Kerststress? Met deze tips kom je november ontspannen door!

Hoe magisch de decembermaand ook is, het is ook een periode waarin je soms stijf staat van de stress. De beste remedie? Ontspannen vóórdat alle gekte losbarst. Check daarom deze negen tips om jezelf in die kalme, en tikkeltje saaie, novembermaand helemaal op te laden!

‘It’s the most wonderful time of the year!’ Yup, maar het is ook de meest stressvolle tijd van het jaar. Het is dat Kerstmis zo’n wonderschone belofte van gezelligheid en liefde alom in zich draagt, anders hadden we onze kerstballen al lang aan de wilgen gehangen. Want laten we wel zijn. Hoe snel onze harten ook gaan kloppen bij het horen van die vrolijke jingle bells, de hele aanloop naar Christmas Eve is vaak een zenuwpezerig gedoe.

Paniekerig shoppen

Cadeautjes kopen en inpakken, vijfgangenkerstdiners in elkaar flansen, het hele huis omturnen in een flonkerend kersttafereel en niet te vergeten de eeuwige strijd over wie bij wie op Eerste en Tweede Kerstdag.

Paniekerig shoppen in overvolle winkels, hele dagen op elkaars lip zitten, conversaties draaiende houden met tantes of neven waar je he-le-maal niets mee hebt, lachen als een boer met kiespijn om dat foute grapje van je oom en vervolgens ontdekken dat er iets aanbrandt in de keuken. Yep, daar gaat je zorgvuldig bereide rollade met truffel en eekhoorntjesbrood.

Nope, de dagen rondom kerst zijn niet de sereenste dagen van het jaar. En al helemaal niet wanneer je stiekem een beetje een perfectionist bent. Zo iemand die snakt naar een volmaakte kerstervaring, vol dennengeur en lachende gezichten die zingen bij de piano of hete chocolademelk slurpen bij de open haard. Met een dwarrelend sneeuwvlokje hier en daar.

Kerstvrije schuilplaats

Gelukkig hebben we november nog. De maand vóórdat de gekte losbarst. Een stilte voor de storm, zogezegd. In die doorgaans rustige novembermaand kun je prima preventief ontspannen en ontstressen.

Het is een maand waarin je niets hoeft te plannen, niets hoeft te doen en waarin je je niet hoeft op te doffen voor een tweedaags festijn van eten, converseren, eten, spelletjes doen, eten, kerstfilms kijken. En eten.

Integendeel, november is als een uitgestrekte powernap voordat je weer aan de bak moet. Tuurlijk, om je heen proberen winkels je al helemaal gek te maken met kerstaanbiedingen, schreeuwerige kerstadvertenties en Mariah Carey die vanuit elke etalage kweelt dat ze alleen maar jou voor Kerstmis wil. Maar jij wilt Kerstmis nog niet. En Mariah al helemaal niet.

Negeer dat fonkelende roodgroene extravaganza dus. Blokkeer alles wat ook maar enigszins met kerst te maken heeft en maak van je hoofd een kerstvrije schuilplaats. En haal adem.

Negen tips om te ontspannen!

Wat je in de tussentijd doet? Terwijl iedereen om je heen langzaam voor de bijl gaat, kerstliedjes begint te hummen en met verlanglijstjes de winkels bestormt? Nou, dit dus!

1: Duik de bossen in

Het klinkt cliché, maar een flinke wandeling is vaak voldoende om alle spanning uit je lijf te blazen. En dan het liefst zonder competitiedrang, zoals vermoeiende gezondheidsapps die je aansporen om allerlei doelen te behalen. Een wandeling zou op zichzelf moeten staan. Gewoon, omdat je er behoefte aan hebt om je hoofd leeg te maken en je gedachten even stop te zetten.

Doe dus een warme sjaal om, trek je wandelschoenen aan en neem een thermosflesje thee mee. En duik die bossen in. Wedden dat je helemaal ontspannen en opgekikkerd weer thuiskomt?

2: Pamper jezelf

Vaak hollen we aan onszelf voorbij en vergeten we ons lijf een beetje rust te gunnen. Jammer, want iedereen kan van tijd tot tijd een fijne verwensessie gebruiken. Gun jezelf daarom een middagje om helemaal tot jezelf te komen. Ruk jezelf los van alle drukte en verplichtingen en relax.

Laat jezelf bijvoorbeeld in een geurend bubbelbad zakken. Trakteer jezelf op een massage of schoonheidsbehandeling. En kook een gezonde, gebalanceerde maaltijd en geniet van elke hap. Focus op jezelf en op het moment en maak je niet druk om alles wat komen gaat.

massage olie

3: Ga op date met jezelf

Instinctief vinden we het er vaak maar sneu uitzien. Zo’n mens alleen aan een restauranttafeltje of in een bioscoopstoel. Maar wie zegt dat deze eenling eenzaam is? Solo-daten is een van de sterkste uitingen van zelfliefde. Je geeft jezelf de aandacht en liefde die je normaal gesproken aan iemand anders zou geven.

Zet daarom je schroom opzij en trakteer jezelf op een taartje in je favoriete lunchcafé. Of, voor de durfallen onder ons, ga eens een dagje in je uppie naar de sauna en geniet van een massage, een opgieting of een slaapsessie in de rustruimte. Quality time met jezelf, beter kun je niet hebben in de aanloop naar de drukke feestdagen.

4: Krijg de slappe lach

Weinig zo ontspannend als de slappe lach. Probeer daarom zoveel mogelijk te lachen, of het nu een glimlach, een giechel of een schaamteloze bulderlach is. Er zijn lachtherapieën, maar een ouderwets avondje wijnen, snacken en kletsen met vriendinnen ontaardt vaak ook al in onbedaarlijke lachbuien.

Wat ook helpt? Laat het kind in jezelf los. Stamp door regenplassen, duik in een enorme berg herfstbladeren, dans in een plensbui of ga op je blote voeten rennen door de sneeuw. Wanneer je je schaamte opzijzet, zul je merken dat je je zoveel vrijer voelt. En dan komt die bevrijdende lach vanzelf.

5: Start een dagboek

Of je nu een online blog bijhoudt of lekker old-school in een dagboek met een slotje krabbelt: schrijven werkt stressverlagend. Serieus. Weet je niet waar je over moet schrijven? Probeer dan eerst eens om alle schoonheid om je heen te zien. Schrijf je bevindingen op in een notitieboekje en oefen jezelf in dankbaarheid. Zo zul je je vanzelf blijer, positiever en meer ontspannen voelen: geen overbodige luxe in donkere, koude dagen.

Overigens hoef je niet per se te schrijven. Je kunt ook de kwasten en penselen tevoorschijn toveren en losgaan op het witte canvas. Ga los met gedurfde kleuren en streken en probeer je emoties in een schilderij te vangen. Het voordeel van schilderen is dat het je gedachtestromen eventjes uitschakelt waardoor je dichter bij je gevoel komt. Yoga en dansen hebben hetzelfde effect.

6: Marie Kondo overdrive

Niets zo vervelend als kerststress wanneer je huis eruitziet alsof er een bom is ontploft. Dus hoe ontspannend we november ook willen maken, het kan helpen om tijdens deze stilte voor de storm  een paar dagen te besteden aan opruimwoede. Het werkt nog therapeutisch ook.

Geloof het of niet, schoonmaken en opruimen is ontzettend ontspannend wanneer je er eenmaal aan begonnen bent. Daarnaast ben je bezig een stressvrije omgeving te creëren, want er is weinig zo stressverhogend als continue troep om je heen. Voor de meeste mensen dan, er zijn natuurlijk ook notoire verzamelaars die floreren tussen de vieze vaat en kranten van drie jaar oud.

Maar zo ben jij niet, dus chop chop! Handen uit de mouwen en vraag jezelf bij elk nutteloos voorwerpje af: does this spark joy? Dan weet je zeker dat die betoverend mooie kerstboom straks de show steelt in je keurige huiskamer.

kerststress

7: Lees een boek

We weten het. We spenderen zoveel avonden onder dekentjes voor bingewaardige series op Netflix of HBO dat we bijna zijn vergeten hoe een boek eruitziet. Jammer, want ook op papier ontvouwen werelden zich en word je meegezogen in intrigerende verhalen. Grijp dus een boek en ga een keertje op tijd naar bed, voordat het beeldscherm de kans krijgt om aan je vermoeide lijf te trekken. En geef je ontspannen over aan de levens op papier.

Wat te lezen? Er zijn mensen die elk jaar tussen kerst en oudjaar De Avonden van Gerard Reve herlezen. Denk eens terug aan de boeken waarin jij je vroeger verloor en probeer een exemplaar op de kop te tikken. Wanneer je je verliest in een oud boek voelt dat soms een beetje als thuiskomen. Perfect voor deze donkere avonden, vooral wanneer je er een kalmerend kaarsje bij aansteekt of voor een knisperend haardvuur gaat zitten in een luie stoel.

8: Ga erop uit

Soms heb je een andere omgeving nodig. Waar je tijdens de kerstdagen het liefst lekker thuis bent, is november de perfecte maand om er eventjes tussenuit te piepen. Dat betekent niet dat je subiet het vliegtuig naar verre oorden en tropische stranden hoeft te pakken, het gaat er vooral om dat je even weg bent.

En dat ‘even weg’ kan ook prima de Ardennen zijn. Of een natuurhuisje dertig kilometer verderop. Of een nachtje aan zee, om heerlijk uit te waaien in de ziltige herfstwinden. Het maakt niet uit waar, zolang je maar voelt dat je op een plek bent waar je jezelf op kunt laden en nieuwe energie op kunt doen. Museum of pretpark? Ook fijn!

9: Voor alle kerstverslaafden

Kun je het niet laten? We snappen het, het is ook lastig om kerst te negeren als het overal om je heen omhoog borrelt. Als je je écht in het kerstgedruis wil storten, wees dan slim. Gebruik de novembermaand om zoveel mogelijk to do’s af te strepen die je anders in december zou moeten doen.

Ga dus op shoppingspree, maar zorg ervoor dat je eind november he-le-maal klaar bent met alle presentjes voor onder de boom. Concipieer dat briljante staaltje haute cuisine voor Eerste Kerstdag en zorg ervoor dat je daar verder niet meer over na hoeft te denken. En haal je feestoutfit vol glitters alvast in huis en probeer je niet ongans te eten aan kerstkransjes zodat-ie tegen 25 december nog past.

Zo zorg je er in ieder geval voor dat de overvolle decembermaand een tikkeltje relaxter verloopt!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?