Het belang van zelfliefde

zelfliefde

Liefde speelt een grote rol in ons leven. Toch denken we bij dit woord voornamelijk aan liefde voor je partner, je (klein)kinderen, vrienden… noem maar op. Maar er is zoveel meer dan dat. Liefde is fijn om te geven én te ontvangen, dus waarom vergeten we dan zo vaak om ook een beetje liefde aan onszelf te geven?

Sta stil bij wat je hebt, niet wat nog moet.

In een wereld vol perfectionisten waar carrière maken en veel geld verdienen bijna als de norm wordt gezien, is het best lastig om lief te zijn voor onszelf. We staan te veel stil bij wat we nog moeten bereiken en niet bij wat we al hebben bereikt. We moeten harder werken, minstens drie keer per week sporten, gezonder eten en lief zijn voor iedereen. Natuurlijk kan het geen kwaad om zo nu en dan een beetje kritisch naar jezelf te kijken, maar waak er voor dat je hier niet in door slaat.

Geef jezelf eens voorrang

We groeien op met de kennis dat egoïsme iets slechts is. Netjes op je beurt wachten, niet alleen maar aan jezelf denken en een haantje de voorste wordt niet gewaardeerd. Helaas wordt hedendaags zelfliefde nog vaak als koosnaampje voor egoïsme gezien. Een reden om wel lekker te doen waar je zin in hebt, maar als excuus dat dit zelfliefde is. Liefde voor jezelf gaat echter veel dieper. Het gaat niet om doen en laten waar je zin in hebt, maar om jezelf liefhebben, waarderen en accepteren. Alles van jezelf en onder welke omstandigheden dan ook.

Zelfliefde is weten dat je er mag zijn en dat de persoon die je bent goed genoeg is. Houden van jezelf en omarmen van je goede- en slechte kwaliteiten.

Het gaat niet om doen en laten waar je zin in hebt, maar om jezelf liefhebben, waarderen en accepteren.

Ik hou van mij

Vind je het moeilijk om meer zelfliefde te ontwikkelen? Probeer dan minstens één keer per dag tegen jezelf te zeggen: “Ik hou van jou”. Geef jezelf daarna minstens drie keer per dag een schouderklopje wanneer je iets goeds hebt gedaan. Wees vooral niet te streng! Doe dit bijvoorbeeld wanneer je lekker voor jezelf hebt gekookt, wat te drinken hebt gepakt voor je partner, je kinderen naar zwemles hebt gebracht of wanneer je gewoon het gevoel hebt dat je goed bezig bent en trots mag zijn op jezelf.

Het dagelijks beoefenen van zelfliefde zorgt er voor dat je steeds meer inziet dat jij uniek bent. De ‘oogkleppen’ gaan af en je zult alles zien wat er bijzonder en mooi aan jou is. Uiteindelijk zul je merken dat je écht die powervrouw bent die je altijd wilde zijn. Je eigenwaarde stijgt, je bent trots op wie je bent en je gunt jezelf alle geluk. Wanneer je in deze mindset komt, zul je dit ook uitstralen. En dat, lieve vrouw, voelt niet alleen voor jou goed, maar is ook een enorme inspiratie voor je geliefden en iedereen daar om heen.

Leestip: Nynke’s column over confidence en over de weg naar zelfliefde

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?