Womanizer brengt krachtige ode aan Marilyn Monroe

womanizer

Bijna een eeuw na haar geboorte is Marilyn Monroe nog altijd een van de beroemdste vrouwen ter wereld. En haar complexe leven prikkelt de verbeelding nog steeds. Zo kwam onlangs de controversiële film Blonde uit op Netflix. Maar ook seksspeeltjesmerk Womanizer eert haar nalatenschap, met een speciale editie van hun krachtige en adembenemende luchtdrukvibrator.

Zelden was er zo’n icoon als Marilyn Monroe. Bevroren in de tijd lacht ze ons nog altijd betoverend toe, op shirts, schilderijen, magazines en posters. Van haar sensuele verjaardagsliedje voor Kennedy tot haar opwaaiende jurk boven een ventilatierooster: het zijn stuk voor stuk momenten die vast zijn gebeiteld in ons collectief geheugen.

Womanizer X Marilyn Monroe special edition

Dom blondje of feministisch icoon?

Ze was dan ook meer dan de ‘Blonde Bombshell’ die de media van haar maakte. Kwetsbaar, verleidelijk en krachtig tegelijk, was ze overduidelijk complexer dan het domme blondje-imago dat aan haar kleefde. En op een bepaalde manier was ze niets minder dan een feministisch icoon.

Monroe had geen makkelijke jeugd. Ze heeft haar vader nooit gekend en groeide op in pleeghuizen omdat haar moeder leed aan paranoïde schizofrenie. Hoewel ze zero acteerervaring had, leerde ze zichzelf alles wat ze nodig had over Hollywood en de filmwereld. Ze begon als model, brak later door als actrice en speelde zestien jaar lang in de ene blockbuster na de andere.

Bazige filmbonzen

En dat in een tijd waarin vrouwen niet ambitieus mochten zijn. Ze moesten een man vinden, een goede huisvrouw en moeder worden en verder vooral hun mooie mondje houden. Die cultuur sijpelde uiteraard ook door in de filmwereld, waar actrices hun regeltjes netjes moesten opzeggen en alles moesten pikken wat de mannelijke filmbonzen bedachten.

Zo niet Marilyn. Toen haar carrière begin jaren 50 van de grond kwam, doken er naaktfoto’s van jaren eerder op. De filmbazen wilden dat ze zou ontkennen dat zij het meisje op de foto’s was, maar Marilyn weigerde: ‘I’m not ashamed of it. I’ve done nothing wrong’. Ook beschuldigde ze machtige mannen van grensoverschrijdend gedrag, decennia voordat de MeToo-beweging op stoom kwam. Ze noemde dan wel geen namen, maar ze sprak er wel openlijk over. En dat vergde moed, in een tijd waarin vrouwen in de filmindustrie vaak als voorwerpen behandeld werden.

Creatieve vrijheid

Marilyn nam het ook vrouwmoedig op tegen de gigantische filmstudio 20th Century Fox, waar ze onder contract stond. Ze weigerde in een middelmatige film te spelen en eiste het recht op om ook voor andere studio’s te kunnen werken. De heftige onderhandelingsfase had succes, want haar wensen werden ingewilligd en ze kreeg volledige creatieve vrijheid bij het uitkiezen van de scripts. Ook kreeg ze vetorecht als de regisseurs waarmee ze wilde werken niet aan een film verbonden waren.

Dom, weerloos vrouwtje? Nee, dus. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat ze als eerste vrouw een eigen filmproductiehuis oprichtte en jaren na naar dood door Time Magazine werd uitgeroepen tot een van de honderd vrouwen die de twintigste eeuw domineerden. Niet omdat ze zo oogverblindend mooi en sexy was, maar omdat ze in opstand durfde te komen tegen een door mannen gedomineerd bolwerk. En stiekem zelfs een tandje verder wilde gaan. Want zoals Marilyn zelf ooit zei: ‘Women who seek to be equal with men lack ambition’.

marilyn monroe

Controversiële Netflix-film

Ondertussen roept de nieuwe Netflix-film Blonde ontzettend veel controverse op. Nadat de film in Venetië in première ging, ontstonden er al snel twee kampen. Waar de ene recensent het werk roemt, zegt de andere recensent dat de regisseur van de film misbruik maakt van Marilyn over het graf heen. Zoals haar hele leven misbruik van haar is gemaakt.

Abortussen vol in beeld

Voor dat laatste valt zeker wat te zeggen. Het valt niet te ontkennen dat in Marilyns leven veel mannen een slaatje uit haar hebben proberen te slaan. En door haar in de film als willoos slachtoffer neer te zetten, gebeurt dat in zekere zin opnieuw.

We zien hoe Marilyn als kind bijna wordt verdronken door haar psychotische moeder, we zien hoe ze wordt verkracht door een producent,  hoe ze in elkaar wordt geslagen door Joe DiMaggio,  hoe ze door de president wordt behandeld als hoer en we zien hoe de camera via haar vagina naar haar baarmoeder kruipt om haar abortussen vol in beeld te brengen.

Meer dan een prooi

Je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat haar trauma’s, sommige zelfs hevig aangezet, opnieuw worden uitgebuit. Op een rauwe en pijnlijk expliciete manier. De film is als een nachtmerrie, vol visueel geweld en met actrice Ana de Armas als emotioneel wrakkig middelpunt. Wat Blonde wil laten zien, is hoe mensonterend het leven in de schijnwerpers kan zijn. En hoe zwaar het is als je altijd moet stralen terwijl je van binnen kapotgaat.

Maar hoewel Marilyn inderdaad getraumatiseerd en eenzaam aan haar einde kwam, was ze veel meer dan het gebroken slachtoffer dat de regisseur neerzet. Nergens zien we een flintertje van haar persoonlijkheid, haar intelligentie, haar humor, haar werkdrift, haar ambitie en haar geniale komische timing en talent. Er is geen ruimte voor alle krachtige wapenfeiten die ook bij haar leven horen. Wat we wél zien, zijn tranen, trauma’s en veel seks.

Marilyn was meer dan een zielige pin-up, meer dan een prooi voor machtige mannen. Hoe goed de regisseur het ook bedoeld heeft, zo wond hij zich tijdens een interview mateloos op over Hugh Hefner die 75.000 dollar betaalde om na zijn dood naast Marilyn te worden begraven, het is nog steeds een eendimensionaal beeld dat er van haar wordt geschetst.

Speciale editie van de Womanizer

Terwijl er zoveel te vieren valt als het om Marilyn gaat!  Zoals haar sprankelende persoonlijkheid, haar feministische inslag en haar scherpe quotes die laten zien dat er meer achter die platinablonde krullen schuilging dan veel mannen dachten.

Dat vond Womanizer ook en daarom bracht het seksspeeltjesmerk een ode aan het icoon. Ze ontwierpen een elegante luchtdrukvibrator voor ‘vrije, krachtige vrouwen’ in vier stralende kleuren die, net als Marilyn, ‘adembenemend, speciaal en simpelweg gorgeous zijn’.

Eindeloos genot

‘A woman knows by intuition, or instinct, what is best for herself’, zei Marilyn ooit. Nou, met deze beauty hoef je daar niet langer aan te twijfelen. En om er een andere quote van the lady herself in te gooien: ‘Strong women don’t have attitudes, they have standards’. Als een van jouw criteria of maatstaven eindeloos genot is, puur voor jezelf, dan weet je wat je met deze speciale Womanizer-editie te doen staat!

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?