Seksspeeltjes om je seksleven te verrijken

Nynke Nijman

Je kan het zo gek niet bedenken, of het is er: de wereld van de seksspeeltjes is dusdanig gegroeid in de afgelopen jaren dat er voor iedereen wat te vinden is. In alle kleuren, maten, soorten en functies. Het is een landschap waar je absoluut in kan verdwalen en waarin bovendien veel producten zijn die niet voor jou bestemd zijn. Maar het is ook een speelwereld die van ontzettende toegevoegde waarde kan zijn voor je seksleven. Zowel voor jouw individuele seksualiteit, als voor de seksuele relatie tussen jou en je partner.

De meeste mensen vinden seks het leukst en het lekkerst als het nieuw is, en tot op zekere hoogte onvoorspelbaar. Zoals we dat vaak ‘in het begin’ van een relatie ervaren. Juist de onbekendheid met elkaars lichaam en de reacties van ons eigen lichaam op de nieuwe aanrakingen van een nieuwe bedpartner, maken de seks spannender en interessanter. Maar als je elkaar langer en beter kent, worden de aanrakingen voorspelbaarder. Ze worden bekend en ook hoe je lichaam erop reageert wordt voorspelbaar. Dat is ontzettend prettig, want het geeft ook een gevoel van vertrouwen en laat je comfortabel voelen. Maar hoe fijn en noodzakelijk vertrouwen en comfortabel zijn binnen een liefdesrelatie, zo fijn kan juist het onvoorspelbare zijn binnen een seksueel contact.

Het landschap van seksspeeltjes is een speelwereld die van ontzettende toegevoegde waarde kan zijn voor je seksleven.

En dit is waar seksspeeltjes een mooie rol kunnen spelen: het kan voor variatie en afwisseling zorgen. Seksspeeltjes kunnen op een andere manier stimuleren dan dat je met een menselijk lichaam, dan wel handelingen met dat lichaam, kan stimuleren. Ze kunnen spelen met verschillende trillingen, op verschillende frequenties. Het kan warmteprikkels toedienen of gekozen pijnprikkels. Je kan ze zelf bedienen, of je laten verrassen door je partner. Op je eigen lichaam of op het lichaam van je partner. Seksspeeltjes kunnen hierbij ingezet worden om samen van te genieten, maar ze kunnen ook de verschillen in seksuele behoeften opvangen. Bijvoorbeeld als de een vaker zin heeft in seks dan de ander. Of wanneer jouw seksuele behoeften niet overeenkomen met de mogelijkheden of de wensen van je partner.

Maar ook als je in je eentje je lichaam en je seksualiteit wil ontdekken, kunnen seksspeeltjes daar een grote rol bij spelen. Zowel met of zonder partner zijn seksspeeltjes van toegevoegde waarde.

En het belangrijkste om te onthouden is dat seksspeeltjes vooral dat zijn: een positieve en prettige toegevoegde waarde. Het is geen vervanging voor of verbetering van. Als ze gebruikt worden, hoef je dat niet te voelen als een falen. Het gebruik van seksspeeltjes wijst niet op een tekort komen, of een onvermogen je partner voldoende te stimuleren. Seksspeeltjes gaan juist over extra mogelijkheden. En wil je een prettige relatie krijgen met seksspeeltjes en deze op een comfortabele integreren in je seksuele contacten, dan is het belangrijk om het als een mogelijkheid te zien en vooral niet als een tekortkoming door het op een andere manier te doen. Heb je wel deze laatste gedachte bij het gebruik ervan, dan is de kans heel erg groot dat je er minder plezier aan zal beleven, omdat je het op een negatieve manier interpreteert. En seksuele opwinding is daar zeker niet bij gebaat!

Waar begin je?

Om te weten waar je moet beginnen, moet je voor jezelf eerst eens bedenken waar je naar op zoek bent. Is het iets voor hem, haar, hen of jezelf? Is het voor individueel gebruik of gezamenlijk? Gebruikt de een het bij de ander, of gebruik je het zelf? Moet het inwendig of juist uitwendig stimuleren? Zal het gebruikt worden in een setting van kinky seks, of juist bij een hele ontspannen setting? Vervolgens is het belangrijk om voor jezelf te bedenken hoeveel geld je eraan kwijt wil zijn. Dit klinkt wellicht alles behalve opwindend, maar je kan heel veel geld besteden aan seksspeeltjes zonder dat dit altijd de moeite waard is. Echter, als je te weinig geld uit geeft is er een grote kans dat het niet het genot brengt waarvan je dacht dat het zou brengen.

Om te weten waar je moet beginnen, moet je voor jezelf eerst eens bedenken waar je naar op zoek bent.

Kijk ook naar het materiaal dat er gebruikt is, in hoeverre er technologie in het speeltje verwerkt is en hoe het speeltje is op te laden. Stel je schaft iets aan dat via een app bestuurbaar is, maar jij zal het voornamelijk in je eentje gebruiken, dan lijkt het geen handige keuze. Heb je ooit een speeltje in handen gehad van zacht siliconen, dan raak je teleurgesteld als het door jou ontvangen speeltje eerder van koud plastic lijkt.

Er lijken hier en daar wat stappen gezet te worden in het verduurzamen van seksspeeltjes, maar het beste is vooralsnog om een product te kopen waar je langere tijd mee doet omdat de kwaliteit ervan goed is én omdat het doet wat het voor jou moet doen.

Soorten speeltjes

De diversiteit aan seksspeeltjes is groots! Er is een enorme diversiteit in merken, als wel in soorten speeltjes. Het betreft niet alleen maar gigantische dildo’s of zwepen. Er is een veel grotere nuance te vinden, waar de meeste mensen helemaal niet bij stil staan. Wil je voorzichtig wat speeltjes introduceren? Denk dan eens aan de Exotiq Ylang Ylang massagekaars. Een massagekaars is net even wat anders dan een gewone massageolie en bovendien kan je op laagdrempelige schaal ontdekken hoe het is om met verschillende warmtegolven te spelen. Durf je wat verder te gaan, dan is deze prachtige box van Svakom een idee: Svakom Unlimited Pleasure – Limited Edition. Door te spelen met blinddoeken en het vastmaken van de handen, zal je merken dat je aanrakingen heel anders zal gaan voelen. Doordat je zicht wegvalt, zijn aanrakingen onverwacht en intenser. Als je handen vastgebonden zijn, zal je je moeten overgeven aan de ander.

Ook het spelen met het toedienen van gekozen, laagdrempelige pijnprikkels kan voor extra opwinding zorgen. Denk maar eens aan een tik op de bil, of deze tepelklemmetjes. De tepels zijn voor velen een enorme erogene zone waar te weinig gebruik van wordt gemaakt. In de hersenen zijn gebieden rondom stimulatie van de clitoris en de tepels aan elkaar verbonden.

Nog een ander product waar zelden aan wordt gedacht in de context van seksspeeltjes, is glijmiddel. Glijmiddel kan een heel duidelijk doel dienen, maar het kan ook een enorme toegevoegde waarde zijn op de intensiteit van stimulatie. Omdat er zoveel verschillende soorten glijmiddel zijn is het belangrijk dat je goede glijmiddel hebt, die ook daadwerkelijk prettig aanvoelt. Denk eens aan merken als Pjur of Sliquid. Gebruik je het glijmiddel in combinatie met speeltjes of condooms? Neem dan glijmiddel op basis van waterbasis, anders kan het de kwaliteit van het materiaal aantasten.

Een veelgehoorde favoriet is een wandvibrator, zoals deze: Satisfyer Wand-er Woman. Een wandvibrator is over het algemeen wat groter, dus kijk hier goed naar als je het besteld. Het dient als uitwendige vibrator, maar je kan het ook als massage-apparaat gebruiken voor het hele lichaam. Dit kan een fijn speeltje zijn wanneer je spelenderwijs wat wil introduceren bij je partner. Beginnend als stimulatie voor het hele lichaam naar telkens meer gerichte stimulatie. Wel even goed opletten op de grootte van het speeltjes, alsook de oplaadmogelijkheden. Veel van de wandvibrators hebben er een vaste stekker aan zitten. Dit geniet niet in elke situatie de voorkeur.

Nog zo’n favoriet, de masturbator zoals de Tenga Spinner Beads Masturbator. Met een masturbator heeft de man net even een ander gevoel van stimulatie bij masturbatie. Veel speeltjes zijn geneigd om zich te richten op vrouwen, of veel stellen gebruiken het met name bij vrouwen, maar een masturbator is ideaal voor een man alleen of het is samen te gebruiken. Het brengt afwisseling in de bekende interacties van masturbatie.

Wat soms lastig is, is om een speeltje te gebruiken op het moment van geslachtsgemeenschap met je bedpartner. Vibrators zijn over het algemeen te breed en onhandig van vorm om precies op het goede plekje te stimuleren. Daarom zijn pin-point vibrators als deze geweldig: Senzi vibrator. Ze zijn zo ontworpen dat ze precies de clitoris kunnen stimuleren terwijl je dus ook geslachtsgemeenschap hebt. Heel fijn voor de extra stimulatie die je soms net even kan gebruiken.

Een speeltje wat minder makkelijk samen te gebruiken is, maar wat letterlijk zalig in de hand ligt is de Womanizer Duo. Womanizer is een speeltje dat werkt op basis van luchtdrukstimulatie. Daarnaast stimuleert het ook nog eens inwendig. Sommige vrouwen zweren bij een Womanizer of Satisfyer, terwijl anderen de stimulatie door middel van luchtdruk minder kunnen ervaren. Goed dus om voor jezelf te onderzoeken wat het voor jou doet. Het brengt een orgasme voor vele gebruiksters, maar soms dusdanig snel dat ze niet de kans krijgen om te ervaren wat er nu aan opwinding in hun lichaam is. Let wel: het gebruik van luchtdrukstimulatie is meestal iets wat je zelf aanbrengt. Doordat je het op een specifieke plek moet houden, kan het lastig zijn om dit door een bedpartner te laten doen.

Lijkt dubbele stimulatie je wel wat, dus zowel uitwendige stimulatie van de clitoris als inwendige stimulatie? Dan is bijvoorbeeld de Soraya Wave van Lelo een prachtig speeltje. Het kan speels samen gebruikt worden, of individueel. Inwendige stimulatie kan gericht zijn op de vagina, maar ook specifiek op de zogenaamde g-spot. Het stimuleren van de g-spot kan voor sommige vrouwen heel prettig zijn, terwijl anderen de druk ervaren als een gevoel van moeten plassen. Als je meer opgewonden bent, zal het prettiger voelen dan wanneer je nog niet echt opgewonden bent, dus geef je lichaam even de tijd om opgewonden te raken voordat je je g-spot stimuleert.

Voor de mannen kan een cockring net even wat extra ondersteuning geven in het aanhouden van een erectie, en het geeft tegelijkertijd extra stimulatie. Let er wel op dat als je begint met het gebruik ervan, je het liefst flexibele siliconen ringen gebruikt. Je wil absoluut niet dat het afknelt, of dat er dusdanig veel zwelling optreed dat je de ring niet meer afkrijgt. Begin dan ook met flexibele ringen, het liefst in verschillende maten zodat je er even mee kan oefenen. Wat betreft de dikte ervan: als volledige penetratie in de vagina van je partner pijnlijk is doordat jullie penis en vagina anatomisch niet helemaal op elkaar aansluiten (de diepte van de vagina varieert ongeveer van 7 tot 14 cm), probeer dan eens een dikkere ring zodat deze ook zorgt voor wat afstand. Merk je nou dat je de volledige lengte van je penis nodig hebt bij het penetreren, kies dan een dunnere ring, zodat er in ieder geval geen lengte verloren gaat. De stalen ringen zien er wellicht prachtig uit, maar wacht hiermee totdat je echt weet wat zo’n ring met jouw erectie doet en hoe jouw lichaam erop reageert wat betreft de zwelling.

Wil je samen wat gebruiken, dan zijn duo vibrators een goede optie. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om een vibrator samen te gebruiken, door het te integreren in het seksuele contact tussen jullie, maar de duo vibrators zijn echt bedoeld op jullie tegelijkertijd te stimuleren. Echter is het per stel en per lichaam anders hoe erop gereageerd wordt. Omdat allebei jullie lichamen anders reageren op stimulatie is het belangrijk om het op elkaar af te stemmen. Iets wat prettig voelt voor de een, kan minder fijn voelen voor de ander. Een van de producten die je in ieder geval fijn samen kan gebruiken is de Fun Factory BE.ONE Vinger Vibrator. Het speeltje is heel handzaam, zorgt net voor wat extra stimulatie en is te gebruiken over het hele lichaam.

Experimenteren

Uiteindelijk zal je zelf gewoon wat dingen moeten proberen om te ontdekken wat jij prettig vindt. Zelfs professionele seksspeeltjestesters testen een speeltje een paar keer voordat ze een conclusie trekken over het gebruik ervan. Het is zo afhankelijk van hoe je in je vel zit, of je alleen bent of samen, en of je heel erg opgewonden bent. De ene keer kan een speeltje de perfecte aanvulling zijn, terwijl het op andere momenten veel minder belonend lijkt. Geef jezelf, het speeltje en eventueel je partner de tijd om aan elkaar te wennen voordat je het afschrijft. Leer het op verschillende manieren te ontdekken en ontdek de veelzijdigheid van de meeste speeltjes. Wees creatief en durf buiten de lijntje te kleuren. Het hele lichaam kent gevoelige plekken en juist als je de nadruk van enkel de geslachtsdelen af weet te halen, zal je merken dat de mogelijkheden veel groter worden. We zijn geneigd om te blijven doen wat we kennen, terwijl seksualiteit zich zoveel diverser zou kleuren als we gebruik maken van het hele kleurenpalet.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?