Het nieuwe normaal: sexy zonder onzekerheden

sexy without insecurities

Onzekerheden: wie heeft ze niet? We leven in een tijd waarin de samenleving gelukkig steeds diverser en inclusiever wordt. Toch neemt dat niet weg dat we dagelijks worden geconfronteerd met ideaalbeelden en standaarden waar de meeste mensen niet aan kunnen voldoen. Bovendien is dat helemaal niet nodig: jij bent goed zoals je bent. Het nieuwe normaal is sexy zonder onzekerheden. Hoe bereik je dat?

Sexy zonder onzekerheden

Onzekerheden ontstaan doordat je jezelf met anderen vergelijkt. Ik schreef er onlangs al over: ruim 70% van de vrouwen is ontevreden over haar borsten. Door je eigen borsten te vergelijken met die van anderen doe je jezelf eigenlijk tekort. Want je kunt altijd wel iemand vinden die datgene heeft wat jij graag wilt: bijvoorbeeld grotere borsten, langere benen, een plattere buik, ander haar, een meer egale huid of andere uiterlijke kenmerken die in jouw ogen mooier zijn. Zo hebben we op veel van onze lichaamsdelen wel wat aan te merken. En dat is niet het enige: we zouden ook best wat beter kunnen koken, slimmer kunnen zijn, meer geld kunnen verdienen, meer aandacht besteden aan gezin en vrienden, vaker sporten en natuurlijk sexier zijn. De lijst wat allemaal niet goed is – in ons hoofd – is eindeloos. En dat is zonde, want ik zeg het nog maar eens: je bent goed zoals je bent.

Supermodellen als rolmodel

Als je net als ik in de jaren 80 geboren bent, dan waren in je tienerjaren supermodellen Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford, Kate Moss en Claudia Schiffer dé rolmodellen. Zij waren degene die je zag in reclames en tijdschriften. Geen gemakkelijke opgave om aan het droombeeld van die Big Six te voldoen: zoveel is wel duidelijk. Cindy Crawford zei eens: ‘Even I don’t wake up looking like Cindy Crawford.’  Oftewel: het model Cindy ziet er anders uit dan het mens Cindy. Ook vandaag de dag, met bijvoorbeeld alleen al vier miljard socialmediagebruikers, is het niet makkelijk om aan bepaalde idealen te ontkomen. Logisch dat dit inspeelt op je onzekerheden. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Diversiteit = key

Steeds vaker zie je modellen in reclames die afwijken van de oude norm waarin iedereen jong, blank en dun is. We hebben het dan niet alleen over modellen met een andere huidskleur, maar ook over mensen met een andere leeftijd, diversere gezinssamenstellingen en bijvoorbeeld ook mensen met een stoma, die in een rolstoel zitten en mensen die geen maatje 36 hebben. Door meer verschillende mensen te zien op social media en in traditionele media, raken we ons er steeds meer van bewust dat er ontelbaar veel mensen zijn en dat iedereen zichzelf mag zijn. En natuurlijk dat je niet alleen mooi en sexy bent als je voldoet aan de oude norm die ik hierboven beschreef.

Lees ook: Wat is leeftijdsdiscriminatie en waar merk je het aan?

Sexy zonder onzekerheden: hoe kun je er aan werken?

Sexy zonder onzekerheden: iets wat we allemaal wel willen, maar hoe bereik je dat? Door aan je eigen onzekerheden te werken. En dan bedoelen we niet dat jij je lichaam moet veranderen, maar dat je met een positievere mindset beter in je vel kunt komen te zitten. Zelfvertrouwen opbouwen kun je doen op de volgende manieren.

Bevestig je eigenwaarde

Als we het over eigenwaarde hebben, hebben we het niet over geld, maar over het gevoel dat jij over jezelf hebt. Kijk naar alle dingen die je goed doet. Dat hoeft niet grootst en meeslepend te zijn, er zijn talloze goede dingen die je op een dag doet. Denk bijvoorbeeld aan het openhouden van de deur voor een collega of het helpen van de buurvrouw met de boodschappen. Waardeer de goede dingen die je doet, hoe klein ze ook zijn. Negatieve gedachten kun je uitdagen, door je af te vragen of je er ook zo kritisch op zou zijn als een vriendin deze gedachten zou uiten over zichzelf. Vaak ben je kritischer op jezelf dan op mensen om wie je geeft.

Zorg eerst voor je eigen behoeftes

Veel vrouwen hebben er een handje van: ze zorgen eerst voor anderen en dan pas voor zichzelf. Dit is nergens voor nodig! Zorg eerst voor wat JIJ nodig hebt, dan zit je beter in je vel en kun je ook beter voor anderen zorgen. Selflove is heel belangrijk, helemaal omdat we allemaal hartstikke druk zijn. Onder zelfliefde kun je onder andere dit verstaan:

  • Gezonde maaltijden eten.
  • Je lichaam verwennen met een gezichtsbehandeling of massage.
  • Elke dag dertig minuten bewegen.
  • Genieten van een offline activiteit, zoals het lezen van een boek.
  • Neem een pauze van social media als dit een negatieve invloed op je heeft.
  • Heb compassie met jezelf: wees vriendelijk als je tegen en over jezelf praat.
  • Bevredig je seksuele behoeftes of ga op ontdekkingsreis wat jij lekker vindt. Sexy zonder onzekerheden begint bij weten wat je lekker vindt en dit kun je het beste in je eentje ontdekken.
  • Mooie lingerie kan vrouwen helpen om zich zelfverzekerder te voelen. Zelfs als er niemand is die het zal zien die dag. Het maakt je krachtiger om te weten dat je iets spannends weet onder je gewone werkkleding.

Lees ook: Self pleasure gids voor een regenachtige dag

Breng tijd door met mensen om wie je geeft

Er is niks fijner dan je vrije tijd doorbrengen met mensen die om je geven. Of dat nou familie is of vrienden: zij geven je de support die je nodig hebt en accepteren wie je bent. Dit is goed voor je zelfvertrouwen en bovendien is het gezellig. Probeer regelmatig af te spreken met de belangrijkste mensen in je leven.

Accepteer complimenten

Wuif complimenten niet langer weg, maar accepteer ze. Als je sexy zonder onzekerheden wilt worden, kies zeg dan ‘dank je wel’ als iemand een leuke opmerking maakt. Het is ook een goed idee om complimenten op te schrijven, in een document op je telefoon bijvoorbeeld. Mocht je je onzeker voelen, dan kun je de complimenten nog eens nalezen. Beperk je niet tot complimenten van collega’s, maar ook dingen die je partner tegen je zegt in bed.

Focus je op de goede dingen

Vier je successen en wees trots op jezelf als je bijvoorbeeld iets hebt bereikt op het werk. Het kan gek voelen om zo trots op jezelf te zijn, maar het is juist heel goed voor het opbouwen van je zelfvertrouwen. Op deze manier is het makkelijker om negatieve gedachten over jezelf de kop in te drukken.

Sexy zonder onzekerheden: ik vind mezelf leuk!

Het is een goede oefening om meer zelfvertrouwen te krijgen: elke dag drie dingen opschrijven die je leuk vindt aan jezelf. Dit kan gaan om een uiterlijk kenmerk, maar ook om een karaktereigenschap of iets goed wat je hebt gedaan. Heb je een sexy lingeriesetje aan? Kijk dan naar wat je wél leuk vindt daaraan en niet naar wat je niet leuk vindt. Bedenk je ook dat je (bed)partner jou heeft gekozen omdat jij bent wie je bent, en niet omdat hij of zij je wil veranderen. Die buikje waar jij je aan stoort? Dat heeft die ander niet eens in de gaten. Doodzonde om je daar druk over te maken en onzeker over te voelen.

Accepteer dat het leven soms awkward kan zijn

Rode wangen als je een feestje binnenloopt waarbij je niemand kent of je schamen als je struikelt op straat: iedereen komt wel eens in een ongemakkelijke situatie terecht. Dit hoort nou eenmaal bij het leven en het is het beste om het maar gewoon te omhelzen. Dit geeft je meer zelfvertrouwen, waardoor je je in een volgende ongemakkelijke situatie juist minder ongemakkelijk voelt.

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?