Tien van de invloedrijkste vrouwen uit 2021!
Ook in 2021 bevolkten stoere, onbevreesde en krachtige vrouwen alle uithoeken van de wereld. Vrouwen die niet bang zijn om hun stem te laten horen en vrouwen die helpen de wereld te veranderen. In de eerste dagen van 2022 geven we een bewonderend saluut aan tien van deze power women!
Over de hele wereld shinen vrouwen in allerlei sectoren. Van politiek tot journalistiek en van entertainment tot het broodnodige activisme. Ze verbreken eeuwenoude doctrines en bestormen bolwerken die al van oudsher door mannen gedomineerd worden.
Hun inspanningen worden traditioneel aan het eind van het jaar in lijstjes verpakt. Van Elle tot de BBC en Forbes: overal poppen de zorgvuldig samengestelde rankings van de meest invloedrijke vrouwen op.
Het glazen plafond kraakt
Zo kijkt Forbes vooral naar de zichtbaarheid en de economische impact van vrouwelijke leiders: of ze nu politici, wetenschappers of ondernemers zijn. Uit de lijst van dit jaar blijkt dat corporate vrouwen het bijzonder goed doen. Er staan veertig CEO’s tussen de machtigste honderd, het hoogste aantal sinds 2015. Dat glazen plafond? Dat begint te kraken en te splinteren.
Afghaanse vrouwen
Ook de BBC maakte een lijst van honderd inspirerende en invloedrijke vrouwen. Opvallend? De helft van de lijst bestond uit Afghaanse vrouwen, die voor hun eigen veiligheid soms onder pseudoniem en zonder foto op de lijst werden geplaatst.
Een terecht saluut, want onder de Taliban zijn de levens van miljoenen Afghanen wederom decennia terug in de tijd geworpen. Het Ministerie van Vrouwenzaken is opgedoekt, meisjes en vrouwen worden van scholen en werkplekken gebannen en toch strijden deze vrouwen onvermoeibaar voort. Voor hun moed is geen applaus genoeg.
Tien inspirerende vrouwen
Met deze lijst willen ook wij vrouwen salueren die hun invloed aanwenden om de wereld een stukje beter te maken. Of dat nu op het podium, in de vergaderzaal of op de barricaden is. Deze vrouwen hebben het afgelopen jaar helpen vormen en ze zullen daar ongetwijfeld in het komende jaar onverschrokken mee doorgaan. To all you women, we take our hats off!
Amanda Gorman – Afro-Amerikaanse dichter
Dit bericht op Instagram bekijken
Niemand kon meer om Gorman heen, na de inauguratie van president Joe Biden. Haar gedicht ‘The hill we climb’ was het krachtigste moment van de avond. Vervolgens werd ze uitgenodigd voor de Super Bowl, waar ze eveneens een verpletterende indruk maakte. Inmiddels wordt ze internationaal geprezen om haar talent, onverschrokkenheid en inzet voor raciale- en gendergelijkheid.
In haar gedicht roemt ze de Verenigde Staten, maar sluit ze ook de ogen niet voor het geweld en de misstanden. Nadat ze de bestorming van het Capitool zag, voegde ze er nog een aantal hoopvolle dichtregels aan toe: ‘For there is always light, if only we are brave enough to see it / if only we are brave enough to be it.’ Na de inauguratie tweette Hillary Clinton dat ‘ze niet kon wachten tot Amanda Gorman president zou zijn’. Gormans reactie toen ze met de tweet werd geconfronteerd? ‘Madam President Gorman, I like the sound of that!’
Sarah Gilbert – Britse vaccinoloog
Gilbert is een Britse vaccinoloog en hoogleraar aan de Universiteit van Oxford. Ze is gespecialiseerd in de ontwikkeling van vaccins tegen griep en nieuwe virale pathogenen. In die hoedanigheid was ze betrokken bij de ontwikkeling van vooruitstrevende griepvaccins. Het laatste jaar was ze continu op de radar als hoofdonderzoeker van het team dat aan de Universiteit van Oxford onderzoek deed voor het AstraZeneca-vaccin tegen Covid19.
Naast de verschillende wetenschappelijke erkenningen die ze voor haar werk ontving, werd Gilbert ook op een wat onconventionelere manier op een voetstuk geplaatst. Mattel, de makers van Barbie, bracht namelijk een serie van zes barbiepoppen uit. En dan niet de geijkte modepoppetjes, maar poppen die geïnspireerd zijn op vrouwen die in de bètawetenschappen werken en tijdens de coronapandemie baanbrekend werk verrichtten. Sarah Gilbert was een van de vrouwen die in de vorm van een Barbiepop werd gegoten.
Lale Gül – Turks-Nederlandse schrijver
Dit bericht op Instagram bekijken
In haar boek ‘Ik ga leven’ beschrijft Lale Gül hoe ze opgroeide in een streng soennitisch gezin. Ze neemt geen blad voor de mond en beschrijft hoe ze uiteindelijk terugvecht tegen de benauwende invloed van het geloof. Haar kritische houding ten opzichte van de tradities en de cultuur levert haar doodsbedreigingen via social media op. Ze wordt ook verstoten door haar familie.
Ondanks alle intimidaties krijgt Gül ook veel steunbetuigingen van politici, schrijvers en kunstenaars. En burgemeester Halsema van Amsterdam heeft haar uitgenodigd voor een netwerk van jonge vrijdenkers die steun krijgen van de stad, als ze dat nodig hebben.
‘Praat erover, zodat iedereen weet wat er speelt. Zo is de opoffering van mijn bewegingsvrijheid niet voor niets geweest.’
Agnes Chow – activist uit Hong Kong
De afgelopen jaren werd in Hong Kong voortdurend gedemonstreerd voor meer democratie. Maar sinds de nieuwe veiligheidswet is kritiek op de communistische regering in Peking een stuk gevaarlijker geworden.
Een van de kopstukken van de protesten is Agnes Chow. Zij strijdt al sinds haar vijftiende tegen de groeiende invloed van China. Bij haar eerste demonstratie protesteerde ze tegen ‘moreel en nationalistisch onderwijs’ op basisscholen, wat door activisten als een vorm van hersenspoeling wordt gezien. Bij haar laatste demonstratie streed ze tegen de plannen van Hong Kong om uitlevering naar China mogelijk te maken.
Die laatste demonstratie moest ze met een arrestatie en een gevangenisstraf bekopen. In juni 2021 werd ze vrijgelaten, maar haar activistische metgezel Joshua Wong zit nog steeds vast. Net als talloze andere activisten die betrokken waren bij de massale, maandenlange protesten tegen de Chinese overheid.
Kamala Harris – vicepresident van de Verenigde Staten
Dit bericht op Instagram bekijken
Voor alles is er een eerste keer en Kamala Harris vervult die rol maar liefst driemaal. Niet alleen is ze de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten, ze is ook de eerste Afro-Amerikaanse en Aziatisch-Amerikaanse vicepresident van het land.
De drang tot het aanjagen van veranderingen werd haar met de paplepel ingegoten. Zo drukte haar moeder haar vroeger al op het hart: ‘My mother would look at me and she’d say, ‘Kamala, you may be the first to do many things, but make sure you are not the last.’ Na haar studie, waarin ze actief demonstreerde tegen apartheid, werd ze openbaar aanklager en daarna senator. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld in een functie waarin ze haar gevoel voor rechtvaardigheid hopelijk ten goede kan aanwenden.
Sotoda Forotan –Afghaanse activist
Niemand minder dan Malala Yousafzai droeg Forotan voor op Financial Times’ lijst van 25 meest invloedrijke vrouwen van 2021. Malala is een Pakistaanse kinderrechtenactiviste die in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor haar strijd voor onderwijs voor Pakistaanse meisjes. Het is dus niet verrassend dat Malala voor Forotan koos. Want ook Forotan is jong en idealistisch. En ook Forotan is niet bang om het in donkere, heel donkere, tijden op te nemen tegen een bolwerk van vrouwenhaat.
Toen de Taliban Afghanistan overnamen, verdreven ze miljoenen meisjes uit de scholen en universiteiten. De vijftienjarige Forotan liet zich de mond niet snoeren en protesteerde tegen de onderdrukkende acties van de Taliban. Samen met leraren en schoolbesturen eiste ze dat de scholen weer open zouden gaan en met succes. In november mochten de meisjes in Herat weer naar school.
Angela Maas – cardiofeminist uit Nederland
Maas is cardioloog en de eerste hoogleraar cardiologie in Nederlands. Als expert in hart- en vaatziekten bij vrouwen zet ze zich dagelijks in voor gelijkere zorg. Want hoewel we vaak denken dat de geneeskunde niet discrimineert, doet ze dat onwillekeurig wél.
Maas wijst er namelijk onvermoeibaar op dat medische zorg vaak volledig is afgestemd op het mannenmodel. Bij het bepalen van klachten, het stellen van diagnoses en de behandeling van hartproblemen is de man de standaard. Dat zorgt er in de cardiologie voor dat hartklachten bij vrouwen vaak veel te laat worden herkend en dat behandelingen niet voldoende worden toegespitst op de behoeften van het vrouwenhart.
Om die ongelijkheid recht te trekken, strijdt de zelfverklaarde ‘cardiofeminist’ voor een vrouwvriendelijker cardiologie. Samen met andere vrouwelijke cardiologen pleit ze voor meer bewustwording van vrouwelijke symptomen bij hartklachten en doet ze pionierend onderzoek naar de verschillen tussen mannen- en vrouwenharten. Voor haar inspanningen ontving ze verschillende onderscheidingen en in 2021 werd ze uitgeroepen tot vertegenwoordiger van de Nederlandse Vrouwen Raad.
Vanessa Nakate – klimaatactivist uit Uganda
Dit bericht op Instagram bekijken
Nadat ze bezorgd constateerde dat Uganda met steeds hogere temperaturen te maken kreeg, startte Nakate haar eigen klimaatbeweging in het Afrikaanse land. Maandenlang hield ze een eenzaam protest voor het parlement en vervolgens startte ze Youth for Future Africa en de Rise Up Movement om mensen samen te brengen en te mobiliseren.
Haar inspanningen wierpen vruchten af. Steeds meer Afrikaanse jongeren lieten hun stem via social media horen. Ze vestigden de aandacht op de problemen van het regenwoud in het Congo-bekken en wezen op de verantwoordelijkheid van internationale leiders om klimaatverandering een halt toe te roepen.
Greta Thurnberg, met wie Nakate protesteerde tegen fossiele brandstoffen bij het World Economic Forum, noemt Nakate een ‘essentiële stem in het klimaatdebat’ die zonder omhaal durft te zeggen waar het op staat. Want Nakate heeft gelijk. Nergens ter wereld voel je de consequenties van klimaatverandering zo snel en zo sterk dan in de landen met de kleinste CO2-voetafdruk. Van overstromingen tot droogte en stijgende voedselprijzen: vooral de armste mensen worden getroffen door de keuzes van de rijkste ontwikkelingslanden.
Gita Gopinath – hoofdeconoom van het IMF
Als eerste vrouwelijke hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) poneerde de Indiase Gopinath de term ‘The Great Lockdown’. Daarmee beschreef ze de pandemie als de ernstigste economische recessie sinds ‘The Great Depression’ uit 1929.
In reactie op de pandemie speelde Gopinath een sleutelrol bij de hervormingen van het fonds. Allereerst legde ze de nadruk op het bestrijden van de pandemie met massale fiscale steunpakketten voor de gezondheidszorg. Haar plannen werden vertaald naar een noodplan waarmee 88 landen financiële steun kregen. Ze schreef ook mee aan The Pandemic Plan. In die roadmap berekende ze dat het slechts 50 miljard zou kosten om 40 procent van de wereldbevolking in 2021 en 70 procent tegen het midden van 2022 te vaccineren. En dat met zulke cijfers de pandemie min of meer zou uitdoven.
Haar conclusie? Met een globaal fonds, en een internationaal gecoördineerde reactie op de pandemie, zouden we veel sneller uit de pandemie geraken. Helaas focussen veel landen en continenten nog steeds op hun eigen belangen en lijkt de uitweg uit de crisis mijlenver weg.
Frances Haugen – datascientist en klokkenluider
Het opnemen tegen de Mark Zuckerbergs van deze wereld? Dan moet je lef hebben en dat heeft Haugen. Ze werkte twee jaar als productmanager bij Facebook, waar ze onderzocht hoe fake news op Facebook werd verspreid en hoe geweld werd aangewakkerd in de feeds.
In die jaren werd ze steeds bezorgder over de keuzes die Facebook maakte. Ze concludeerde dat het bedrijf winst maken belangrijker vond dan veiligheid en dat het daarmee bewust levens op het spel zette. Zelf had ze zich gespecialiseerd in het ontwerpen van algoritmes waarmee netwerken kunnen bepalen welke berichten gebruikers te zien krijgen. Maar als ze suggesties deed om Facebook veiliger te maken, stond het bedrijf daar niet voor open als die suggesties betekenden dat gebruikers zich lastiger bij het netwerk konden aansluiten.
Uiteindelijk besloot Haugen duizenden interne berichten met de media te delen. Daaruit bleek dat Facebook expres verdeeldheid onder gebruikers aanmoedigde, zodat ze getriggerd werden om vaker terug te keren. Ze onthulde ook dat Facebook uit eigen onderzoek wist dat sociale media slecht zijn voor het zelfbeeld van tieners, maar dat ze bewust verslavende algoritmes creëerden om deze tieners vast te houden.
Wil je je laten inspireren door nog meer powervrouwen? Check ons artikel over twaalf vrouwelijke vrijheidsstrijdsters!
Reageer of stel een vraag
0 reacties