De eerste keer seks na de bevalling: wat kan en mag?

De eerste keer seks na de bevalling: wat kan en mag?

Een zwangerschap en bevalling veranderen veel aan je lichaam en dat maakt ook dat seks na de bevalling anders voelt. Het goede nieuws is dat als jij eenmaal volledig herstelt bent, jouw verlangen naar intimiteit en jouw vermogen om van seks en orgasmes te genieten, terugkomt. Soms zelfs sterker dan ooit. Maar wanneer mag je eigenlijk weer vrijen? Waar moet je dan rekening mee houden? Hoe zit het met anticonceptie? En als je er nog niet aan toe bent, hoe bespreek je dat met je partner? Lees alle tips voor een fijn seksleven wanneer je moeder bent geworden.

Advies: zes weken wachten met vrijen

Seks na de bevalling, de meeste vrouwen zitten er in de eerste weken nog niet op te wachten. Het nieuwe leven, met een kleintje erbij, moet wennen en de nachten zijn gebroken. Bovendien wordt het afgeraden; je lichaam, in het bijzonder de vagina en baarmoeder, hebben tijd nodig om te herstellen. En dan je borsten; ze zijn groot, maar ook gevoelig. Als jij last hebt van stuwing, is iedere aanraking teveel.

Gynaecologen adviseren de eerste zes weken na de bevalling geen seks te hebben. Zo kan je lichaam herstellen en heb jij een kleinere kans op infecties. De wond van jouw placenta is genezen en als het goed is de meeste hechtingen ook.

Seks na de bevalling is anders

De eerste keer seks na de bevalling is spannend. Hoe reageer je? Voelt jouw lichaam nog hetzelfde? En kun jij volop genieten van stimulatie en penetratie? De eerste drie maanden na de bevalling is seks voor veel vrouwen anders. Door de hormonen, andere prioriteiten, maar ook door spanning. Je lichaam is natuurlijk ook qua uiterlijk veranderd. Bespreek vooraf jouw angsten met je partner, maar zeker ook jouw verwachtingen van seks na de bevalling. Samen ontdekken jullie een nieuwe manier om weer te genieten.

Wat als jij je niet sexy voelt?

Na het krijgen van een baby hebben de meeste vrouwen minder seksuele verlangens, om verschillende redenen. Je lichaam ziet er anders uit dan eerst, je hebt slapeloze nachten door de baby en je prioriteiten liggen ergens anders. Dat betekent niet dat je seksualiteit voor altijd weg is. Wees gerust: als je weer hersteld bent, komt alles terug. Jouw verlangen naar seks, intimiteit met je partner en jouw vermogen om te genieten van het klaarkomen. En door die gevoeligheid, zijn orgasmes soms sterker dan ooit.

Ingeknipt? Stel penetratie even uit

Ben je ingescheurd of ingeknipt? Dan kan het nodig zijn om langer te herstellen. Ook als jij nog steeds bloed verliest na die zes weken, is het verstandig te wachten met seks tot dit helemaal voorbij is. Alles om infecties te voorkomen. Wanneer je nog een wond hebt, is de kans groter dat die gaat ontsteken door wrijving, sperma of glijmiddel. Heb jij al wel zin om weer te genieten van seksuele sensaties? Probeer rustig te masturberen en wen alvast aan het gevoel. Spoel na de tijd je vagina met warm water. Dan weet je zeker dat je de kans op infecties verkleint.

Seks na de bevalling: keizersnee

Bij een keizersnee lijkt je vagina gespaard gebleven. Maar vergis je niet, ook een keizersnede heeft gevolgen voor het gevoel in je vagina. Vooral wanneer je eerst hebt geprobeerd om vaginaal te bevallen. En wat te denken van de hormonen? Die zijn hetzelfde als bij een vaginale bevalling en kunnen dus zorgen voor dezelfde problemen. Ook droogheid, een dunne huid en minder elasticiteit in de vagina komen voor na een keizersnee. Vergeet niet dat een keizersnee een van de zwaarste buikoperaties is. Wanneer jij begint aan seks na de bevalling als je weer helemaal bent hersteld, geniet jij er zoveel meer van.

Volle, gevoelige en lekkende borsten

Dacht je dat jouw borsten vol waren tijdens de zwangerschap? Wacht maar tot een paar dagen na de bevalling: die twee trekken zeker de aandacht. Wanneer jij de kleine voedt met je borsten blijven ze groot. Die extra aandacht is voor sommigen vrouwen een heerlijk gevoel. Bij anderen zijn de borsten zo ontzettend gevoelig, dat een aanraking al teveel is.

Een andere bijkomstigheid van seks na de bevalling: je borsten kunnen lekken als je opgewonden raakt. Als je dit niet wilt, kolf dan of voed je kindje voor de seks. Gebeurt het lekken toch? Schaam je niet. Er zijn partners die dit ontzettend sexy vinden. Bovendien is het een natuurlijk iets: jij voedt jullie kind.

Kans op zwangerschap na je bevalling

Vier weken na het krijgen van een kind weer zwanger zijn: het komt niet vaak voor, maar het kan. Het is dus een fabel dat het geven van borstvoeding en gierende hormonen een nieuwe zwangerschap voorkomen. De natuur gaat zijn eigen gang, neem dus voorzorgsmaatregelen wanneer jij voorlopig niet weer zwanger wilt worden.

Je kraamhulp of de verloskundige zal het gesprek over anticonceptie met je aangaan, vlak na de bevalling al. Ook al wil jij dan waarschijnlijk nog lang niet over seks nadenken, het is wel belangrijk. Denk zelf goed na over wat jij wilt: condooms, de pil of een spiraal? Wanneer je er vragen over hebt, kun je altijd een afspraak maken bij jouw huisarts. In het kort zijn dit de opties:

  • Condooms: altijd te gebruiken bij de eerste keer seks na de bevalling.
  • Anticonceptiepil: je kunt hiermee beginnen na drie weken (als je geen borstvoeding geeft) of na zes weken (als je wel borstvoeding geeft). Als je start op de eerste dag van je menstruatie ben je direct beschermd.
  • Mini-pil en hormoonstaafje: hiermee kun je starten na respectievelijk drie en vier weken. Begin op de eerste dag van je menstruatie met de mini-pil of laat het hormoonstaafje tussen de eerste en vijfde dag van je menstruatie plaatsen om direct beschermd te zijn.
  • Prikpil: na zes weken mag je met de prikpil starten. Als je dit doet tussen de eerste en vijfde dag van je ongesteldheid, dan ben je direct beschermd.
  • Spiraaltje: het spiraaltje kan vanaf zes weken na de bevalling geplaatst worden. Om direct beschermd te zijn kun je dit het beste laten doen tussen de eerste en zevende dag van je menstruatie.
  • Sterilisatie: dit is alleen een optie als jouw (jullie) kinderwens vervuld is. Het is soms zelfs mogelijk om je direct na de bevalling of tijdens de keizersnede te laten opereren.

Lees ook: Alles over de sterilisatie van de vrouw

Problemen bij vrijen? Zo los je ze op

Een gevoelige vaginawand, pijn, bloedingen, vaginale droogheid, vermoeidheid of uitgerekte banden; het zijn veelvoorkomende gevolgen van een zwangerschap die jouw libido flink naar beneden kunnen halen. Als jij last hebt van ongemakken, probeer dan positief te blijven en te kijken naar oplossingen. Glijmiddel gebruiken is een must bij vaginale droogheid. Heb jij een gevoelige vagina? Doe het rustig aan; begin met stimuleren, gebruik jouw (partners) vingers en bouw het rustig op. Als penetratie nog niet fijn voelt, doe een stapje terug. Gebruik bijvoorbeeld een kleiner speeltje waarvan je wel kunt genieten. Niets moet, alles mag. Voel je niet schuldig, nooit. Je hebt per slot van rekening net een kind op de wereld gezet.

Nog niet toe aan seks? Ga het gesprek aan

Als jij er na een paar maanden nog niet aan toe bent, moet je partner dat respecteren. Praat er samen over en leg uit waarom, zodat jouw partner je kan begrijpen. Misschien kan hij of zij je helpen met dat wat jouw lust momenteel blokkeert. Trekt een andere vorm van intimiteit je wel? Een fijne massage, samen knuffelen en elkaar strelen op de bank of zoenen tijdens het kijken van een pornofilm? Leg de focus op wat jij wel kan én wil, houd het positief en bouw samen seks na de bevalling rustig op.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?