Hoe wil jij je dit jaar voelen? Stel je eigen doelen

Nieuw jaar

Een nieuw jaar is begonnen: heb jij je goede voornemens alweer laten varen of ga je er helemaal voor dit keer? Het is niet eenvoudig om doelen te stellen en deze dan ook te bereiken. Vaak ben je de eerste tijd gepassioneerd en gemotiveerd – en misschien net als ik wat geobsedeerd -, maar daarna zakt de motivatie toch snel weg. Hoe stel je nou je eigen doelen, zodat je je dit jaar ook écht beter gaat voelen? Wij helpen je op weg!

De populairste goede voornemens

Elk jaar nemen we ons massaal voor om gezonder te gaan leven in het nieuwe jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zeg maar. Er wordt zelfs op ingespeeld: Dry January is bijvoorbeeld ontstaan omdat mensen in het nieuwe jaar (tijdelijk) geen alcohol willen drinken. Ook stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten, duurzamer leven, financieel gezonder worden en iets nieuws leren staan hoog op ons prioriteitenlijstje.

Doelen stellen: wees realistisch

Gemiddeld sneuvelen de meeste goede voornemens al op 12 januari. Dit komt door een combinatie van factoren, maar heeft vaak te maken met het feit dat het doel te ambitieus is. Het is de nummer één regel als je je goede voornemens wilt volhouden: wees realistisch. Je zult – uitzonderingen daargelaten – in één jaar tijd niet opeens 30 kilo afvallen, een flitsende nieuwe carrière opbouwen of Crossfit-kampioen worden. Je hoeft dus niet zo snel mogelijk spiermassa te kweken of een nieuwe taal te leren, als je er maar mee aan de slag blijft gaan.

“Dé nummer één regel als je je goede voornemens wilt volhouden: wees realistisch.”

Stel je doelen duidelijk op

Wees duidelijk voor jezelf. Zeg dus bijvoorbeeld niet: ik wil minder alcohol drinken, maar stel een grens aan je alcoholinname. Je doel kan dan bijvoorbeeld worden: ik drink maximaal twee glazen alcohol per week (en alleen in het weekend). Wil je meer bewegen? Geef dan aan in je doel hoe vaak je dit wilt doen. Dus bijvoorbeeld: om de dag hardlopen, elke dag 60 minuten wandelen of drie keer per week naar de sportschool. Zo lang het msaar haalbaar is voor jezelf.

Richt je op het maken van gewoontes

Plof je na het avondeten vaak uitgeput op de bank? Ga in plaats daarvan een half uurtje wandelen. Zo maak je je hoofd leeg en werk je direct aan je beweging.

Heb je de neiging om elke avond nog zeker een uur op je telefoon te scrollen en word je elke ochtend moe wakker? Laat je telefoon voortaan in de woonkamer liggen (en koop desnoods een wekker, geen excuses dit keer!).

Goede gewoontes kun je steeds verder opbouwen, bijvoorbeeld door elke week een stukje verder te lopen. Met slechte gewoontes reken je het best in één klap af: bijvoorbeeld als je wilt stoppen met roken, gamen, alcohol drinken of als je een socialmediaverslaving hebt. Knikker die app van je telefoon voor komende weken/maanden en geniet van de rust die het je over een tijdje gaat brengen.

Gemiddeld schijnt het 66 dagen te duren voor iets ook echt een nieuwe gewoonte is geworden, maar dit is dus een gemiddelde. Het kan ook langer duren voordat het gedrag echt normaal voor jou wordt.

Lees ook: Hoe sociale media aan ons zelfbeeld knagen

Werk met tussendoelen

Bij het ene doel zijn tussendoelen makkelijker te meten dan bij andere doelen. Toch is het slim om een tussendoel in te stellen voor jezelf. Als je bijvoorbeeld 1500 euro wilt sparen voor een reis, dan werk je daar in stapjes van zoveel euro per maand naartoe. Wil je afvallen of meer geld sparen dan is het eenvoudig om een tussendoel te stellen. Als je meer tijd vrij wilt maken voor jezelf of beter in je vel wilt zitten, dan is dat misschien wat minder makkelijk meetbaar. Door een dagboek bij te houden kun je dit toch doen. Er zijn wellness-dagboeken en -apps, maar je kunt het ook eenvoudig bijhouden in je agenda of in een schriftje. Noteer hoe je je voelt, wat goed ging die dag en eventueel wat je de volgende keer beter zou kunnen doen.

Wees eerlijk over je struggles

Vertel mensen over je nieuwe doel(en), want dit kan je enorm helpen. Als mensen niet weten dat je bijvoorbeeld geen alcohol meer wilt drinken, kunnen ze blijven aandringen. Terwijl je waarschijnlijk geen eens een wijntje aangeboden krijgt als je er eerlijk over bent. Volgens een studie heb je 10% meer kans om je doelen vol te houden als je anderen er over verteld. Maar zoals altijd zijn er mensen die je ‘ongezellig’ zullen vinden als je opeens geen glas wijn of dessert wilt. Of als je nee zegt op een uitnodiging. Anderen, zoals bijvoorbeeld je partner of beste vriendin, kunnen je dan helpen om sterk te blijven.

“Volgens een studie heb je 10% meer kans om je doelen vol te houden als je anderen er over verteld.”

Beloon jezelf

Beloon jezelf als je een tussendoel hebt gehaald. Bijvoorbeeld als je voor het eerst vijf kilometer hebt kunnen hardlopen of als je twee weken niet op sociale media hebt gekeken. Kies een beloning die je doel niet in de war schopt; dus liever geen chocoladereep als je zoveel kilo bent afgevallen, maar een avondje bios (met snacktomaatjes in je tas!).

Zie je doelen niet als last

Ook al heb je er niet altijd zin in, toch is het goed om je goede voornemen niet als last te zien. Het is zonde om negatief te denken over iets wat je toch zult moeten doen om je doel te bereiken. Geen zin om te sporten? Ga toch en zet je favoriete playlist erbij aan. Door met een positieve blik aan je nieuwe gewoontes te werken ga je het makkelijker als iets leuks zien.

En tot slot: zie je doel niet als dé oplossing voor al je problemen. We lijken vaak te denken dat als we afvallen, meer vrije tijd hebben of een andere baan dat alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Helaas is dat niet realistisch. Ook met tienduizend euro op de bank kun je nog wakker liggen van andere issues en ook als je beter voor jezelf zorgt kun je je af en toe nog rot voelen. Maar ook dan geldt: probeer positief te blijven, je komt er wel!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?