij weer in staat om de boel helder te zien.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?