Masturberen door de jaren heen (en waarom het gezond is)
Nog niet zo heel lang geleden werden we bang gemaakt met de wildste mythes rondom masturbatie. Je zou er blind, gek of infantiel van worden en het zou je genitaliën onherstelbaar beschadigen. Inmiddels weten we niet alleen dat masturberen een fantastische manier is om je lichaam te leren kennen. Maar ook dat het volkomen normaal is en dat zelfs flink wat gezondheidsvoordelen kent!
Een duik in de geschiedenis
Voordat we deze perks and benefits onderzoeken, duiken we eerst even in de geschiedenis van vrolijke soloseks. Want ja, onze verre voorouders konden er ook wat van.
Grottekeningen, spermafestivals en stoute badhuizen
Wie dacht dat prehistorische mannen vooral bezig waren met vrouwen aan de haren naar hun grot sleuren, komt bedrogen uit. Over de hele wereld zijn er grottekeningen en kleibeeldjes van zowel mannelijke als vrouwelijke zelfbevrediging gevonden. We geven toe, de vrouwen waren sterk ondervertegenwoordigd, maar ze zíjn er wel.
Voor de Oude Egyptenaren was masturbatie een respectvolle daad, omdat zij geloofden dat de god Atum de wereld schiep uit zijn sperma. Atums hoogtepunt werd elk jaar door duizenden mannen nagebootst tijdens een vruchtbaarheidsceremonie, om zo een goede oogst zeker te stellen.
En dan de Grieken. Tja, wie ooit eens een museum in Griekenland bezocht, is waarschijnlijk gestruikeld over het aardewerk vol ondeugende schilderingen van masturberende satyrs. Masturbatie werd ook gezien als een natuurlijke oplossing voor mannen die oorlog gingen voeren en hun vrouwen moesten missen.
De vrouwen? Die moesten, in tegenstelling tot hun zelfbevlekkende eega’s, vooral bescheiden en kuis blijven. Ondertussen bezochten de dames massaal de badhuizen waar ze, veilig van de spiedende ogen van het manvolk, zichzelf plezierden met een olisbos: oftewel, een dildo.
Kuisheidsgordels en medische vibrators
Zo’n achttienhonderd jaar later was er, onder invloed van de zedige kerkvaders, weinig over van de vrolijke, vrijelijke zelfliefde. De idee dat je er krankzinnig van kon worden was wijdverspreid en het rijtje gevaren was eindeloos: van maagproblemen tot zwakke organen en van verlamming en vervormde vagina’s tot impotentie en zelfs zelfmoord. De angst voor masturbatie nam hysterische proporties aan, met kuisheidsgordels en gespijkerde penisringen voor mannen als treurige dieptepunten.
Het grappige is wel dat juist in die tijd de eerste vibrator op de markt kwam. Het ding werd gebruikt voor vrouwen die leden aan ‘hysterie’ of seksuele frustratie. Omdat masturbatie onrein was, moest er volgens de artsen iets anders verzonnen worden. Een aardig verdienmodel, want al snel zaten de wachtkamers vol met ‘hysterische’ vrouwen. Voor de medische wetenschap had zo’n dildo echter geen seksuele lading en werd het puur als medische noodzaak beschouwd.
Seksuele revolutie
En zo zijn we via wat fikse short cuts in de moderne tijd aanbeland. Waar masturbatie in de negentiende eeuw nog als een ziekte werd beschouwd, is het de laatste decennia genormaliseerd en zien we het inmiddels als essentieel onderdeel van de seksuele ontwikkeling.
Dat hebben we te danken aan een rits vooruitstrevende seksuologen die in de jaren ’40 en ’50 beargumenteerden dat zelfbevrediging natuurlijk en instinctief gedrag is voor zowel mannen als vrouwen. Studies in latere jaren wezen zelfs uit dat masturbatie verschillende gezondheidsvoordelen op kan leveren, zoals een lager risico op prostaatkanker voor mannen.
Tegenwoordig hebben we dan ook allerlei manieren gevonden om onszelf te plezieren: van dildo en vibrator tot vibrerende eitjes en anaalkralen. En alhoewel seksshops hun waren nog steeds discreet aan je leveren – wat impliceert dat er stiekem toch nog een klein taboe op masturbatie heerst – is dat ergens ook wel mooi. Dat zelfbevrediging volkomen geaccepteerd is, betekent tenslotte niet dat iedereen met je mee hoeft te kijken, toch?
Masturberen we allemaal?
We praten er misschien niet allemaal over, maar het is geen gekke gedachte dat vrijwel iedereen wel eens de hand in de broek heeft gestopt. Al was het maar uit nieuwsgierigheid. Zelfs voor de puberteit ontdekken sommige kinderen al dat het fijn is om je geslachtsdelen aan te raken.
Heb je kinderen? Schrik dan niet, maar vertel ze wel dat het iets is wat je beter op je eigen kamertje kunt doen. Er zijn enthousiaste peuters die de hele dag op kussens of knuffels gaan rijden en dat heb je liever niet op de kinderopvang.
Spanning verdrijven
Er zijn verschillende redenen waarom mensen masturberen. Soms wil je je lichaam beter leren kennen, zodat je weet wat je lekker vindt in bed. En soms zit je zwaar in de stress en helpt een potje zelfliefde om de spanning te verdrijven.
Maar meestal denk je er niet eens zo over na en doe je het gewoon omdat je er zin in hebt. Ook als je een partner hebt, want masturbatie is niet slechts gereserveerd voor singles. Het is iets van jezelf en kan zowel binnen als buiten een relatie bestaan.
Is masturbatie gezond?
Alhoewel sociale en medische conventies door de jaren heen continu veranderden, weten we inmiddels dat soloseks niet alleen normaal, maar ook supergezond is: zowel voor je lichaam als je geest.
Een van de redenen is een orgasme. Als je klaarkomt, komen er namelijk hormonen vrij die pijn blokkeren en je een fijn gevoel geven. Dit endorfine zorgt ervoor dat je je daarna opgelucht en vrij voelt, klaar om de wereld te bestormen. Geen betere mentale oppepper dan een seksueel hoogtepunt, zoveel is zeker.
Maar er zijn andere gezondheidsvoordelen:
- Bekkenbodem: als je klaarkomt, spannen je spieren zich aan. Een orgasme is dus een soort work-out voor je bekkenbodemspieren, die door al dat aanspannen en loslaten sterk blijven. Als je net bevallen bent, en de Tena-lady’s nog in je handtas zitten, is het dus slim om naast je bekkenbodemoefeningen ook een keertje de hand of de vibrator erbij te pakken.
- Stress: als je gestrest bent, is er geen betere remedie dan met jezelf onder de lakens duiken. Wanneer je klaarkomt, ben je even in een andere dimensie en geef je jezelf de kans om alle spanningen los te laten. Laat de endorfine het werk doen en probeer dat ontspannen moment zo lang mogelijk vast te houden. Voel je dat de spanning zich weer opbouwt? Niemand houdt je tegen om jezelf nogmaals naar nirwana te poezelen.
- Pijn: een goed orgasme is niet alleen heaven, het helpt je ook om pijn te verlichten. De hormonen die vrijkomen kunnen ervoor zorgen dat hoofdpijn, menstruatiekrampen en zelfs lichte reumaklachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Tijdelijk, weliswaar, maar het scheelt al een hele hoop als je een paar uur verlicht rond kunt wandelen.
- Slaap: bij mannen is het meestal wel duidelijk, die donderen vaak direct na de daad in slaap. Maar ook vrouwen dommelen sneller en beter in als ze een hoogtepunt hebben gehad. Hoe dat komt? Naast endorfine komt er tijdens een orgasme ook serotine vrij. Ook dit is een gelukshormoon, dat er bovendien voor zorgt dat je zo ontspannen raakt dat het je slaapkwaliteit verbetert. Negatieve gedachten verdwijnen, je drukke hoofd komt tot stilstand en jij kunt lekker van je nachtrust genieten.
- Zelfbeeld: wanneer je regelmatig met jezelf speelt, leer je je lichaam goed kennen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je ontdekt wat je seksueel fijn vindt, en dat je dit kunt vertellen aan je partner, maar ook dat je je meer op je gemak voelt in je lijf.
Overdaad schaadt?
Zit er dan geen grens aan masturberen? Kun je het ook te vaak doen? In principe niet. Sommige mensen masturberen zelfs een paar keer per dag en voelen zich daar goed bij. Anderen masturberen vrijwel nooit, wat ook prima is. Het wordt pas een probleem als je je drang tot masturberen niet meer in de hand hebt. Wanneer je het laat prevaleren boven je werk, relaties en verantwoordelijkheden en wanneer het een obsessie wordt.
Is dat het geval? Dan kun je eventueel met je huisarts gaan praten. Die kan je doorverwijzen naar een seksueel therapeut. Ook als je je schuldig voelt over masturberen en als dit je dwarszit in je dagelijks leven, is het misschien goed om een keer met iemand te praten. Zo ontdek je vanzelf dat er niets is om je voor te schamen en dat zelfbevrediging een volkomen normale bezigheid is.
Tips voor een fijne sessie soloseks!
Jezelf een pleziertje gunnen? Lees dan eerst deze tips voor een fijne sessie soloseks! Het komt misschien wat kil en medisch over, maar het is altijd goed om je handen te wassen voordat je je vagina gaat beroeren. Handen kunnen een broeinest van bacteriën zijn en die smeer je niet graag uit over je precious yoni.
Verder is het slim (en lekker) om een goed glijmiddel te gebruiken. Je vingers zijn vaak een beetje ruw en je vagina is niet vanuit het niets kletsnat. Daar moet eerst wat voor gebeuren en dat doe je het beste met gladde, natte vingers om kleine huidscheurtjes en beschadigingen te voorkomen.
Gebruik je seksspeeltjes? Zorg er dan voor dat je ze na elke beurt met jezelf goed schoonmaakt. Als je dat niet doet, bouwen de bacteriën een klein epicentrum en zit jij met een geïnfecteerde vagina te kijken.
Laatste tip: vertrouw je normaal gesproken op je magische vingers, maar heb je nu wel zin in iets anders? Check dan onze webshop voor de beste en lekkerste sex toys!
Reageer of stel een vraag
1 comment
maart 4, 2021 3:26 pm
Het valt mij op dat een vibrator welhaast per definitie een apparaat is dat bestemd is voor gebruik door vrouwen. Het apparaat kan -en wordt dat ook- heel wel gebruikt worden als hulpmiddel bij masturbatie door mannen.