Later kater! Tijd om alle nare gevoelens achter ons te laten.

Nare gevoelens frisse start

Doei zeggen tegen 2021 is een feestje. Het jaar blonk tenslotte niet uit in hilarische pret, met die pandemie enzo. Daarom is niets zo louterend als een frisse start met Nieuwjaar. Maar hoe laat je al die nare gevoelens, nare herinneringen en nare ervaringen achter je? Om vooruit te kijken naar een hopelijk beter 2022? Met een scheepslading rituelen en een flinke dosis realiteitszin, that’s how!

Say hello to rituals!

Was 2021 niet jouw jaar? En heb je, los van alle corona-en klimaatellende, ook op persoonlijk gebied flink wat voor je kiezen gehad? Verbroken relaties, familiegezever of vriendinnendrama, dat werk? Dan is het tijd voor een uitdrijving. Een klein exorcisme, zo je wil. Zonder een bezeten meisje dat met rondgedraaid hoofd groen braaksel uitspuwt, natuurlijk. Nieuwjaarsrituelen, daar hebben we het over!

Papier-maché poppetjes

Rituelen zijn overigens helemaal niet zo zweverig als je denkt. Als je erbij stilstaat, realiseer je je dat we ons leven volstouwen met rituelen. Of het nu verjaardagen of begrafenissen zijn, we gebruiken rituelen om onze gevoelens en ervaringen te markeren. Om te herinneren. Of te vergeten.

Over de hele wereld gebruiken mensen dan ook rituelen om het oude jaar, en alle verdriet en pijn die bij dat jaar horen, vaarwel te zeggen. Om af te rekenen met nare ervaringen en vooruit te blikken op hoopvolle tijden na Nieuwjaar. Nieuwjaarsdag is natuurlijk het ideale moment daarvoor. Het is een mijlpaal die jaarlijks terugkomt en ons weemoedig herinnert aan de dingen die voorbijgaan.

Hoe ze het in andere landen doen? In Mexico pakken mensen massaal de veger op, om het oude jaar symbolisch uit de deur te vegen. In Ecuador gebruiken ze papier-maché om pijnlijke situaties of gebrouilleerde mensen uit te beelden. Die poppetjes zitten vol vuurwerk en worden om klokslag twaalf uur de lucht ingeschoten. Good riddance!

In Spanje en Portugal pakken ze het met Nieuwjaar iets positiever aan. Daar eten ze twaalf geluksdruiven om een voorspoedig nieuw jaar af te dwingen.

De ‘burning bowl’

En wat dacht je van de ‘burning bowl’? Dat is een eeuwenoud ritueel dat door verschillende inheemse volkeren werd gebruikt, bijvoorbeeld door de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij zagen rook als een symbool voor hun gedachten en gebeden aan de Grote Geest.

Bij dit ritueel schrijf je op kleine stukjes papier op wat je in het oude jaar achter wil laten. Vervolgens stop je de stukjes papier in een kom, zet je de kom in brand en kijk je toe hoe alles tot as vergaat. Je kunt natuurlijk ook een vuurtje maken in een vuurkorf of je verwensingen in de open haard gooien.

Zeegolven en sneeuwvlokken

Waar het om gaat, is dat je je op dat moment probeert voor te stellen hoe alle negativiteit je leven verlaat. Dat je je in jezelf keert en voelt hoe je alles los kunt laten. Het moet voelen als een bevrijdend moment, waarop je alle ongewilde en pijnlijke ervaringen van de laatste twaalf maanden vrijlaat. En ruimte maakt voor een nieuw begin. Het vuur verzwelgt oude wonden, dat idee.

Woon je bij de zee? Dan kun je als alternatief voor het element water kiezen. Schrijf in het zand wat je los wil laten en laat de golven je woorden meespoelen. Hebben we geluk en wordt het een sneeuwig uiteinde? Dan schrijf je je woorden in de sneeuw en wacht je tot ze wegsmelten of bedolven worden onder nieuwe sneeuwvlokken.

frisse start

Drie tips om gezond los te laten

Zulke rituelen zijn belangrijk omdat ze je bevrijden van pijnlijke en bittere gevoelens. Zulke gevoelens wil je niet continu in je achterhoofd hebben sluimeren. Zulke gevoelens wil je verdrijven, zodat ze je niet verzwaren en naar beneden halen.

Tegelijkertijd is het goed om nare gevoelens en ervaringen te erkennen. Pas als je ze onder ogen durft te zien, en niet eeuwig wegstopt, kun je loslaten en verdergaan. ‘Je hebt geen roze brillenglazen nodig’, zegt ook mindsetcoach Mountanos. Zij noemt het gezond als je zonder omhaal naar een negatieve gebeurtenis kunt kijken. Zolang je er maar niet in blijft hangen.

Terugkijkend op 2021 zijn er vast veel dingen die je in een doosje wil doen en metersdiep wil begraven. Onder as, modder en hondenuitwerpselen. Maar of je nu met een brandend kommetje of papier-maché aan de slag gaat, houd de volgende drie tips goed in je achterhoofd!

1: Zeg bewust vaarwel

Loslaten betekent niet dat je moet vergeten dat iets ooit gebeurd is. Of dat je ooit in katzwijm viel voor die boertige ex van je. Loslaten betekent dat je die ervaring of persoon jouw leven niet meer laat beheersen. Het lijkt misschien logisch om heel boos en wraakzuchtig te zijn, maar in principe blijf je dan vastzitten in de emoties die bij dat moment of die persoon horen.

Reflecteer daarom op zowel het goede als het slechte. Denk na over hoe het jou beïnvloedt heeft en probeer het daarna los te laten en verder te gaan. Dus zeg vaarwel, maar wees dankbaar voor de ervaring, voor de pijn en voor jouw verhaal.

Misschien heb je nu nog braakneigingen als je aan je verbroken relatie denkt, maar op den duur zul je waarderen wat je ervan hebt geleerd. En, wie weet, zie je dan ook weer de mooie momenten (zonder in huilen uit te barsten).

2: Verwacht niet teveel

Hooggespannen verwachtingen zijn logisch als je net een waardeloos jaar achter de rug hebt. Maar het is naïef om te denken dat je leven honderdtachtig graden draait op het moment dat de wijzers van de klok twaalf slaan. We dachten allemaal dat 2021 nooit erger kon zijn dan 2020. That joke’s on us, inderdaad.

Houd dus hoop voor een beter jaar, maar reik niet naar de sterren. Het klinkt flauw, maar wie weinig verwacht, wordt ook weinig teleurgesteld als dingen niet volgens plan gaan. Wie alleen maar bezig is met grote verwachtingen, rent bovendien voorbij aan het leven zoals het zich voor zijn snufferd ontvouwt. En dat is zonde.

Je weet nooit wat er gaat gebeuren, dat hebben we het afgelopen jaar wel gezien. Dus ga Nieuwjaar vol lef en optimisme tegemoet, maar houd je voetjes stevig op de grond. En waardeer de kleine, mooie en liefdevolle momenten. Dat is waar het om gaat.

3: Wees lief voor jezelf

Het is superdupermakkelijk om extreem kritisch op jezelf te zijn. Of om jezelf zieligjes te beklagen. Het heeft alleen niet zoveel zin, behalve als je er een sardonisch genoegen in schept om in de stress te schieten.

Er is zoveel waar je geen controle over uit kunt oefenen, waarom zou je daar dan eeuwig over blijven jeremiëren? Gedane zaken nemen geen keer, om er maar eens een tegeltjeswijsheid tegenaan te gooien.

Begin het nieuwe jaar daarom met wat fijne relaxmomentjes om jezelf te verwennen. Neem diep adem, gooi wat bubbels in het bad en zink heerlijk weg in het warme water. Leg je telefoon eens weg en ga lekker lang wandelen in de natuur of kook een uitgebreid en uitgebalanceerd maal. Zorg gewoon goed voor jezelf, dat is de beste remedie om negatieve gevoelens en ervaringen uit te schakelen.

Opgeruimd staat netjes!

Start het nieuwe jaar eens met wat reflectie op het afgelopen jaar. Wat waren de mooie momenten? Welke momenten waren minder? En welke momenten zou je het liefst naar de maan schieten?

Wees niet bang om diep in je gevoelens te spitten. Maar schrijf ze op en haal dat brandbestendige kommetje of vuurkorfje tevoorschijn. Lucifertje erbij en opgeruimd staat netjes!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?