Trouwen met je eerste liefde: goed of slecht idee?

eerste liefde

High school sweethearts die gaan trouwen: het klinkt als iets uit een zoete romcom en dat is het vaak ook. Want zeg nou eerlijk, hoeveel kikkers heb jij moeten kussen voor je je prins vond? En hoe groot is de kans, met alle verleidingen van tegenwoordig, dat je voor altijd bij je eerste liefde blijft?

Je eerste liefde is bijzonder

Laten we bij het begin beginnen: je eerste liefde is bijzonder. De kans is groot dat jij hem of haar nooit zal vergeten. Dat is niet alleen jeugdsentiment, het is ook logisch te verklaren. “Je eerste liefde laat je voor het eerst gevoelens ervaren die je nog niet kent,” zegt klinisch psycholoog Holly Schiff tegen Bustle. “Daarmee wordt de persoon die verbonden is met deze gevoelens een permanente herinnering. De chemische stofjes die vrijkomen, zoals het knuffelhormoon oxytocine, helpen daar ook bij.”

Mijlpalen in je relatie

Je hebt niet alleen lichamelijke mijlpalen met je eerste liefde, zoals de eerste keer seks en misschien zelfs wel de eerste kus. Het is ook de eerste keer dat je andere dingen ervaart die bij een relatie horen, zoals hoe je eerlijk ruzie kunt maken en compromissen moet sluiten. Volgens Schiff kijken mensen extra positief terug op een eerste liefde als ze iets positiefs hebben geleerd door hen. En niet te vergeten, zo zegt ze: “Een eerste liefde doet je ook denken aan je jeugd en een tijd waarin alles nog simpel was. Veel mensen verlangen daar naar terug.”

Langer verliefd op je eerste liefde

Er is niet veel onderzoek gedaan naar mensen die met hun eerste liefde getrouwd zijn. Maar er is wel wat data. En daaruit blijkt dat die mensen langer verliefd lijken te blijven. Een studie uit 2014 van de Britse marktonderzoeker YouGov wijst uit dat van de toen 46% getrouwde Britten, een kwart was getrouwd met hun eerste liefde. Van hen zei 64% nog steeds verliefd zijn, tegenover 57% van mensen die niet met hun eerste liefde getrouwd zijn. Ook zou maar 19% ooit overwogen hebben zijn of haar partner te verlaten, in tegenstelling tot 34% van de mensen die niet met hun eerste liefde zijn getrouwd. Opvallend detail is dat de mannen in dit onderzoek verliefder zijn, hun partner seksueel aantrekkelijker vinden en minder nadenken om hun partner te verlaten dan hun vrouwen.

De nadelen van altijd bij je eerste liefde blijven

Als je bovenstaande zo leest, dan is het heel logisch om bij je eerste liefde te willen blijven. Maar is dat ook zo? Goed nieuws voor iedereen die zijn of haar eerste liefde allang bij het grofvuil heeft gezet: er kleven ook heel wat nadelen aan.

Je hart wordt nooit gebroken

Dat je hart nooit wordt gebroken lijkt misschien goed nieuws. Maar dat is het niet per se. Hierdoor leer je namelijk nooit omgaan met serieus liefdesverdriet. En dat is een leerzaam proces. Door een gebroken hart te ervaren, leer je daarmee om te gaan en zul je na verloop van tijd ontdekken dat je dit ook wel overleefd. Hierdoor loop je het risico dat je makkelijker settelt voor wat je hebt. Je hebt namelijk geen idee wat er komt kijken bij een verbroken relatie, een gebroken hart en de nasleep daarvan.

Dat je hart nooit wordt gebroken lijkt misschien goed nieuws. Maar dat is het niet per se. Hierdoor leer je namelijk nooit omgaan met serieus liefdesverdriet.

Je settelt voor iets makkelijks

Jullie hebben samen een routine gevonden die werkt en zo leef je nu al jaren. Ook al is het eigenlijk niet zo grootst en meeslepend als je zou hopen van een relatie. Heb je soms het gevoel dat je leeft als broer en zus? Of dat je kiest voor de makkelijke weg? We zeggen niet dat elke (nieuwe) relatie altijd spannend is, maar als je eerlijk bent, heb je dan gesetteld voor iets wat gewoon makkelijk is, maar je niet helemaal bevredigd? En zou je een andere dynamiek in jullie relatie fijn vinden, maar staat je lief daar niet voor open? Misschien is je eerste liefde dan toch niet helemaal dé persoon voor jou.

Je ervaart weinig nieuwe dingen

Nieuwe ervaringen helpen je groeien. En dat geldt ook voor nieuwe mensen. Iedereen heeft een ander perspectief op het leven. Misschien is je partner heel pessimistisch en zou je zelf (ook) positiever in het leven staat als je een relatie zou hebben met een optimist. Door nieuwe mensen en dingen te ervaren, leer je wat je wel en niet prettig vindt. Natuurlijk kun je ook nieuwe ervaringen opdoen met je huidige partner, maar dat is toch anders. Als jullie altijd voor een strandvakantie kiezen, dan is de kans klein dat jullie volgende vakantie opeens een actieve vakantie wordt. En dat terwijl een nieuwe liefde je misschien wel meeneemt naar Kaapstad om te leren surfen.

Je hebt alleen seks met je eerste liefde

Als je trouwt met je eerste liefde, dan zul je nooit ervaren hoe het is om seks te hebben met een ander. De spanning van je de eerste keer uitkleden terwijl hij of zij naar je kijkt. Hoe het is om de handen van iemand anders op je lichaam te voelen. Hoeveel moeite diegene doet om jou naar een hoogtepunt te brengen. Elke eerste keer die je hebt ervaren met je eerste liefde zal ook de laatste ervaring op dat gebied zijn. Bovendien weet je dus niet wat er allemaal nog meer te koop is. Wellicht zijn de prestaties van je partner helemaal niet zo goed als je denkt, maar denk je dat je de jackpot hebt gewonnen omdat je niet beter weet. Of je daar mee kunt leven, dat kan jij alleen beslissen.

Je kunt je relatie niet vergelijken

Het is lastig om relaties te vergelijken als je maar één relatie hebt gehad. Je denkt misschien dat alles is zoals het hoort te gaan, terwijl je met meer ervaring zou weten dat je bepaalde dingen ook anders kunt doen. Als je meerdere relaties hebt gehad dan herken je het ook makkelijker wanneer die goede partner opeens voor je staat.

Is het een goed idee om met je eerste liefde te trouwen?

Het antwoord op bovenstaande vraag moeten we je schuldig blijven, want dit zal per persoon en situatie anders zijn. Sommige mensen zullen voor altijd dolblij zijn met hun eerste liefde, terwijl anderen niet kunnen wachten tot hun scheiding rond is. Het is heel simpel: de ene relatie slaagt wel, de ander niet. Daar kun je samen aan werken, maar zelfs dan hoeft dat niet succesvol te zijn. Schaam je nooit om te kiezen voor je eigen geluk, maar doe dit het liefst wel op een vriendelijke en respectvolle manier naar je partner toe.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?