Onzeker? Laag zelfbeeld? Probeer positieve affirmaties!

affirmaties

In een wereld waarin alles maakbaar is, zijn we dat zelf ook. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer negatieve gedachten regelmatig door je hoofd schieten en je zelfbeeld doen verkruimelen. Gelukkig hebben we een antigif voor nare selffulfilling prophecies. Ontdek de kracht van positieve affirmaties!

Wat zijn affirmaties?

Een affirmatie is niets meer of minder dan een gedachte. Een spreuk, een mantra, een zin die je telkens weer herhaalt. We gebruiken affirmaties elke dag, zonder dat we het zelf doorhebben. En helaas gebruiken we ze meestal op een negatieve manier.

Negatieve affirmaties

Eigenlijk werken affirmaties heel simpel, stelt psychotherapeut Ronald Alexander. Onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd dat we geloven wat we vaak horen of zeggen. Stel dat je als kind vaak hebt gehoord dat je onhandig bent. Dikke kans dat je op latere leeftijd niet zo snel de hamers en spijkers tevoorschijn zal toveren om een kek schilderijtje aan de wand te hangen.

Onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd dat we geloven wat we vaak horen of zeggen.

Schiet het wel eens door je hoofd dat je iets heus niet kan? Of dat het toch wel weer zal mislukken? Zulke gedachten pakken geheid negatief uit. Als je jezelf vaak genoeg vertelt dat je iets niet kan, word je zo onzeker dat het je ook écht niet meer lukt op het moment suprême. Je gaat piekeren, je gaat je zorgen maken en voor je het weet kukel je met gereedschapskist en al van de klustrap. Je tobberige gedachten hebben je volledig in de tang.

Dat is de pest van negatieve affirmaties. Ze kunnen ellenlang in je onderbewuste blijven sluimeren. En hoe vaker ze herhaald worden, hoe dieper ze zich zullen nestelen. In die zin zijn affirmaties een beetje als selffulfilling prophecies. Hoe vaker je ze hoort, hoe meer ze bewaarheid worden.

Hoe vaker je bepaalde gedachtes denkt, hoe dieper ze zich zullen nestelen.

positieve affirmaties

Positieve affirmaties

Het omgekeerde is ook waar. Als je jezelf regelmatig een bemoedigend schouderklopje geeft, of bevestigt in een positieve eigenschap, train je je hersenen om die gedachte te versterken. Met zo’n herhalend compliment aan jezelf kun je negatieve gedachten dus ombuigen.

Positieve affirmaties zijn korte, krachtige zinnetjes die je steeds weer herhaalt. Op die manier kun je je onderbewustzijn positief beïnvloeden. En dat kan een bijzonder inspirerende uitwerking op je leven hebben. Je wordt wat je denkt, dat idee. Positieve affirmaties geven je energie en zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen groeit. Zie ze als bouwstenen voor een krachtiger zelfbeeld.

Positieve affirmaties zijn korte, krachtige zinnetjes die je steeds weer herhaalt.

Zullen we er gewoon eens een clicheetje tegenaan gooien? Alles wat je aandacht geeft, groeit. Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf positieve aandacht geeft. En dat je negatieve gedachten wegjaagt met een vrolijke hersenspoeling. Zeker als je vaak onzeker bent of aan jezelf twijfelt, is het zaak dat je je zelfbeeld probeert te herprogrammeren. Zodat je een stuk lekkerder in je vel komt te zitten.

krachtige affirmaties

Hoe creëer je krachtige affirmaties?

Het spreekt vanzelf dat een goede affirmatie bemoedigend is. Dat hij je een beter en positiever gevoel over jezelf geeft. En dat hij je vooruit helpt. Om dat te bereiken, moet de affirmatie op jou en jouw situatie toegesneden zijn. Tuurlijk, soms raakt zo’n inspirational quote op een foeilelijk bordje van de Xenos een gevoelige snaar. Maar het is altijd beter om met een op maat gemaakte affirmatie aan de slag te gaan.

Neem dus de tijd om affirmaties te formuleren die bij jou resoneren. En die haalbaar en realistisch zijn. Overdrijf daarbij niet. Het heeft weinig zin om tachtig keer tegen jezelf te prevelen hoe slim, mooi of gelukkig je bent, als je dat diep van binnen niet voelt. Een affirmatie is geen wonderlamp waarmee je met een vingerknip je ideale leventje op tafel tovert. Affirmaties draaien om het aanzwengelen van kleine stapjes in je ontwikkeling. Je hoeft niet meteen naar de hoofdprijs te grijpen.

Zeggen dat je ‘rijk’ bent terwijl je in werkelijkheid op een houtje zit te bijten? Kansloos. Zeggen dat je een cursus gaat volgen om je kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren? Dát is een affirmatie. Het gaat erom dat je ruimte geeft aan wat diep van binnen al ligt te borrelen. Precies om die reden zal een affirmatie als ‘Ik ben mooi’ weinig zoden aan de dijk zetten als je onzeker bent over je uiterlijk. Focus in plaats daarvan op kleine dingetjes aan jezelf waar je tevreden over bent, zoals ‘Ik heb een mooie glimlach’. Dat werkt veel beter.

Een stappenplan!

 

  1. Onderzoek hoe je over jezelf denkt. Wat wil je veranderen? Welke negatieve en beperkende gedachten blokkeren je in je dagelijks leven? Maak een lijstje met je zogenaamde negatieve eigenschappen. Dit kunnen dingen zijn die je jezelf kwalijk neemt, waar je onzeker over bent of kritiekpunten die je in je leven van anderen hebt gekregen en die je nog steeds dwarszitten of belemmeren. Voel je ergens een knoop in je maag ontstaan? Dan is dat het punt dat aandacht nodig heeft.
  2. Draai dit negatieve punt vervolgens om tot een positieve gedachte. Ben je bijvoorbeeld stiller dan anderen in groepen? Denk dan: ‘Ik durf te praten als ik iets belangrijk vind.’ Of raak je snel opgefokt door anderen? Denk dan: ‘Ik kan kalm blijven als ik geïrriteerd ben.’
  3. Probeer je affirmaties te koppelen aan je ‘kernwaarden’. Dat zijn dingen die voor jou belangrijk zijn, zoals vriendelijkheid, eerlijkheid of toewijding. Op die manier kun je je focussen op wat echt belangrijk is voor jou. Misschien vind je het stiekem helemaal niet erg dat je wat stiller bent, maar maak je je er druk om omdat anderen er wel eens een opmerking over maken. Dan kan het helpen om in plaats daarvan je aandacht te richten op dingen waar jij waarde aan hecht.
  4. Formuleer je affirmaties op basis van de ik-vorm. Affirmaties draaien om jou en zo moeten ze ook voelen. Zet ze ook in de tegenwoordige tijd. Als je iets in de toekomstige tijd optekent, lijkt het meer op iets wat hopelijk ooit eens gaat gebeuren. Als een doel waar je naartoe moet werken. Maar als je doet alsof het al gelukt is, versterkt het je zelfvertrouwen. Omdat het je herinnert aan wat je op dit moment al kunt doen.
  5. Waar en wanneer je je affirmaties uitspreekt? Whatever rocks your boat. Elk moment kan een affirmatiemoment zijn. Het is wel handig om vaste, dagelijkse momenten aan te houden, zodat je niet het risico loopt dat alles na een paar dagen weer versloft. Andere tips? Hang je affirmaties op de ijskast of aan de muur. Print ze op een leuk kaartje dat je op je nachtkastje zet. Of zing ze onder de douche. Tien tegen één dat je vrolijker aan je dag begint. Affirmaties werken het beste als je er even de tijd voor neemt. Sluit je ogen of kijk jezelf recht aan in de spiegel en probeer diep in je binnenste af te dalen. Zo sta je beter in verbinding met jezelf. En spreek je affirmaties hardop uit. Dat voelt misschien gênant, maar je went er snel aan.

Affirmaties zijn een mooie eerste stap richting verandering, maar ze zijn niet de verandering zelf.

En de belangrijkste: pas je acties aan. Affirmaties zijn een mooie eerste stap richting verandering, maar ze zijn niet de verandering zelf. Jij bent degene die in beweging moet komen om veranderingen aan te zwengelen.

Voorbeelden van affirmaties

Behoefte aan wat inspiratie? Hoewel het beter is om je eigen affirmaties te formuleren, is er niks mis met wat tweedehands materiaal om op stoom te komen. Onthoud dat de beste affirmaties beginnen met ‘Ik’. En dat de kernboodschap blijft dat je goed bent zoals je bent. Waar het om gaat, is dat je deze korte, krachtige statements gebruikt om positieve emoties aan te boren. Om het vertrouwen in jezelf uit te spreken zodat je na herhaling ook meer vertrouwen in jezelf krijgt.

Komen ze:

-Ik accepteer mezelf zoals ik ben.

-Ik ben goed zoals ik ben.

-Ik geef het beste van mezelf.

-Ik zie, accepteer en houd van mijn echte zelf.

-Ik leef in het moment.

-Ik ben liefdevol naar mezelf en naar anderen.

-Ik ben dankbaar voor de lieve mensen om me heen.

-Ik kies voor positieve gedachten.

-Ik geef mezelf de ruimte om fouten te maken.

-Ik blijf rustig over dingen waar ik geen controle over heb.

-Ik laat los waar ik geen energie van krijg.

-Ik focus op positieve emoties.

-Ik ben blij met mijn gezonde lichaam.

-Ik stel mezelf open voor dingen die op mijn pad komen.

-Ik geniet van het werk dat ik doe.

-Ik hou ervan om goed voor mezelf te zorgen.

-Ik verdien het om geliefd te zijn.

-Ik mag mijn verhaal vertellen.

Wanneer affirmaties niet werken

Helaas werken affirmaties niet altijd. Was het maar zo’n feest. Positief denken kan je heel wat opleveren, maar soms zitten negatieve ervaringen of gedachten zo diep ingebakken, dat zelfs de positiefste mantra die deuk in je zelfbeeld niet kan genezen. Merk je dat het wroeten in je zelfbeeld veel narigheid omhooghaalt? Dat je affirmaties niet helpen en dat je je alleen maar ellendiger gaat voelen? Dan is het goed om hulp bij een therapeut te zoeken.

Een therapeut kan je helpen om negatieve gedachten om te buigen en gezonde strategieën, zoals affirmatie, samen te ontdekken. Zie het niet als falen. Zink ook niet weg in wanhoop en lusteloosheid. Een laag zelfbeeld of een negatief gedachtepatroon kun je niet altijd zelf te lijf gaan.

Soms heb je gewoon een beetje ondersteuning nodig. En dat is niks om je voor te schamen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?