Nationale knuffeldag: wat is het en wanneer vieren we het?
Knuffelen is niet alleen fijn, het is ook nog eens goed voor je gezondheid; het vermindert stress en bevordert je mentale gezondheid. Voldoende aanleiding om aandacht te schenken aan de jaarlijkse nationale knuffeldag op 21 januari. Afgelopen periode hebben we ervaren wat afstand houden met je doet. Deze blog toont aan hoe belangrijk fysiek contact eigenlijk is.
Wat is Nationale Knuffeldag?
Nationale Knuffeldag is in 1986 bedacht door de Amerikaan Kevin Zaborney. De reden daarvoor is dat Zaborney vond dat ‘de Amerikaanse maatschappij te verlegen is om zijn gevoelens publiek te uiten’ en hoopte dat mensen hun vrienden en familie meer zouden knuffelen door er een nationale dag voor te bedenken. Hij had er overigens geen hoge verwachting van. Toch krijgt de dag steeds meer bekendheid, ook in andere landen.
”Nationale Knuffeldag is in 1986 bedacht door de Amerikaan Kevin Zaborney.”
Zaborney heeft gelijk wat betreft de aanrakingen in het westen. Al voor de coronapandemie is er onderzoek uitgevoerd naar de crisis of touch, waaruit blijkt dat aanrakingen in de westerse cultuur geschuwd wordt. Vooral westerse mannen raken elkaar bijna nooit aan.
Wanneer is Nationale Knuffeldag?
Elk jaar op 21 januari is het Nationale Knuffeldag. De eerste National Hugging Day werd gevierd in 1986. De datum is niet zomaar gekozen. De bedenker heeft voor een datum in januari gekozen, dat tussen oudjaar en Valentijnsdag valt. Deze periode wordt vaak bestempeld als een donkere, moeilijke periode. Het is dan ook geen toeval dat blauwe maandag rond dezelfde datum plaatsvindt. In 2021 valt Blue Monday bijvoorbeeld op 18 januari. Omdat sommige mensen dan wel een oppepper kunnen gebruiken, is de knuffeldag in die periode gepland.
Het belang van knuffelen
Het belang van knuffelen en fysieke aanrakingen is veelvuldig bewezen: mensen hebben het nodig. Sterker nog: een aanraking is één van de dingen waar wij het meest behoefte aan hebben. Kinderen ontwikkelen zich minder goed als zij weinig aanraking ervaren in hun jeugd. Denk maar aan baby’s die zich getroost voelen in de armen van hun ouders. Ook oudere kinderen blijven behoefte hebben aan fysiek contact, net als volwassenen. “Dit komt,” zegt antropoloog Ashley Montagu, “omdat we aanraking niet zien als iets fysieks, maar als een emotionele reactie.” Onze huid bevat receptoren die een emotionele reactie oproepen.
”Kinderen ontwikkelen zich minder goed als zij weinig aanraking ervaren in hun jeugd.”
Knuffelen heeft veel positieve invloed op je geestelijke gezondheid. Zo zorgt het hormoon oxytocine (ook wel het knuffelhormoon genoemd) dat jij je verbonden voelt en een blij gevoel hebt. Dopamine zorgt ook voor een gelukkig en tevreden gevoel. Samen met serotonine zorgen deze hormonen ervoor dat jij minder stress en angst ervaart. Ook voor je lichaam is het belangrijk om aangeraakt te worden. Onder andere je immuunsysteem en hart en bloedvaten hebben er voordeel van. Krijg je als vrouw veel knuffels? Dan is er een kans dat jouw bloeddruk en hartslag lager is dan van mensen die minder knuffelen.
Lees ook: Menselijke aanraking: het effect op je mentale gezondheid
Alternatieven voor (menselijke) aanraking
Een gebrek aan lichamelijk contact wordt ook wel huidhonger genoemd. Baby’s kunnen het hebben, maar volwassenen ook. Het lastige is dat we tijdens de coronacrisis elkaar niet mogen omhelzen als we niet in hetzelfde huis wonen. Voor singles kan dat ontzettend vervelend zijn. Ook die dikke knuffel voor je moeder of beste vriendin zal dus misschien nog even moeten wachten. Toch zijn er wel genoeg manieren waarop jij je huidhonger kunt stillen.
Knuffel met je huisdier
Niet alleen knuffelen met andere mensen helpt om je hormoonniveau te verhogen. Ook knuffelen met je huisdier zorgt ervoor dat oxytocine vrijkomt in jouw lichaam. We geven het toe: het aaien van je konijn of kroelen met je hond is anders dan een liefdevolle knuffel van een partner. Toch is het het beste alternatief tegen huidhonger.
Jezelf aanraken
Hoewel het geen knuffel is, kun jij jezelf wel op een bewuste manier aanraken om de behoefte aan aanraking te stillen. Dit mag natuurlijk op een seksuele manier zijn, maar dat hoeft niet. Alleen al door jezelf op een bewuste manier aan te raken, geniet jij van de strelingen. Doe extra lang over het aanbrengen van je bodylotion bijvoorbeeld en masseer het echt goed in de huid. Vooraf kun jij je lichaam ook extra aanraken door het onder de douche of in bad grondiger aan te raken dan normaal.
Reageer of stel een vraag
0 reacties