Juni Pride Month: dit is wat je moet weten
Juni is Pride Month: in deze maand vieren LGBTQ+ communities wereldwijd de vrijheid om zichzelf te zijn, te kunnen laten zien wie zij zijn en om trots te zijn op hun identiteit. Toch is er nog veel te winnen: in veel landen is homoseksualiteit nog strafbaar. En ook in een vrij en – ogenschijnlijk – tolerant land als Nederland komt geweld tegen de LGBTQ+ community regelmatig voor. Met Pride Month wordt er dan ook aandacht gevraagd voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender personen, queer personen en mensen met een andere seksuele identiteit, zoals panseksuelen.
Het ontstaan van Gay Pride en Pride Month
Op 28 juni 1969 was er een inval van de politie in de homobar Stonewall Inn in New York City. Omdat de bezoekers van de bar al jaren gepest en vernederd worden door de politie, besluiten zij dit keer terug te vechten. De Stonewall rellen zijn een belangrijk keerpunt in de LGBTQ+ beweging. Het was voor het eerst dat mensen zich op grote schaal verzetten tegen de vernederingen van buitenaf.
De eerste Gay Pride en Roze Zaterdag
Precies een jaar later, op 28 juni 1970, is voor het eerst de Gay Pride Parade gevierd in dezelfde wijk in NYC. Ook in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Canada, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland ontstaan dit soort initiatieven. In Nederland wordt de Gay Pride gehouden sinds 1977, sinds 1979 noemen we het Roze Zaterdag. Deze vieren we meestal op de laatste zaterdag van juni. Daarnaast is er natuurlijk ook nog Pride Amsterdam, met de beroemde Canal Parade.
Tip: Pride Amsterdam wordt dit jaar gevierd van 31 juli t/m 8 augustus. De botenparade wordt helaas doorgeschoven naar 2022.
Wie kan er meedoen aan Pride Month?
Pride Month en Gay Prides trekken bezoekers die zich buiten de mainstream hokjes voelen vallen, maar ook veel hetero’s bezoeken de evenementen. Steeds meer merken komen met Pride-collecties, zoals Levi’s, Puma, Converse, Versace en Happy Socks, om de LGBTQ+ community te steunen. Ook een groot bedrijf als Google doet hier aan mee, door bijvoorbeeld de straten waar Gay Prides worden gehouden te kleuren in de regenboogkleuren: het symbool van de LGBTQ+ community.
Waarom is Pride Month zo belangrijk?
Er is nog een lange weg te gaan voor de acceptatie van de LGBTQ+ community. Een voorbeeld: enkele dagen geleden – aan het begin van Pride Month – is bekend gemaakt dat in Florida transgender meisjes niet mogen sporten met andere meisjes op school. Ook in andere conservatieve staten is een soortgelijke wet aangenomen. En in maar liefst zeventien Amerikaanse staten wordt gewerkt aan een wet die transgender behandelingen, zoals hormoonbehandelingen en puberteitsremmers, verbiedt. Volgens de FBI is 20% van de haatmisdrijven gericht tegen homoseksuelen.
Homohuwelijk
Nederland is in 2001 het eerste land ter wereld waar homo’s en lesbiennes mogen trouwen. In twintig jaar tijd zijn daar maar 28 andere (delen van) landen bijgekomen waar getrouwd mag worden als same-sex couple. In contrast hebben 33 landen hun wetten aangepast, om zo te voorkomen dat stellen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.
Lees ook: de beste dating-apps voor de LGBTQ+ community
Homoseksualiteit strafbaar
Op deze wereldkaart is precies te zien waar de LGBTQ+ community wordt gecriminaliseerd. In de meeste westerse landen is homoseksualiteit legaal en wordt geweldig tegen LGBTQ+ mensen als haatmisdrijf gezien en bestraft. Maar veel landen in Afrika, het Midden-Oosten, voormalig communistische landen en het grootste deel van Azië zien homoseksualiteit als iets slechts of strafbaars. In Iran, Saudi-Arabië, Somalië, Jemen en het noorden van Nigeria staat de doodstraf op seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. En ook in Afghanistan, Pakistan, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Brunei en Mauritanië is dit een mogelijkheid. Transgender personen hebben het ook moeilijk: in veel landen zijn wetten zo aangepast, dat deze mensen zichzelf niet kunnen zijn. Dit is ook te zien in het eerder genoemde voorbeeld over de conservatieve Amerikaanse staten.
Geweld tegen de LGBTQ+ community
Uit onderzoek van Out In The Open blijkt dat in sommige landen 85% van de LGBTQ+ leerlingen zich niet veilig voelen op school en dat maar liefst 45% van hen daarom stopt met de opleiding. In Brazilië, een land waar homoseksuele stellen mogen trouwen, zijn in 2017 maar liefst 387 LGBTQ+ mensen vermoord en pleegden 45 anderen zelfmoord. Maar ook in Nederland ervaart maar liefst 70% van de LGBTQ+ mensen fysiek of verbaal geweld, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Wat kun jij doen om de LGBTQ+ community te steunen?
Wees lief voor je medemens. Je kunt het nooit met iedereen eens zijn. En natuurlijk hoef jij je niet opeens in regenboogkleuren uit te dossen als je daar niks voor voelt. Maar je hoeft óók geen mensen na te roepen als zij hun geliefde kussen en jij daar een mening over hebt. Als iemand zich identificeert als non-binair op sociale media. Of kinderen of volwassenen veroordelen die worstelen met hun identiteit of seksuele voorkeur of deze juist trots uitdragen. Openheid en acceptatie: dat is waar Pride Month om draait.
Lees ook: seksuele emancipatie: 12 vrouwelijke vrijheidsstrijders
Reageer of stel een vraag
0 reacties