Love Your Body Day: wat vieren we deze dag?

love your body

Eén van de hoogste doelen in het leven van een vrouw is om mooi gevonden worden, toch? Tenminste: als we de beauty-industrie en media mogen geloven. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Daarom vieren we vandaag, op 20 oktober 2021, Love Your Body Day!

Een onrealistisch schoonheidsideaal

Dagelijks worden meisjes en vrouwen gebombardeerd met de boodschap dat zij sexy en mooi moeten zijn, om als vrouw als volwaardig te worden aangezien. En dat is niet makkelijk, want wat mooi en sexy is, is in een standaard schoonheidsideaal gegoten. Je bent dun, hebt een egale gladde huid zonder littekens, acne of striae, je haar glanst en danst en je glimlacht bevallig naar elke man. Daarnaast kleed jij je niet te sexy (je bent geen hoer!), maar ook zeker niet te saai (want je bent ook geen grijze muis). Jong en bevallig, dat moeten we zijn. Zo zie je vaak in films dat de actrice in de hoofdrol een stuk jonger is dan de acteur. En zie je zangeressen vrijwel altijd halfnaakt op het podium, in tegenstelling tot zangers.

Wat is Love Your Body Day?

Mocht je bovenstaande alinea met verbazing en toenemende boosheid hebben gelezen: we’re with you! En zo ook de National Organization for Women (NOW) Foundation, die Love Your Body Day hebben bedacht. Zij schrijven op hun website dat het schoonheidsideaal voor vrouwen onrealistisch, beperkend en soms zelfs gevaarlijk is voor de gezondheid. Zo neemt het aantal bilimplantaten nog steeds enorm toe, terwijl dit een relatief gevaarlijke operatie is. En naar schatting 200.000 mensen in Nederland lijden aan een eetstoornis, zoals boulimia en anorexia.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Serena Williams (@serenawilliams)

De NOW Foundation strijdt tegen een tegen een onrealistisch, ongezond en beperkend ideaal van schoonheid. Zij willen meer representatie zien: van media, maar ook van gewone vrouwen op socials. Volgens het Social Issues Research Centre heeft minder dan vijf procent van de vrouwen het perfecte lichaam, zoals we zien in reclames en andere media. En die vrouwen, zoals professionele modellen, werken daar hard voor én worden ook nog eens bewerkt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @shes_likearose

Houd van jezelf zoals je bent

Volgens de NOW Foundation is de Love Your Body campagne en dag is een tegengeluid. “Wij vinden niet dat de waarde van een vrouw afgemeten kan worden aan haar bereidheid om aan het schoonheidsideaal te voldoen. Als vrouwen kunnen we elkaar vertellen wat echt gezond is, de invloed van media op jonge meisjes bespreken en elkaar herinneren dat elk lichaam mooi is. We kunnen tijdschriften aanspreken op de negatieve benadering van vrouwen of het retoucheren van foto’s en lief zijn voor onszelf.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Samantha Paige (@samantha__paige__)

Waar komt dat onrealistische schoonheidsideaal vandaan?

Al sinds jaar en dag wordt het vrouwen ingewreven dat we alleen mooi zijn als we aan een ideaalbeeld voldoen. In tv-programma’s, advertenties, in films en series en nu ook op sociale media. Mooie vrouwen worden nog eens extra gefilterd en bewerkt, zodat ze helemaal flawless lijken. Maar: gelukkig is er ook een tegenbeweging. Bad ass vrouwen als Serena Williams, Pink, Lena Dunham en Amy Schumer weiger zich te confirmeren aan het schoonheidsideaal. Ook op sociale media laten steeds meer vrouwen zichzelf zien zoals ze zijn. Zonder filters en Photoshop, met blubberbuikjes, een huidaandoening of net die foute, maar hilarische foto die je normaal direct zou wissen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RIANNE MEIJER 🐶 (@rianne.meijer)

Tips om je zekerder te voelen over jezelf

Het is menselijk dat je je onzeker voelt. Het is ook niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt veranderen. Wat je wel kunt doen, is liever voor jezelf leren zijn. Vaak hebben we de neiging om hard over onszelf te oordelen. Te lui, te dik, te lelijk: het is niet snel goed. En ben je wel tevreden, dan neigt dat al snel weer naar arrogantie, want zoals we in Nederland zeggen: doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Het is eigenlijk nooit goed, dus je kunt maar beter tevreden zijn over jezelf. En dat doe je zo:

  • Schrijf op wat je leuk vindt aan jezelf. Heb je veel doorzettingsvermogen? Kun je goed leidinggeven op je werk of juist heel goed rust nemen? Of misschien ben je een heel trouwe vriendin?
  • Wees trots op jezelf. Dit gaat hand in hand met bovenstaand punt. Het is best bijzonders namelijk, dat je bewust me-time kunt inplannen of altijd klaarstaat voor je vrienden en familie. En daarvoor mag jij jezelf best een schouderklopje geven.
  • Kijk vervolgens in de spiegel of naar foto’s van jezelf. Noem drie dingen die je mooi vindt aan jezelf. Dit kunnen je ogen zijn, maar ook je attitude of kledingsstijl. Besteed geen aandacht aan negativiteit, maar toon compassie zoals je dat voor anderen ook hebt.
  • Omdenken kun je leren. Misschien stoor jij je aan je buikje met striae, maar in die buik heeft wel negen maanden een mensje gewoond. Of een food baby, who cares! Jij bent mooi zoals je bent.
  • Zorg goed voor jezelf. Dit kan op verschillende manieren, want iedereen heeft andere behoeftes. Het kan bijvoorbeeld inhouden dat je (wat) gezonder gaat eten, meer gaat bewegen, zorgt dat je meer slaapt krijgt of meer (of juist minder) afspreekt met anderen. Zeg vaker ‘nee’ als je het gevoel hebt dat je geen tijd meer voor jezelf hebt of zoek juist vaker vrienden of familie op als je in een sociaal isolement zit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Valencia|Skincare (@valencia_morgas)

 

Lees ook: Het nieuwe normaal: sexy zonder onzekerheden

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?