Seks tijdens je menstruatie: lekker of kliederboel?

period sex

Seks tijdens je menstruatie. Waar sommigen terugschrikken voor een bloedbad, hebben anderen er totaal geen moeite mee. Maar wat zijn de voordelen van period sex? Kleven er ook nadelen aan? En hoe houd je het een beetje hygiënisch en proper?

Allereerst: kun je vrijen tijdens je menstruatie? Natuurlijk kan dat! Er is geen snippertje wetenschappelijk bewijs te vinden dat het schadelijk of ongezond voor jou of je partner zou zijn. Menstruatiebloed is gewoon lichaamsvocht met een kleurtje, er is niets raars, abnormaals of vies aan.

Period sex

Eeuwenlang hebben vrouwen geworsteld met schaamte rondom hun menstruatie. En al helemaal als het gaat om de combinatie menstruatie en seksualiteit. Veel vrouwen voelen zich dan ook opgelaten als ze vrijen terwijl ze ongesteld zijn. Ze kunnen zich minder goed laten gaan en zijn bang dat ze stinken of dat hun sekspartner afknapt op het bloed.

Zonde, want er kleven best wat voordelen aan period sex: zowel mentaal als lichamelijk. Natuurlijk kan het een beetje rommelig zijn. Voorzorgsmaatregelen om bloeddoorweekte lakens te voorkomen zijn dan ook geen overbodige luxe. Maar tegelijkertijd wegen de voordelen op tegen de nadelen, als je je er tenminste senang bij voelt. Er is dan ook geen reden om seks tijdens deze periode te vermijden.

seks en ongesteld

De voordelen van seks tijdens je menstruatie

Roept de gedachte aan een bloederig wipje weerstand op? Of heb je last van menstruatiekrampen en denk je kreunend: ‘Aan mijn lijf geen polonaise’? Think again, want zo’n bloederig wipje zou wel eens precies kunnen zijn wat de dokter je voorschrijft. De voordelen van period sex op een rijtje!

1: Verlichting van krampen

Menstruatiekrampen ontstaan doordat je baarmoeder zich samentrekt om bloed en slijm af te stoten. Tijdens een orgasme trekken deze spieren zich ook samen, waarna een totale staat van ontspanning volgt. Op dat moment werkt een orgasme als een natuurlijke pijnstiller. Bovendien worden tijdens vaginale stimulatie bepaalde delen van je hersenen getriggerd: in het bijzonder de delen die pijn reguleren.

Natuurlijk kun je ook klaarkomen door zelfbevrediging. Maar voor de intimiteit is seks nét een tikkeltje leuker.

2: Kortere menstruatie

Who knew?! Je kunt je menstruatie verkorten als je meerdere orgasmes hebt! Tijdens een orgasme trekken je baarmoeder en baarmoedermond samen, waardoor slijm en bloed sneller worden afgestoten. Helaas is er geen keihard wetenschappelijk bewijs, maar veel vrouwen claimen dat het werkt. En tja, we zijn de beroerdste niet om dat uit te proberen, toch? Hoe korter, hoe beter!

3: Een natuurlijk glijmiddel

Bloed als glijmiddel. Klinkt wat luguber, maar werkt als een tierelier. Vooral als je van jezelf een wat drogere vagina hebt, kan menstruatiebloed fungeren als een natuurlijk glijmiddel en de penetratie net wat soepeler laten verlopen.

4: Een vrolijker gemoed

Seks en orgasmes triggeren gelukshormoontjes, zoals endorfine. En aangezien we tijdens onze menstruatie al niet de vrolijkste zijn, kan zo’n extra shot blijheid geen kwaad. Bovendien helpen de hormonen tegen de pijn en het ongemak die met je menstruatie gepaard gaan. Vooral vrouwen die kampen met hoofdpijn zouden gebaat zijn bij een pijnstillende stroom aan endorfine.

5: Hogere seksdrive

Onder invloed van hormonen schommelt je libido gedurende de maand. Logisch dat je tijdens je ovulatie vaak botergeil bent, maar wist je dat sommige vrouwen ook extra opgewonden zijn tijdens hun menstruatie? Dan is het natuurlijk jammer om die hitsigheid te laten schieten om een onbenulligheid als wat bloedspetters. Maak er gebruik van!

6: Gevoelige clitoris

Heb je normaal moeite met klaarkomen tijdens de seks? Dat kan tijdens je menstruatie zomaar andersom zijn. Wanneer je ongesteld bent, is je clitoris namelijk extra gevoelig. En als je genotsknopje op de juiste manier wordt gestimuleerd, kan dat zorgen voor daverende orgasmes. En die zijn weer goed voor…nou ja, lees hierboven nog maar eens!

Period sex

Hoe houd je seks tijdens je menstruatie schoon?

Helaas kleeft er ook een groot nadeel aan period sex. En dat is het risico op een kliederboel. Bloed kan op jou gaan zitten, op je partner en op je lakens en al helemaal als je vrij hevig vloeit. Los van bevlekte lakens, kun je je extra opgelaten voelen door het bloedverlies. Zo wordt seks een zenuwachtige bedoening in plaats van een ontspannend pleziertje.

Plannen, plannen, plannen!

De oplossing? Bewaar spontane seks voor de andere dagen van de maand en laat je innerlijke control freak even los. We weten het, normaal gesproken is een overspannen controledrift weinig sexy, maar in het geval van period sex kan het je juist helpen ontspannen. Met een beetje doordenken vooraf, kun je het risico op een knoeiboel namelijk aardig verminderen. En dat doet wonderen voor jouw zenuwen en jullie gezamenlijke intimiteit.

Als je bang bent voor bloed, is het daarom slim om je te beperken tot je ‘lichtere dagen’ en niet het bed in te duiken wanneer je donkerpaarse bloedklodders verliest. Natuurlijk leg je een donkergekleurde handdoek of een zeiltje onder je om je lakens en matras te beschermen tegen vlekken. Maar je kunt ook overwegen om een menstruatiecup te gebruiken tijdens je menstruatie. Daarmee blijft je vagina relatief ‘schoon’ en dat scheelt weer tijdens penetratie. Vergeet alleen niet de cup te verwijderen voordat je daadwerkelijk van bil gaat!

Handige standjes

Sommige standjes zijn meer geschikt voor period sex dan andere. Zo is de oude, vertrouwde missionaris perfect tijdens bloedovergoten dagen, omdat je daarbij op je rug ligt en minder bloed verliest. Pas wel op met diepe penetratie, want je baarmoederhals ligt lager tijdens je menstruatie en dit kan pijn veroorzaken.

Doucheseks is een andere slimme, schone tip. Niet alleen spoelt het water het bloed weg, de warmte zorgt er ook voor dat je je heerlijk kunt ontspannen en krampen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Orale seks? Kan zeker, maar het is misschien goed om een menstruatiecup of tampon te gebruiken zodat je partner je oraal kan verwennen zonder bloed in zijn/haar mond te krijgen

Gulden tips op een rijtje!

  • Leg een donkere handdoek op je bed tegen vlekken
  • Laat het licht uit tijdens de seks zodat je de ‘bende’ pas achteraf ziet
  • Verwijder je tampon of cup voor penetratie
  • Gebruik een condoom tegen soa’s, zwangerschap en bloedvlekken
  • Leg een nat washandje of natte doekjes naast je bed
  • Experimenteer met standjes die prettig voelen tijdens je menstruatie
  • Probeer stomende doucheseks!

Hoe zit het met zwangerschappen en soa’s?

Dat je ongesteld bent, betekent niet dat je niet zwanger kunt raken. Sommige vrouwen hebben een korte menstruatiecyclus, waardoor de ovulatie relatief snel na de menstruatie volgt. En andere vrouwen hebben een onregelmatige cyclus, waardoor ze niet precies weten wanneer ze ongesteld worden en wanneer hun eitje springt.

Daarnaast kan sperma tot ongeveer vijf dagen overleven in je lichaam. Als je een korte cyclus van 22 dagen hebt en direct na je menstruatie ovuleert, kan een nietsvermoedend eitje dus best een enthousiaste spermacel tegenkomen op weg naar beneden. De kans op een bevruchting tijdens je menstruatie is dus klein, maar zeker niet volkomen afwezig. Gebruik daarom ook tijdens deze dagen voorbehoedsmiddelen, als je tenminste niet zwanger wil raken.

Sneller overdracht van soa’s

Voorbehoedsmiddelen zijn ook om andere redenen een must tijdens je menstruatie. Het risico op het oplopen of het overdragen van een soa ligt namelijk stukken hoger wanneer je onegsteld bent. Soa’s worden overgedragen door lichaamsvocht en bloed is daar geen uitzondering op.

Sterker nog, menstrueel bloed kan een razendsnelle verspreider zijn van soa’s en virussen als HIV, hepatitis en herpes. En niet alleen het bloed zelf, maar ook de maandelijkse veranderingen in je vagina zijn een risico. Tijdens je menstruatie ben je namelijk gevoeliger voor infecties en pik je sneller een virus op. Gebruik dus altijd een condoom tijdens period sex om nare kwaaltjes en ziekten te voorkomen.

Vrouwen bloeden, mannen ejaculeren

Niet iedereen staat te trappelen bij de gedachte aan bloody sex. Misschien heb jij er zin in, maar vindt je partner het geen prettig idee. En misschien wil je partner er best bovenop duiken, maar voel jij je er ongemakkelijk bij. Daarom is het zo belangrijk om er samen over te praten. Bespreek je schroom, je behoeften en je verwachtingen en probeer zo het taboe weg te nemen.

Zie je het echt niet zitten? Ook prima! Sommige vrouwen moeten er niet aan denken, ook omdat ze minder lekker in hun vel zitten, zich down en somber voelen en last hebben van menstruatieklachten. En hoewel een fijn orgasme een deel van die ellende weg kan nemen, kan het natuurlijk ook zo zijn dat jij veel meer zin hebt in een lekker geurend bad en een doos chocolaatjes.

Als je je maar niet laat tegenhouden door gêne. Vrouwen bloeden en mannen ejaculeren. Het ene goedje is niet viezer dan het andere. En in beide gevallen valt er wat op te ruimen achteraf. Niks om je voor te schamen!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?