Is ons beeld van seks en relaties verpest door de media?

Nynke Nijman

Seks is overal. In onze favoriete series, in reclames ( onze reclame van Hunkemöller worden elders al als pornografisch ervaren), in radio-advertenties en op social media. En het is als vanzelfsprekend dat al deze beelden, geluiden en perspectieven een invloed hebben op onze seksualiteit, of in ieder geval op ons beeld van seksualiteit. Maar daar waar we geneigd zijn om te denken dat deze invloeden enkel negatief zijn, is het belangrijk om je te beseffen dat er ook een heleboel positieve invloeden zijn. De media zoals dat we die nu kennen worden namelijk niet enkel meer vormgegeven zoals dat vroeger gebeurde. Er wordt meer geluisterd naar de ‘gewone’ mensen en deze krijgen ook telkens meer invloed op de verschillende mediavormen. Seks is daarin populairder dan ooit en vooral het correct weergeven van seksualiteit lijkt hierin heel belangrijk te zijn. Net zo goed als dat relaties dit zijn: het tonen van echtheid lijkt hip, waarbij niet enkel de magische kanten van een relatie getoond worden, maar ook van het harde werken.

Daar waar we geneigd zijn om te denken dat deze invloeden enkel negatief zijn, is het belangrijk om je te beseffen dat er ook een heleboel positieve invloeden zijn.

Doordat met name sociale media bediend worden door een enorme diversiteit aan mensen, krijgen relaties en seksualiteit een heel divers podium. Allerlei aspecten komen naar voren, die eerder niet getoond werden in de meer traditionele media. Times are changing, en dat is goed te zien en te horen. Er lijken telkens meer mogelijkheden getoond te worden over hoe seksualiteit en relaties zich kunnen kleuren. En dit is een goede verandering, want seksualiteit en relaties kleuren zich zoveel diverser dan dat ons al die jaren is getoond, alleen beseffen mensen zich dit pas wanneer ze het elders eens hebben kunnen zien. En als het binnen de media genormaliseerd wordt, zullen mensen eerder geneigd zijn om er zelf ook uiting aan te geven.

Dus daar waar je misschien zou denken dat de hoeveelheid aan seksualiteit en relaties die getoond wordt in de media vooral tot een heel vertekend beeld zou leiden, lijkt dat niet per se zo te zijn. Het kan juist voor een veel realistischer beeld zorgen, mits je maar niet blijft hangen in een bubbel waarin voortdurend dezelfde, onrealistische beelden en verwachtingen getoond worden.

Daar waar je misschien zou denken dat de hoeveelheid aan seksualiteit en relaties die getoond wordt in de media vooral tot een heel vertekend beeld zou leiden, lijkt dat niet per se zo te zijn.

Wat overigens wel een valkuil is waar je je zelf tegen moet beschermen, is de valkuil van teveel diversiteit waarin je je eigen identiteit verliest. Het is prachtig en nodig dat er zoveel diversiteit getoond wordt op alle aspecten van seksualiteit en relaties, maar daarin kan je jezelf ook een beetje verliezen. Tot op het punt dat je niet goed meer weet wat bij jou past en waar jij je comfortabel bij voelt.

Dus neem vooral alle beelden, verhalen en perspectieven in je op. Onderzoek alles waar jij je comfortabel bij voelt. Maar durf dan ook weer even afstand te nemen tot dat alles, om gewoon even te voelen wat het is dat jij nodig hebt en wie jij bent.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?