Van Beyonce tot Courtney Love: body positivity in de muziek!

body positivity

Soms balen we flink als we in de spiegel kijken. Wat dan helpt? Je hoofd vullen met egoboostende songteksten van powervrouwen. En even lekker losgaan op opzwepende beats en snerpende gitaarsolo’s. Je mag trots zijn op je lijf, dus check deze liedjes die barsten van de body-positivity!

In een samenleving waarin de strakke en gefotoshopte lijven je continu verwijtend lijken aan te staren, is het niet gek dat je af en toe worstelt met een laag zelfbeeld. Gelukkig zet de body positivity-beweging steeds vastere voet aan de grond. Verschillende modemerken en reclamemakers richten zich op diverse lichaamstypen en ook in de magazines sieren plussize-modellen vaker de covers.

Wat body positivity doet? Standaard schoonheidsidealen uitdagen, bouwen aan positieve zelfbeelden en ernaar streven dat iedereen vol zelfvertrouwen door het leven kan stappen. Thunder thighs of thigh gap, who cares?! Het gaat erom dat die beentjes je van A naar B brengen. De vorm ervan zou geen onderwerp van discussie moeten zijn, integendeel. Je zou jezelf moeten omarmen zoals je bent.

R&B-godinnen

Toch is het nog steeds makkelijker om je blind te staren op wat je niet hebt. Ellenlange benen, afgetraind middenrif of een stralende, putjesvrije huid, bijvoorbeeld. Want laten we wel wezen. Al zie je honderd herkenbare en imperfecte vrouwen op een rijtje, de aanblik van die ene vlekkeloze godin blijft natuurlijk in je onzekere hersenpannetje rondzeuren.

De dames die hun body positivity-anthems de wereld in slingeren proberen dat stemmetje met hun liedjes het zwijgen op te leggen. Ze herinneren je eraan dat je in de spiegel moet kijken en blij moet zijn met wat je ziet. Zélf hebben ze ook geleerd hun curves te omarmen.

Tuurlijk, artiesten als Beyonce, Shakira en Jennifer Lopez spenderen dagen in de sportschool om hun lijf in shape te houden, maar dat betekent niet dat ze voldoen aan een schoonheidsideaal van dun, dunner, dunst. Ze passen niet in maatje nul, ze hebben rondingen en ze zijn niet bang om hun weelderige lichamen te laten zien. Sterker nog, veel van deze artiesten gebruiken hun invloed om het skinny schoonheidsideaal aan te vallen en om te turnen.

Woedende wijven

Deze pop- en R&B-zangeressen waren niet de eersten die dat deden. Al in de grungy 90’s stonden er powervrouwen op die helemaal klaar waren met de eisen die er binnen het wereldje, en daarbuiten, aan vrouwen werden gesteld.

Met confronterende teksten schenen ze een licht op de lelijke kanten van een samenleving waarin vrouwen werden geobjectificeerd of gedwongen in een schoonheidsmal te passen. En met breekbare liedjes en soms woedend krijsende rocksongs slingerden deze ‘woedende wijven’ hun aanklacht de wereld in.

Zoals Alanis Morissette die in Mary Jane het beeld schetst van een onzeker meisje dat altijd denkt dat ze niet goed genoeg is in de ogen van de buitenwereld: ‘I hear you’re losing weight again, Mary Jane, do you ever wonder who you’re losing it for?’

Of Tunic (song for Karen), het nummer dat Kim Gordon van Sonic Youth schreef voor Karen Carpenter, de zangeres van the Carpenters die begin jaren ’80 na een lange strijd met anorexia overleed:

‘Dreaming, dreaming of a girl like me
Hey what are you waiting for, feeding, feeding me
I feel like I’m disappearing, getting smaller every day
But I look in the mirror, I’m bigger in every way’

Courtney Love

Als je het hebt over woedende wijven, kun je natuurlijk niet om Courtney Love heen. De frontvrouw van Hole, en weduwe van Kurt Cobain, maakte er een levensmissie van om haar albums vol te plempen met feministische teksten over misbruik, seksisme en zelfbeeldproblemen.

Als geen ander schreef ze over wat het betekent om als vrouw op te groeien in een door ijdelheid geobsedeerde wereld. In Miss World, bijvoorbeeld, beschrijft ze de groepsdruk om aan het perfecte plaatje van een ‘cute girl’ te voldoen:

‘Cute girls watch when I eat ether
Suck me under
Maybe forever, my friends

Now I’ve made my bed, I’ll lie in it
I’ve made my bed, I’ll die in it’

Volgens Love heb je altijd een keuze. Je hoeft geen lucht te eten en het pad van de beauty queens na te jagen. Maar hoezeer Love ook tekeergaat tegen verwoestende schoonheidsidealen, ze is er zelf ook slachtoffer van. Niet alleen veranderde ze talloze dingen aan haar lijf en gezicht, ze vertelde ook dat ze zo bang was om er dik uit te zien toen ze een zwangere vrouw speelde in een film, dat ze elke dag een beetje vulsel uit haar zwangerschapspak peuterde voordat de camera’s begonnen te draaien.

Tien body positivity anthems om schaamteloos mee te brullen!

Het moge duidelijk zijn. Body-issues zijn een ding voor iedereen, ook voor krachtige en eigenwijze pioniers als Courtney Love. Gelukkig zijn er in haar voetspoor talloze powervrouwen opgestaan die aan het schoonheidsideaal durven te tornen en ook die vrouwen maken toevallig allemaal opzwepende of invoelbare liedjes om heerlijk op mee te brullen.

Dus voel je je even onzeker? Lijd je aan de beruchte zelfbeeldblues? Zet dan deze nummers loeihard aan en blèr ze dansend mee in de keuken. Je bent prachtig, ook als je je kont met geen mogelijkheid in een skinny jeans kunt wurmen of als je BH dezelfde letters kent als een praatgroep voor alcoholisten.

Komen ze!

Video van India Arie

Je hoeft er niet uit te zien als de dames in de muziekvideo’s, zelfs niet als je een dame in een muziekvideo bent. Aldus India Arie, die zingt dat elke sproet zit waar-ie moet zitten en dat haar ‘creator’ geen fouten maakte toen Hij haar schiep.

‘I’m not the average girl from your video
And I ain’t built like a supermodel
But I learned to love myself unconditionally
Because I am a queen’

All About That Bass van Meghan Trainor

Dit nummer deed de muziekwereld op haar grondvesten schudden. Niet alleen door de stevige bassen, maar ook omdat Meghan zong over skinny bitches en zo een heel deel van de vrouwen uit leek te sluiten van de body positivity-beweging. Tegelijkertijd raakte het liedje wel een snaar, vooral omdat ze er geen doekjes om wond en keihard in de aanval ging tegen gefotoshopte lichamen in magazines.

‘Yeah, it’s pretty clear, I ain’t no size two
But I can shake it, shake it, like I’m supposed to do
Cause I got that boom boom that all the boys chase
And all the right junk in all the right places

I see the magazines working that Photoshop
We know that shit ain’t real, come on now, make it stop
If you got beauty beauty just raise ’em up
Cause every inch of you is perfect from the bottom to the top’

Unpretty van TLC

Een oudje van de R&B-dames van TLC, maar de boodschap is nog steeds even relevant als toen-ie op het kantelpunt van het millennium de hitlijsten bestormde. Je kunt nog zoveel sleutelen aan je buitenkant, maar als je jezelf niet afvraagt waarom je jezelf zo lelijk voelt, haalt het weinig uit.

‘You can buy your hair if it won’t grow
You can fix your nose if he says so
You can buy all the make-up
That M.A.C. can make, but if
You can’t look inside you
Find out who am I to
Be in the position that make me feel
So damn unpretty’

Who You Are by Jessie J

Jessie J. roert ook een stevig sausje body positivity door haar liedjes heen. Zo spoort ze vrouwen in Queen aan om van zichzelf te houden en zich niks aan te trekken van haters die je neerhalen omdat je er anders uitziet dan de norm. Maar ook in Who you are zingt ze over hoe belangrijk het is om trouw te blijven aan wie je bent.

‘I stare at my reflection in the mirror
Why am I doing this to myself?
Losing my mind on a tiny error
I nearly left the real me on the shelf

Born This Way van Lady Gaga

Als er iemand is die opkomt voor de misfits, de buitenbeentjes en de mensen die niet in een of ander hokje te plaatsen zijn, is het Lady Gaga wel. Haar liedjes zijn doordrenkt van de boodschap jezelf te accepteren en van jezelf te houden. Nadat ze in 2017 een bak online ellende over zich heen kreeg omdat ze er tijdens de Super Bowl dik uit zou zien, deelde ze via Instagram advies aan haar fans: ‘I’m proud of my body and you should be proud of yours too. Be you, and be relentlessly you. That’s the stuff of champions.’

‘So hold your head up, girl, and you’ll go far
Listen to me when I say

I’m beautiful in my way
‘Cause God makes no mistakes
I’m on the right track, baby
I was born this way’

Biggie Smalls van CupCakKe

Los van alle diep doorvoelde lyrics, zijn er ook artiesten die een flinke dot humor in hun teksten gooien. CupCakKe is er zo eentje. De rapper combineert vuige praat met aandoenlijke momenten van zelfreflectie en vertelt je op haar eigen inventieve, straattaalmanier dat je lief voor je lijf moet zijn. Ze verkiest Burger King boven broccoli en drinkt frisdrank als een hobby en slaat alleen aan het stretchen als ze haar voedsel moet pakken.

‘Body of all shapes, no difference, they all great
I’m eatin’ out the pot if you make me a small plate
You could call me fat or anythin’ under the sun (I don’t care)
Afterwards, I’ma still go buy a honeybun (yep)’

Beautiful van Christina Aguilera

Met Christina’s ballad over zelfacceptatie en body positivity blèren we al sinds de vroege zeroes mee. Het is een populaire klassieker voor iedereen die wel wat zelfliefde kan gebruiken. Begin je jezelf te vergelijken met anderen? En denk je dat anderen altijd mooier of beter zijn dan jij? Brul dan mee met Beautiful en herken de schoonheid in jezelf.

‘I am beautiful no matter what they say
Words can’t bring me down
I am beautiful in every single way
Yes, words can’t bring me down, oh no
So don’t you bring me down today’

Shameless van Lissie

Fel en rauw, met Shameless leverde Indie-artiest Lissie een felle tirade af tegen systemen die met haar identiteit en zelfbeeld aan de haal proberen te gaan. Zoals magazines met perfecte modellen op de covers.

‘I stole your magazine
The one with the beauty queen on the front
I see her look at me, I swear that it is mockingly
What the fuck?
And you decide what I should like
But I don’t buy no hype
Like in the magazine
The one with the beauty queen on the front’

Thunder thighs van Miss Eaves

‘Not gonna lie.. After watching this, I actually like having ‘thunder thighs’, is het eerste comment onder de clip van Miss Eaves’ Thunder Thighs op YouTube. En dat snappen we, want de video is een enerverende ode aan vrouwen zonder die door sommigen felbegeerde thigh gap tussen de benen. Het is aanstekelijk om te zien hoe bedekte dames hun verhullende kleding aan de kant gooien om die donderdijen eens ongegeneerd tegen elkaar aan te laten klappen!

‘Chub Rub
The day is just heating up…
So what?
These boy shorts are inching up

Thick thighs, sundress, I’m looking good
Thick thighs, sundress, I’m looking good

‘I’m really hot’ van Missy Elliot

Missy Elliot is een andere zwarte dame met donderdijen. Eentje die de weg geplaveid heeft voor vrouwen na haar die een dikke middelvinger opstaken naar het Barbiepop-ideaal. Al op haar eerste album Supa Dupa Fly uit 1997 speelde ze met de typische normen die op lichamen, genders en seksualiteit werden geplakt. Niet voor niets is ze een van de eerste R&B-vrouwen die de boodschap de wereld instuurde dat je perfect bent zoals je bent.

‘Look, let me move to the left
Go head, let me feel myself
Touch my chest my sweat
Show that DJ how I shake my breast
Jiggle, jiggle, jangle
Watch how my gludius dangle
I do a 1-2 step, stop
No, I ain’t done yet’

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?