Hoe zeg je nee, terwijl jullie al bezig zijn
Nee of stop zeggen, terwijl jullie al volop bezig zijn. Het kan lastig zijn. Toch raden we het iedereen aan om te doen, zodat jij je achteraf niet naar of gebruikt voelt. Hoe zeg je nee tegen een partner? Dat lees je in dit artikel.
Vraag om toestemming
De meeste vrouwen hebben het vast wel eens meegemaakt: een sekspartner die over jouw grenzen wil gaan. Door bijvoorbeeld zomaar zijn penis van je vagina naar je anus te bewegen, zonder dit te bespreken. Dit kan een schokkende ervaring zijn. Consent (of toestemming) is namelijk hartstikke belangrijk. Je staat volledig in je recht om nee te zeggen als je iets (opeens) niet meer wilt doen. Tijdens het experimenteren, maar ook tijdens een seksuele handeling die jullie al tig keer eerder hebben gedaan. Het kan zijn dat je er gewoon niet voor in de stemming bent, het dit keer niet goed voelt of dat je er helemaal nog niet aan toe bent. Een normale partner zal dit accepteren. Maar wat doe je, als de ander je toch probeert te overtuigen? Zeg het luid en duidelijk: nee.
Hoe zeg je nee als je al bezig bent?
Voelt iets niet goed voor jou, dan moet je er mee stoppen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien denk je: als ik hem of haar even laat doorgaan, dan is het klaar. Wij, vrouwen, hebben nou eenmaal snel last van een schuldgevoel en willen niet lastig zijn. Maar wil jij je na afloop vies voelen, alleen omdat je niet lastig gevonden wilt worden? Natuurlijk niet. En daarom zeg je dus nee.
Jij hebt de controle
Besef je goed dat jij degene bent die controle heeft over jouw lichaam: voor, tijdens en na een hook up. Alleen jij kan beslissen wat goed is voor jou. Dus als jij je op enig punt ongemakkelijk voelt, is het belangrijk om dat uit te spreken. Ook als je eerder wel toestemming hebt gegeven. Of als je getrouwd bent met die persoon. En ook als je het al eerder hebt gedaan, maar je er nu niet goed meer bij voelt of nu de kracht hebt gevonden om dit uit te spreken.
Lees ook: Mythen over seksueel geweld ontkracht
Communiceer duidelijk
Duidelijkheid is goed, maar dat wil niet zeggen dat je per se ‘NEE!’ moet schreeuwen. Misschien ben je gewoon nog niet toe aan dat wat de ander wil. Dan kun je aangeven dat je hem of haar heel leuk vindt, maar dat je hier op dit moment niet aan toe bent. Op deze manier houd je de deur open voor een toekomst samen, maar geef je ook duidelijk aan waar je grens ligt.
Hoe zeg je nee als er één ding is wat je niet wilt doen
Natuurlijk kan het zo zijn dat je wel met de ander naar bed wilt, maar bepaalde dingen liever niet wilt doen. Denk aan orale seks, anale seks of andere handelingen waar je gewoon niet van houdt. Een simpele zin als ‘dat doe ik niet graag’ of ‘dit wil ik niet doen’ moet voldoende zijn om je partner duidelijk te maken dat hij of zij moet stoppen. Het is belangrijk om rekening te houden met de gevoelens van een ander. Dus zegt liever dat die handeling je niet aanspreekt, maar wat jullie eerder deden wel, dan alleen ‘gatverdamme, nee!’ uit te roepen.
Wat als jij van gedachten veranderd?
Als je iemand in het verleden hebt verteld dat je toen niet toe was aan seks of een seksuele handeling, maar misschien in de toekomst wel en het is nu de toekomst, maar je bent er nog steeds niet aan toe, wat dan? Moet je het toch maar doen, omdat je dat nou eenmaal hebt beloofd? Nee, natuurlijk niet. Als vrouwen wordt ons vaak verteld dat onze eigen gevoelens ondergeschikt zijn aan die van anderen, maar dit is natuurlijk klinkklare onzin. Dat de ander teleurgesteld is, dat kan. Maar jij hoeft geen seks met iemand te hebben, terwijl je dit niet wilt, alleen omdat hij of zij anders misschien teleurgesteld is. Een simpel ‘ik ben van gedachten veranderd’ zou voldoende moeten zijn.
De reactie van de ander
De reactie van je sekspartner geeft jou belangrijke informatie over hem of haar. Een normale reactie is dat de ander meer geeft om jouw comfort en gevoelens dan om zijn of haar eigen seksuele plezier. Zeurt de ander en probeert hij of zij je te overtuigen om toch door te gaan, zorg dan dat je fysieke afstand creëert en ga weg of stuur de ander weg. Besef je dat als diegene nu al zo respectloos reageert, het waarschijnlijk niet iemand is met wie je nog een keer wilt afspreken. Tot slot kun je helaas in een situatie terechtkomen waarbij ‘nee’ niks uithaalt. Jaarlijks worden er in Nederland 100.000 mensen slachtoffer van seksueel geweld, schat het CBS. 90% hiervan zijn vrouwen. Het is belangrijk om je te beseffen dat dit nooit jouw schuld is. Professionele hulp kan je hierbij helpen.
Hoe zeg je nee: mijn ervaring
Ik kan me nog twee ervaringen herinneren waarin ik ‘nee’ zei tegen een man. De eerste was na een dronken stapnacht. Ik studeerde journalistiek en nam een man mee naar huis die ik uit het stapwereldje kende. Eenmaal in bed had ik helemaal geen zin meer in seks, of in elk geval niet met hem. Ik vond het lullig voor hem, maar heb toch gezegd dat ik niet meer wilde en dat hij weg moest gaan. Blij was hij niet, maar ook zeker niet opdringerig om het toch even af te maken. Dit zou normaal moeten zijn, maar het verraste me in positieve zin. Dat is aan de ene kant best triest, maar ik ben blij dat hij zich netjes gedroeg. Ik weet namelijk dat mijn vriendin dit geluk niet had en ze voelt zich daar nog steeds rot onder.
De tweede keer was met mijn partner, niet lang nadat mijn moeder was overleden. Rouw en seks, het ging voor mij niet goed samen. Toch was het niet vanzelfsprekend om ‘nee’ te zeggen, anders zou ik het me elf jaar later niet meer herinneren. Ook dit keer werd mijn ‘nee’ gerespecteerd en iets anders zou je ook niet verwachten van de persoon met wie je getrouwd bent.
Heb jij tips om nee te zeggen tegen de ander?
Reageer of stel een vraag
0 reacties