Je oude liefde hervinden (en waarom dit succesvol is)

eerste liefde

Jullie waren jong en stapelverliefd. En hoewel je op 16-jarige leeftijd dacht dat jullie voor altijd bij elkaar zouden blijven, bleek dat niet het geval te zijn. Toch kunnen de vonken na tientallen jaren opnieuw overslaan. Een nieuwe relatie met je oude liefde? Dat kan heel succesvol zijn! Volgens onderzoek van de California State University heb je meer dan 70% kans om weer een relatie te krijgen met een oude liefde, als je beiden single bent en elkaar weer ontmoet.

Je eerste liefde: een onschuldige kalverliefde

De meeste mensen denken met plezier terug aan hun eerste relatie. Al die eerste keren samen: de eerste kus, de eerste keer seks. Eerste relaties zijn vaak onschuldig. Een kalverliefde waarbij je niet van elkaar af kunt blijven en waar je jaren later aan terugdenkt met een glimlach.

Na een heleboel namen met hartjes in mijn dagboek was daar op vijftienjarige leeftijd opeens mijn eerste grote liefde. Hij was achttien en had al een rijbewijs, wat natuurlijk onwijs stoer was. Met hem had ik voor het eerst seks, maar maakte ik ook kennis met de problemen van een relatie. Onzekerheid, ruzies en verschillende interesses om maar wat te noemen. De hormonen gierden door mijn lichaam. Na de eerste verliefdheid kwam ik steeds vaker jongens tegen die leuker, stoerder of knapper waren dan mijn vriendje. Met mijn eerste gebroken hart namen we na een jaar afscheid van elkaar.

Acht op de tien stellen blijft samen

Toen Nancy Kalish, voormalig hoogleraar psychologie aan California State University, een relatie kreeg met een vriendje van vroeger ontdekte ze dat er helemaal geen onderzoek was gedaan naar hernieuwde relaties. Ze besloot dat zelf te doen en werd zo expert op het gebied van verloren- en hernieuwde relaties. Via haar website Lostlovers.com – nu gesloten vanwege haar overlijden – konden mensen oude liefdes terugvinden.

Het bleek een succes: zeven op de tien oude liefdes die elkaar hadden hervonden waren nog samen. En bij mensen die elkaars eerste liefde waren was dit acht op de tien. Ook blijkt dat het aantal oude liefdes dat elkaar heeft hervonden en daarna gaat scheiden erg laag: maar anderhalf procent. Ter vergelijking, in Nederland eindigt bijna 40% van alle huwelijken in een echtscheiding.

Waarom werkt een relatie met een oude liefde zo goed?

Hoe komt het dat een nieuwe relatie met je oude liefde zo goed werkt? Volgens de bekende antropoloog Helen Fisher komt dat onder andere omdat je die jeugdliefde nooit vergeet. “En als de timing goed is en jullie ontmoeten elkaar weer, dan worden je hersenen direct getriggerd en komen al die romantische gevoelens weer vrij.” Die onuitwisbare indruk die jeugdliefdes maken hebben een biologische basis: als puber gieren de hormonen nou eenmaal door je lichaam. Die zorgen ervoor dat emotionele herinneringen worden opgeslagen. Zo gauw je de stem van je jeugdliefde weer hoort, hem in zijn blauwe ogen kijkt, of zijn geur weer ruikt, dan komen al die herinneringen weer naar boven. Kalish: “Mijn proefpersonen zeggen dat deze gevoelens zowel vertrouwd als opwindend zijn.”

Een heel ander mens?

Denk maar niet dat je in al die jaren opeens een heel andere persoon bent geworden. Kalish zei hierover: “Mensen veranderen niet zoveel. Je persoonlijkheid blijft zo ongeveer hetzelfde, net als je normen en waarden. Mensen gaan misschien een andere richting op in hun leven, maar ontgroeien elkaar niet.” Daarnaast hebben oude liefdes vaak dezelfde wortels. Je groeit op in hetzelfde dorp, gaat naar dezelfde school, kent elkaars familie en vrienden of gaat stappen in dezelfde discotheek. Dat zorgt voor een sterke basis met veel gemeenschappelijke herinneringen. Uit het onderzoek van Kalish blijkt ook dat vooral mannen hun nieuwe liefdes blijven vergelijken met hun eerste partner.

Is dit het moment om met je ex te connecten?

Het is tegenwoordig natuurlijk heel makkelijk om in contact te komen met je oude liefde. Sociale media spelen daarin een grote rol. Vooral op Facebook is het makkelijk om je oude liefje op te zoeken: meer dan een voor- en achternaam heb je niet nodig. En ook een mailtje is zo verstuurd. Het is echter niet verstandig om een oude liefde te contacten als je zelf in een goede relatie zit, waarschuwt Kalish. In haar meest recente onderzoek ontdekte ze dat maar liefst 62% van de mensen die op dit moment een nieuwe relatie met een oude liefde hebben, eerst een affaire met elkaar hadden. Dit is een verdubbeling van hetzelfde onderzoek tien jaar eerder: toen ging 30% van de stellen eerst een affaire aan, voordat ze definitief voor elkaar kozen. Sommige mensen voelden zich schuldig, anderen niet. Ze noemen het de grandfather clause: het is iets wat altijd zo had moeten zijn en nu er nieuwe regels (of een andere partner) zijn, het eigenlijk nog steeds bij het oude moet blijven. Wat resulteert in een affaire met je ex. Overigens blijkt ook het scheidingspercentage flink gestegen: van anderhalf naar vijf procent.

Een verbroken relatie is leerzaam

Misschien denk je: wat jammer dat we niet al die jaren bij elkaar zijn gebleven. Wellicht heb je beiden een scheiding achter de rug en kinderen met een ander. Maar het is niet per se slecht dat je niet bij elkaar bent gebleven. Je leert namelijk veel van een break-up. Hoe je om moet gaan met een gebroken hart bijvoorbeeld en ook dat het altijd weer goed komt. Op die manier leer je ook om niet te settelen voor iemand die het toch niet helemaal is. Overigens is het zo dat de meeste hernieuwde liefdes uit elkaar gingen vanwege een praktische reden, zoals een studie of baan aan de andere kant van het land. Mensen die zeventien of jonger waren ten tijde van de eerste relatie heeft het meest kans op een succesvolle relatie. En daarbij geldt: hoe ouder men de tweede keer is, des te beter.

Iedereen kent wel zo’n stel

Ook in mijn omgeving ken ik twee succesverhalen van hervonden liefdes: de vader van een goede vriendin is onlangs getrouwd met zijn oude liefde. En een andere vriendin gaat samenwonen met haar vriendje van vroeger. Zou ik ook een succesvolle relatie met mijn ex op kunnen bouwen als we single zouden zijn en elkaar weer zouden ontmoeten? Ik denk het niet. We waren veel te verschillend. Maar er is nog een ander, iemand met wie ik jaren gescharreld heb en wie ik na twintig jaar nog steeds spreek. En inderdaad: het zijn de gezamenlijke herinneringen en de herkenbaarheid die zo vertrouwd en opwindend zijn. Mocht ik ooit single worden, dan is hij de meest waarschijnlijke persoon met wie ik het zou proberen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?