Jij bent een powerfrau! En op deze manier vind jij nóg meer kracht

powerfrau

Hoe het komt dat vrouwen worden gezien als het zwakke geslacht, is mij een raadsel. We zetten kinderen op de wereld, houden altijd tien ballen tegelijk in de lucht en multi-tasken gaat ons net zo goed af als ademen. Een powerfrau hoeft niet altijd sterk en krachtig te zijn: elke vrouw heeft haar in zich. Altijd.

Een powerfrau: wat is dat precies?

Amelia Earhart, Maya Angelou, Aletta Jacobs, de Dolle Mina’s, Rosa Parks, Kamala Harris, Taylor Swift en Serena Williams: allemaal powervrouwen van vroeger en nu, die op hun eigen manier hun kracht tonen. De één door op te komen voor zichzelf én voor gelijke rechten, de ander door te vechten voor het recht om te stemmen, te studeren en zeggenschap over het eigen lichaam te hebben en weer anderen door als eerste vrouw solo over de Atlantische Oceaan te vliegen, door aan te top te staan in hun vakgebied of door verkozen te worden als eerste vrouwelijke vice-president van de VS. En niet te vergeten: al die andere vrouwen die al jarenlang aan het hoofd staan en stonden in andere landen, zoals Queen Elizabeth II en Angela Merkel. Maar wees gerust: je hoeft niet wereldberoemd of de allerbeste te zijn om je een powerfrau te noemen.

Lees ook: Dit zijn de 100 meest invloedrijke powervrouwen volgens Forbes

Female empowerment

Een artikel over de powerfrau is niet compleet zonder het over female empowerment (of women’s empowerment) te hebben. Dit is een breed begrip, dat steeds meer bekendheid krijgt. En dat is goed, want de rechten tussen mannen en vrouwen wereldwijd zijn verre van gelijk. Kort gezegd bedoelen we met female empowerment dat meisjes en vrouwen gelijke rechten hebben als mannen, op alle gebieden, zoals:

Educatie

Volgens UNICEF gaan 129 miljoen (ja, miljoen) meisjes wereldwijd niet naar school. 32 miljoen meisjes hebben de leeftijd van basisschoolleerlingen. De rest is tussen de 12 en 17 jaar. In plaats van naar school te gaan of de mogelijkheid krijgen om verder te studeren, moeten deze meisjes thuis blijven om het huishouden te doen en voor hun eigen kinderen of broertjes en zusjes te zorgen. Wist je dat zelfs in deze tijd nog 12 miljoen minderjarige meisjes per jaar worden gedwongen om te trouwen? Educatie is zo ontzettend belangrijk: het verminderd de kans op kindhuwelijken, het verbetert de economische en culturele positie, het zorgt voor gelukkigere en gezondere kinderen en voor minder overlijdens tijdens de bevalling.

Werk

Hoewel er vooruitstrevende landen en bedrijven zijn, is het aantal leidinggevende vrouwen nog steeds veel lager dan het aantal mannen. Daarnaast verdienen mannen nog altijd meer dan vrouwen die hetzelfde werk doen. Door gelijke kansen in werk en inkomen kunnen vrouwen voor zichzelf zorgen en zijn ze dus niet financieel afhankelijk van een ander.

Zelfbeschikking

Bedenk je eens hoe het zou zijn als je alleen samen met een mannelijk familielid naar buiten mag. Of dat je zelf geen medische beslissing mag maken (over anticonceptie, een abortus of je levenseinde), maar dat je mannelijke partner of vader dat doet? Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar voor veel vrouwen is dit aan de orde van de dag. Het kan zelfs onder je neus gebeuren. Lees het boek van Lale Gül bijvoorbeeld eens.

strong women

Wat kun jij doen om je verder te ontwikkelen als powerfrau?

Hoe haal jij het beste in jezelf naar boven, ook op het gebied van female empowerment? Daar hebben wij de volgende tips voor.

Wees supportive

Oordeel niet. Natuurlijk mag je een mening hebben, maar dat wil niet zeggen dat je deze ook ongevraagd moet verkondigen. Helemaal niet als je weet dat het een ander kan kwetsen. Dus carrièretijger: als jouw vriendin stopt met werken om haar kind op te voeden, dan is dat haar keuze. En dat geldt voor alles: een verhuizing, een vakantie zonder kinderen, een vegan levensstijl tot aan een nieuwe bank aan toe. En kunnen we dan alsjeblieft direct een eind maken aan de moedermaffia?

Kom op voor jezelf

Stel: je wilt een studie volgen die je omgeving niet ziet zitten. Je wilt opnieuw emigreren. Of je besluit om een abortus te ondergaan. En wat te denken van een scheiding? Allerlei onderwerpen waar mensen iets van vinden en graag hun mening over willen verkondigen. Een powerfrau weet precies wat ze wil en wijkt niet van dat pad af. Jij weet dat dit voor jou de beste keuze is, wat de rest van de wereld daar ook van vindt. Natuurlijk mag je twijfelen, maar is je besluit genomen, dan is dat zo. Probeer je niet door anderen te laten overtuigen dat zij weten wat beter is voor jou.

Onderwijs jezelf

Sociale media: het is niet alleen het afvalputje van de maatschappij, maar ook een mooie manier om jezelf of anderen te onderwijzen. Op sociale media kom je heel veel inspirerende vrouwen tegen. Ik noem bijvoorbeeld spoken word artiest Zaïre Krieger, dichter Amanda Gorman die sprak tijdens de inauguratie van Joe Biden en heel veel andere powervrouwen. #metoo en #bodypositivity kennen we vooral dankzij sociale media. Vraag jij je nog steeds af waarom bepaalde dingen als kwetsend worden gezien? Educate yourself! Je hoeft het niet per se eens te zijn met wat wordt gezegd, maar op deze manier verdiep jij je in elk geval in de zienswijze van anderen. Dit kan natuurlijk ook op andere manieren: lees erover, ga naar een spoken word evenement of bekijk een TED talk.

Praat er met anderen over

Aanvullend op bovenstaand punt: praat erover. De boodschap verspreiden kan bijdragen aan het verminderen van het probleem. Helaas kun je in je eentje niet veel doen tegen de grootste wereldproblemen, maar je kunt anderen onderwijzen waarom het beter is om geen dieren te eten of dat gelijkheid belangrijk is. De laatste jaren zie je steeds meer diversiteit en echte mensen in folders bijvoorbeeld, omdat ‘men’ blijft communiceren hoe belangrijk dit is.

Koop bij en van vrouwen

De afgelopen jaren zijn we ons steeds bewuster geworden van het belang van het steunen van de lokale middenstand. Vrouwen kun je verder supporten door bij vrouwelijke winkeliers, boeren en andere producenten je spullen te kopen. Of door andere diensten af te nemen bij andere vrouwen, als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een tekstschrijver, kapper, klusjesvrouw of huisarts.

Geef het goede voorbeeld, powerfrau!

Roze is voor meisjes, blauw voor jongens. Hoe reageer jij als je zoon nagellak op wil of een Frozen jurk naar school wil aantrekken? Dat zal per ouder verschillen en dat is prima. Maar het kan geen kwaad om niet direct te roepen: ‘dat is iets voor meisjes’. Wil jouw dochter astronaut worden of bij de brandweer? Prima, steun haar daarin. Er zijn heel veel inspirerende boeken over krachtige vrouwen voor kinderen. En als laatste tip ik ook een prachtig boek voor kinderen over jongens en mannen die geen draken bestrijden, maar wel heel veel hebben bereikt:

  • Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – Elena Favilli (Origineel: Good night stories for rebel girls: 100 tales of extraordinairy women)
  • Little leaders – Vashti Harrison (leverbaar in verschillende edities, zoals bold women in black history en visionary women around the world)
  • Meisjes en sport, Meisjes en kunst en Meisjes en wetenschap – Rachel Ignotofsky (Origineel: Women in sports, Women in art, Women in science)
  • Ik ben Malala – Malala Yousafzai en Christina Lamb (Origineel: I am Malala)
  • Verhalen over jongens die anders durven te zijn: hoe je bijzondere dingen bereikt door jezelf te zijn – Ben Brooks (Origineel: Stories for boys who dare to be different: true tales about amazing boys who changed the world without killing dragons).

Lees ook: Toxic masculinity: de risico’s voor hem en jou

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?