Seks tijdens de zwangerschap
Kun je seks hebben tijdens de zwangerschap? Is dit ook schadelijk voor de baby? En hoe voelen jullie je hierbij? Seksuoloog en moeder drs. Nynke Nijman geeft je antwoordt op al je vragen. Ze bespreekt wat wel en niet mogelijk is, waar je op moet letten en waarom het soms zelfs aangeraden wordt om seks te hebben tijdens de zwangerschap!
Seks en zwangerschappen
Dat seks en zwangerschappen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn lijkt een open deur, maar hoe zit het dan? Het is allang niet meer zo dat je voor elke zwangerschap seks moet hebben, maar vaak gaat er wel een periode van seks aan het zwanger worden vooraf. Ook als je vervolgens ontdekt dat het zwanger worden niet vanzelfsprekend is, heb je waarschijnlijk gedurende een langere periode al regelmatig geplande seks gehad om het te proberen. En hoeveel er ook te vertellen is over seks(ualiteit) en zwangerschappen voor, tijdens en na, zal ik dit artikel meer toespitsen op de periode van de zwangerschap zelf.
Want wat kan jij nou verwachten van jouw eigen behoeften naar seks, dan wel: hoe ziet een normale seksuele relatie er nou uit terwijl je zwanger bent?
Zoals met alle vormen van seksualiteit is dit per persoon verschillend en het is vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan wat fijn voelt voor jou of jullie.
Seks tijdens de zwangerschap: het eerste trimester
De eerste drie maanden van de zwangerschap moet je lijf wennen aan alle zwangerschapshormonen. Dit betekent dat je lijf van alles doet zonder dat je hier direct invloed op kan uitoefenen. Seks heeft tijdens deze periode dan vaak niet de prioriteit voor vrouwen, terwijl die er bij de partner wel blijft. Lastig! Vaak vindt er wel een verandering plaats na het eerste trimester. Het kan zelfs zijn dat je meer zin in seks krijgt dan voor je zwangerschap.
Niet iedere vrouw reageert hetzelfde op hormonen. Sommigen hebben er vooral last van, terwijl andere genieten van hun grotere borsten en: een enorme toename in opwinding! Daar waar bij sommige vrouwen de zin in seks spontaan verdwijnt, neemt deze bij andere vrouwen juist exponentieel toe. Doordat je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed zijn kun je sneller seksueel geprikkeld raken. Seksuele dromen en fantasieën zijn hierbij ook bekende fenomenen die frequent voorkomen.
Seks tijdens de zwangerschap: buik en baby
Naarmate je buik groeit wordt het lastiger om ‘gewoon’ seks te hebben: je moet wat creatiever worden en kijken wat jouw lijf aan kan. Dit betekent vaak wat rustiger aan gaan doen en wellicht zijn jij en je partner bang om de baby te beschadigen. Wees gerust! De baby is goed beschermd, mits je blijft luisteren naar wat jouw lijf aangeeft. Voelt het fysiek niet goed, dan kun je altijd rustiger aan doen, een andere positie aannemen of stoppen. Zit jij niet meer lekker in je vel doordat je lijf zo is veranderd? Voor jou is je verandering vaak ingrijpender dan voor je partner. Spreek je onzekerheden uit en luister naar jouw partner als hij/zij je geruststelt. Toch kan het gebeuren dat je partner jou fysiek minder seksueel aantrekkelijk vindt, dan wel het aanraken van je buik of grotere borsten associeert met de baby: niet per se heel opwindend. Voel het niet als een persoonlijke afwijzing. Er verandert immers een boel, waardoor seks minder prioriteit kan krijgen.
Bloedverlies tijdens je zwangerschap door seks
Heb je last van licht bloedverlies? Dit kan komen doordat de bloedvaatjes bij je baarmoedermond oppervlakkiger liggen. Hierdoor kan het zijn dat deze knappen tijdens de seks. Niets om je zorgen over te maken! Blijft het bloeden, of is het teveel voor jouw gevoel? Bespreek het dan met je verloskundige. Heeft je partner een soa? Pas dan op, of vrij liever niet! Doordat jouw bloedbaan in verbinding staat met de baby kan een soa ook schadelijk zijn voor de baby. Ga je richting het einde van de zwangerschap en heb je risico op vroeggeboorte, ben je voorbij je uitgerekende datum of zijn je weeën al begonnen? Dan kan een stevige vrijpartij de bevalling bespoedigen.
Andere seksuele behoeftes tijdens de zwangerschap
Het grotendeel van de vrouwen lijkt seksualiteit toch heel anders te beleven gedurende de zwangerschap. Het algehele gevoel van satisfactie neemt af, maar ook de frequentie. Liggen de behoeften van jou en je partner nou erg uit elkaar? Kijk naar wat er voor andere mogelijkheden zijn: vooral soloseks kan in deze periode het verschil in behoeften opvangen, of seksuele handelingen waarbij de een meer geeft dan ontvangt. Jij hebt misschien geen behoefte aan ‘gedoe’ aan je lijf, maar misschien vind je het geen probleem om jouw partner te helpen bij het masturberen.
Zowel de hormonen, als de fysieke en mentale veranderingen hebben nogal een impact op jou en daarmee ook op je beleving van seks. Maak het bespreekbaar en vraag wat de ander zijn of haar behoeften zijn. Voorkom in ieder geval dat het onderwerp negen maanden lang vermeden wordt, dan wel uitgeput wordt tegen de zin van de ander in (denk hierbij aan een voorbeeld van een zwangere vrouw die elke dag meerdere keren seks wilde, waarbij de man zoveel als hij kon mee ging in deze behoeften, maar vervolgens teleurgesteld was dat het na de bevalling maanden duurde voordat zijn vrouw weer enige interesse in seks toonde).
Reageer of stel een vraag
0 reacties