Populaire goede voornemens… en de alternatieven
Elk jaar maken miljoenen mensen goede voornemens. Ze willen afvallen, stoppen met roken of eindelijk hun chaotische zaakjes beter op orde krijgen. Prima doelen, maar na twee weken zijn de meeste plannen alweer vervlogen. Welke goede voornemens staan er op de meeste lijstjes? En wat zou je beter op je lijstje kunnen zetten?
Een nieuw jaar, een frisse start. Voor veel mensen is 1 januari hét moment om eens flink aan zichzelf te gaan sleutelen. Ze willen fitter, slanker, gedisciplineerder zijn. En ze verwachten stiekem dat die eerste dag van het nieuwe jaar het begin markeert van een heel nieuw, en beter, leven.
Helaas zijn de meeste mensen minder standvastig dan ze hopen. En zo vliegen na amper twee weken de meeste goede voornemens roemloos de prullenbak in. Hoe dat komt? Misschien waren je voornemens te ambitieus. Misschien had je een te groot lijstje met voornemens om af te vinken. Of misschien waren je voornemens niet specifiek of duidelijk genoeg.
Wat zijn de populairste goede voornemens?
Hoewel de lijstjes met goede voornemens altijd gekenmerkt worden door afvallers en nieuwkomers, is er een handjevol hardnekkige doelstellingen dat er steevast op staat. Komen ze:
- Afvallen
- Stoppen met roken
- Minder alcohol drinken
- Minder ongezonde dingen eten
- Meer sporten en bewegen
Andere usual suspects? Jezelf wat minder druk maken om dingen, mindfulness- of yogalessen volgen, beter met geld om leren gaan, meer of juist minder energie aan je carrière besteden en meer tijd met familie en vrienden doorbrengen. De laatste jaren zijn we ons ook steeds bewuster van de klimaatramp die op ons afstevent, dus nemen we ons ook voor om wat duurzamer te gaan leven. Minder vlees eten, minder het vliegtuig pakken en dat soort dingen.
Hoe houd je je goede voornemens wél vol?
Hoe mooi de voornemens ook zijn, we houden ze dus maar zelden vol. Om ervoor te zorgen dat je dit jaar niet bij die overgrote meerderheid hoort die de plannen na twee weken al aan de wilgen hangt, hebben we daarom wat tips voor je op een rijtje gezet:
1: Maak je doelen meetbaar en realistisch
Als je meer wilt bewegen omdat je normaliter als een luiaard op de bank hangt, is het niet reëel om te denken dat je in het nieuwe jaar opeens vijf keer per week naar de fitnesszaal zal spurten. Begin dus klein en behapbaar. Drie keer per week dertig minuten wandelen is bijvoorbeeld een realistisch streven en nog concreet ook. Want een voornemen als ‘meer bewegen’ is natuurlijk supervaag en super easy onderuit te schoffelen.
2: Maak er een gewoonte van
Het heeft weinig zin om die eerste week dolenthousiast aan de slag te gaan, de week erna de boel een beetje te laten versloffen en de week daarna de boel maar helemaal de boel te laten. Maar dat is wel hoe het meestal gebeurt. Probeer dus een goede gewoonte van je goede voornemen te maken. Om even terug te komen op dat streven om driemaal in de week een half uur te wandelen: doe dat dan altijd op dezelfde dag en dezelfde tijd. Of leer jezelf aan om elke avond voor het slapengaan een paar bladzijdes te lezen in plaats van naar je telefoon te turen. Focus je bovendien op slechts een goede gewoonte per keer. Wanneer dat goed gaat, kun je je wagen aan een volgend streven.
3: Zoek steun om je heen
Niks werkt beter dan een gemotiveerde medestander om het zelf vol te kunnen houden. Vraag eens rond in je vriendenkring of meer mensen jouw doel nastreven. Op die manier kun je elkaar steunen en stimuleren om samen hetzelfde voornemen vol te houden. Een stok achter de deur en het is nog gezelliger ook.
4: Beloon jezelf
Jezelf afbeulen terwijl er niks fijns in het verschiet ligt, werkt natuurlijk niet zo motiverend. En wanneer je goed gedrag beloont, houd je het langer vol. Appeltje-eitje, toch? Dat belonen kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je je goede voornemen leuker maken door er iets fijns aan te koppelen. Neem bijvoorbeeld je favoriete muziek mee tijdens je wandeling of gebruik je wandeltochten om nieuwe plekken te ontdekken. Je kunt jezelf ook belonen met een leuk uitje of etentje als je je goede voornemen een bepaalde tijd hebt volgehouden.
5: Heb geduld
Voor veel mensen zijn goede voornemens een kwestie van alles of niets. Maar zo werkt het niet. Wanneer je je uit het veld laat slaan omdat je een dagje gezondigd hebt, ben je sneller geneigd om te denken dat het tóch geen zin heeft en je beter kunt stoppen. Maar wanneer je elke dag als een nieuw begin blijft zien, en niet in paniek raakt van een klein stapje terug, zul je zien dat je je doelen uiteindelijk toch zult behalen. Wees dus geduldig en vooral niet te streng voor jezelf. Het kan heus geen kwaad om dat ene stukje verjaardagstaart op te peuzelen als je eigenlijk aan het afvallen bent. Morgen begin je weer met frisse moed.
Alternatieve goede voornemens
Welk goed voornemen je ook kiest, het moet passen bij wat jij wilt in je leven. Alleen wanneer het voor jou betekenisvol is, blijf je gemotiveerd om eraan te werken. Zelfs als je er geen zin in hebt.
Denk dus niet dat je moet afvallen of jezelf in het zweet moet werken in de sportschool omdat je omgeving, de magazines of de samenleving dat zegt. Je moet het voor jezelf doen, anders is elke exercitie zinloos.
Dat gezegd hebbende, zijn er genoeg goede voornemens die iedereen goed zouden doen. Ze zijn simpel, vergen over het algemeen weinig inspanning en leveren je, als het goed is, een dosis geluk en gezondheid op. Het zijn ook voornemens waar je zo een-twee-drie niet aan zult denken. Daarom hebben wij dat maar eventjes voor je gedaan!
Komen ze:
- Drink meer water. Of het nu gaat om je huid, om je energielevel of om je humeur, water is een waar wondermiddel. Drink er dus voldoende van en merk hoe je ervan opkikkert.
- Slaap voldoende. Het is verleidelijk om ’s avonds urenlang te bingewatchen, zeker als het buiten donker en koud is. Maar het is veel beter om op tijd onder de wol te kruipen en ervoor te zorgen dat je genoeg rust krijgt. Slaap is een van de belangrijkste investeringen in zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. En met genoeg slaap wordt het ook makkelijker om tegen ongezonde verleidingen te vechten of om dat extra blokje om te doen.
- Probeer een digitale detox. We zitten de hele dag op ons mobieltje en op sociale media. Het gaat zelfs zo ver dat we in paniek raken wanneer we onze digitale vriend een momentje kwijt zijn. Zoveel schermtijd is niet gezond voor onze hersenen of voor ons emotioneel welzijn. Gun je brein wat rust en las om de zoveel tijd een volledig analoge dag in. Of, als je dat wat heftig vindt, neem korte, gestructureerde pauzes gedurende de dag waarin je geen schermtijd hebt. Doe dat zeker voor het slapengaan.
- Doe iets aardigs voor een ander. En doe dat elke dag. Het hoeft niets groots te zijn, iemand op straat bewust aankijken en vriendelijk gedag zeggen doet al wonderen voor je gemoed en de manier waarop je naar de wereld kijkt.
En verder… luister eens een keertje naar die klassieke 90’s song: ‘Everybody’s free to wear sunscreen’, van Baz Luhrmann. Dat nummer staat bol van de inspiratie voor goede voornemens. Paar voorbeeldjes?
- Geniet van de kracht en schoonheid die je op dit moment bezit. Je denkt misschien dat je te dik bent, maar bedenk hoe je over twintig jaar naar foto’s van nu zult kijken. ‘You’re not as fat as you imagine’.
- Ga niet roekeloos om met de gevoelens van anderen en pik het niet wanneer anderen roekeloos omgaan met die van jou.
- Verspil geen tijd aan jaloezie: soms loop je voor, soms loop je achter en uiteindelijk loop je de race alleen en voor jezelf.
- Voel je niet schuldig als je niet weet wat je wilt met je leven. De interessantste mensen weten op hun veertigste nog steeds niet zeker wat ze willen. Neem de tijd om te spelen, te ontdekken en te experimenteren.
- Dans, zing, stretch, floss en doe elke dag één ding waar je bang voor bent. En, oh ja, vergeet je zonnebrandcrème niet.
Laatste classic line? ‘Don’t read beauty magazines, they will only make you feel ugly!’
Reageer of stel een vraag
0 reacties