Seks en een kinderwens

Vroeger diende seks voornamelijk één doel, het was namelijk gericht op de voortplanting. Het ging niet over genot, over plezier of opwinding, maar over het functionele aspect ervan. Het mannelijk orgasme was wel een belangrijk aspect ervan, toen al, maar functionaliteit stond voorop.

Tegenwoordig ziet seks er heel anders uit voor de meeste mensen. Er is zelfs sprake van een seksuele relatie, die parallel loopt aan de partnerrelatie. Seks dient niet langer enkel een nut. Het is een hele belevingswereld op zichzelf geworden. Dat kan heerlijk zijn, maar ook lastig als je de noodzaak en het genot met elkaar op een gezonde manier moet zien te combineren.

Eerst was de seks er gewoon omdat het lekker was, omdat je opgewonden raakte, omdat je je partner graag verwende, of jij je met liefde even liet verwennen. Dan ineens verandert seks in iets dat je nodig hebt om jullie kinderwens in vervulling te laten gaan.

Omgaan met je seksuele relatie en een kinderwens

Als je het geluk hebt dat je binnen een relatief korte periode (naar mijns inziens 0-12 maanden) zwanger raakt, dan zal je seksuele relatie er niet per se onder komen te lijden. Probeer het functionele vrijen in ieder geval voldoende af te wisselen met vrijpartijen die zich volledig richten op opwinding en genot.

Duurt het langer dan dat, dan kun je er bijna van op aan dat je ervoor moeten werken om te voorkomen dat er vrij weinig van je seksuele relatie over blijft dan het nut van seks 48 uur per maand (zaadcellen blijven tot 48 uur vruchtbaar na de zaadlozing).

Met het uitblijven van een zwangerschap, komt namelijk ook de hoop bij elke maandelijkse periode dat je vruchtbaar bent (en dan wordt het initiatief vooral gedreven door deze hoop en niet pur sang door opwinding) en de telleurstelling wanneer je weer ongesteld wordt. Emotioneel gezien doet dit een boel met je. Al deze emoties draag jij met je mee en zullen ook ten koste gaan van de seksuele relatie gedurende de rest van de maand. Zeker als de seksuele relatie al kwetsbaar was voordat jullie een kinderwens hadden, of dat het een bron van spanning en schaamte was.

Hoe houd je de seks leuk bij een kinderwens?

Mocht je merken dat je er last van hebt dat het nut van seks nu voorrang heeft op het genot en de opwinding, kom dan in beweging. Dat het bij veel stellen een onprettige impact heeft op de seksuele relatie betekent niet dat het een voldongen feit is. Je zal wellicht alleen wat meer je best moeten doen, bijvoorbeeld door een heel duidelijk onderscheid te maken tussen lekkere seks en functionele seks. Waarbij je niet moet vergeten dat functionele seks ook nog steeds heel fijn kan zijn.

Je kunt bijvoorbeeld proberen om een andere plek op te zoeken voor de lekkere en fijne seks, die niets met jullie kinderwens te maken heeft. Daarnaast kan het helpen om er even de tijd voor te nemen en het niet als vluggertje te benaderen. Laat er bijvoorbeeld een massage aan vooraf gaan en probeer dit eens per maand te doen. Houd er ook rekening mee om je verwachtingen realistisch te houden: vanaf het moment van je menstruatie begin je met het bijhouden van het aantal dagen, daarna ben je gericht op het hebben van seks binnen de 48 uur dat je vruchtbaar bent. Vervolgens heb je misschien een week van mentale kinderwens rust, voordat je de dagen weer aftelt tot een eventuele menstruatie. Mocht deze komen, dan ben je verdrietig of teleurgesteld en ga je hetzelfde riedeltje weer in. Zo kan een kinderwens, zeker wanneer deze gedurende langere tijd onvervuld raakt, je dagelijks bezig houden. Het is dan niet realistisch om van je zelf te verwachten dat je daartussendoor nog 3 keer per week seks wilt hebben.

Let wel: natuurlijk kan dit wel zo zijn wanneer jij en je partner sowieso een seksuele relatie hebben die zich kenmerkt door frequente vrij partijen. Maar de frequentie definieert niet per se de waardering van de seksuele relatie. Als jullie al hele actieve bedtijgers waren, dan kan het zo zijn dat jullie nog voldoende seks blijven hebben, ondanks het niet in vervulling gaan van een kinderwens. Maar hoe langer het duurt, des te groter ook wel het risico dat het wel een impact zal hebben op de seksuele relatie. En dat is oke…

Zijn jullie gaan vrijen speciaal omdat jullie een kinderwens hebben? Dan zal je misschien ook minder merken van de impact die het op jullie seksuele relatie heeft, en wellicht heeft het zelfs een gunstig effect op de seksuele relatie. Maar wees je er dan wel bewust van dat dit hierna weer zal veranderen als je er niet bewust mee omgaat.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?