Het leven vieren? Met deze tips kom je er wel!

vier het leven

Het leven bestaat uit zoveel kleine, mooie momentjes. Van een perfect geglazuurd baksel tot de eerste, dwarrelende sneeuwvlokken tot je kat die kroelend en knorrend op schoot kruipt. Maar als het even tegenzit, is het moeilijk om die positieve mindset te bewaren. Hoe wapen je jezelf tegen negativiteit? Simpel. Ga het leven vieren!

Waarom zou je de kleine dingen in het leven vieren?

Overgangsrituelen, midzomernachtfeesten en religieuze samenkomsten. Als mensheid weten we al eeuwenlang hoe we het leven moeten vieren. Maar waar we vroeger vooral stilstonden bij monumentale ankerpunten, halen we nu voor elk wissewasje de slingers uit de kast.

Samen hossen met carnaval

Vieringen als Nationale Complimentendag, Dag van de Doktersassistente of Dag van de Kleine Schrijver poppen als paddenstoelen uit de grond en er komen er de komende jaren ongetwijfeld nog legio bij. Nu kunnen we daar natuurlijk heel cynisch over doen, maar het laat alleen maar zien hoe diepgeworteld de behoefte aan vieringen is. Zeker als het collectief gebeurt.

Het geeft je het gevoel dat je ergens bij hoort, dat je niet alleen bent en dat je het samendoet. Met de hele stam dansen rondom het kampvuur komt in deze contreien weliswaar niet meer zo vaak voor, maar het gevoel zal in wezen niet veel anders zijn dan dat van carnavalsvierders die gearmd luidkeels meezingen en -hossen in de kleuren van hun stad of dorp.

Kleine momenten vieren

Tuurlijk, het is vanzelfsprekend dat collectieve vieringen als carnaval, Kerstmis of een gewonnen voetbalwedstrijd je heel eventjes de lucht intillen. Voor een kort moment voel je je blij, gelukkig en extatisch, verwarmd door de veilige en liefdevolle gloed van het collectief. Maar hoe zorg je ervoor dat je dat gevoel in je uppie vasthoudt? Dat je in je leven niet van groots moment naar groots moment huppelt en de tijd daartussenin een beetje ‘mwah’ doorkomt?

Mensen die het gelukkigst zijn, zijn de mensen die zich dagelijks oefenen in dankbaarheid. Ze zijn dankbaar voor de kleine dingen in het leven die anderen vaak voor lief nemen. Voelen ze zich ’s ochtends brak, somber en ellendig? Maar is het ze toch gelukt om uit bed te stappen en een douche te nemen? Dikke kudo’s! Is hun huis een puinhoop, maar hebben ze het toch voor elkaar gebokst om die voorraadkast vol kinderkunstwerken, omgevallen pakken rijst en over de grond bezaaide chipsresten uit te mesten? Fantastisch, toch!

Mensen die het gelukkigst zijn, zijn de mensen die zich dagelijks oefenen in dankbaarheid.

Hoopvol baken

Zulke kleine overwinningen zijn belangrijk, zeker als de gedachte alleen al je richting strop en kruk beweegt. Ze zijn namelijk de eerste stap richting grotere overwinningen. Door de kleine mijlpaaltjes te vieren, merk je dat je een stuk enthousiaster in het leven komt te staan. Bovendien doe je iets vitaals: je erkent je zelfwaarde.

Helaas maken we onszelf nog te vaak schuldig aan negatieve zelfpraat. Veel mensen blijven hangen in nare gebeurtenissen en gevoelens. Zelfs zozeer, dat ze het gevoel niet meer kunnen afschudden dat er niks positiefs in het vooruitzicht kan liggen. Stilstaan bij de kleine succesjes kan helpen om de mentale balans te bewaren. Als je een verzameling mooie momenten hebt om op terug te grijpen wanneer het even slechter gaat, fungeert dat als een hoopvol baken voor de toekomst. Het maakt je niet alleen sterker en zelfbewuster, het geeft je ook het vertrouwen dat er vast weer positieve dingen aankomen. This too shall pass, dat idee.

vier het leven

Indianencirkel

Ook zie je op die manier scherper hoe het leven stiekem in elkaar steekt. We zijn geneigd te denken dat ons leven bestaat uit een aaneenschakeling van taken die naar een einddoel leiden. Maar net zoals de medicijnwielen van de Indianenstammen, is ons leven een carrousel van hoogtepunten en dieptepunten die allemaal met elkaar in verbinding staan. Daarom is het ook zo zonde als we gedachteloos over kleine momenten heenstappen, omdat we in ons hoofd alleen maar bezig zijn met onze volgende dromen en doelen.

Heb je ooit iemand horen zeggen: ‘Ja hoor, ik ben er! Mijn leven is perfect, niks meer aan doen!’? Welnee, er komt altijd een nieuwe uitdaging of hobbel op de weg om de hoek kijken. Dus waarom zouden we onderweg niet wat vaker stoppen om de kleine, waardevolle momenten te vieren? Het leven is meer dan een rits taken op een ToDo-lijstje. En het gaat er niet om dat we zoveel mogelijk doelen af kunnen strepen. Het gaat erom dat we heel bewust stilstaan bij de positieve ervaringen uit ons leven, hoe klein ze ook zijn.

Het leven is meer dan een rits taken op een ToDo-lijstje.

Een oefening in dankbaarheid

Maar hoe doe je dat? Hoe vier je je leven en de momenten waaruit het is opgebouwd? Een van de doeltreffendste manieren is het oefenen van dankbaarheid. Als je jezelf aanwent om wat dankbaarder te zijn, kan dat je levenshouding diepgaand veranderen.

Blij zijn met wat je hebt en je zegeningen tellen, dus. Wie wist dat simpele tegeltjeswijsheden zo’n verschil konden maken?

Opmerkelijke resultaten

Nou, Dr. Robert Emmons had al zo’n donkerbruin vermoeden. Deze psychologieprofessor aan de University of California onderzocht welke impact dankbaarheid op het menselijk welzijn heeft. Voor zijn studie verdeelde hij een paar honderd deelnemers in drie verschillende groepen. Alle groepen moesten dagelijks een dagboek bijhouden. De eerste groep schreef over alle gebeurtenissen en schaarde ze onder de kwalificatie goed of slecht. De tweede groep schreef alleen over de vervelende gebeurtenissen van die dag. En de derde groep maakte dagelijks een lijst met dingen waar ze dankbaar voor waren.

De resultaten waren opmerkelijk. Alle schrijvers uit de derde groep werden gaandeweg enthousiaster, daadkrachtiger, optimistischer en energieker. Ze hadden minder last van depressies en stress, sprongen sneller in de bres voor anderen en behaalden hun persoonlijke doelen met meer gemak. Bovendien konden ze beter omgaan met tegenslagen en waren ze in staat om sterkere, sociale relaties op te bouwen. Niet mis.

Waardevolle tips!

Maar waarom zou zoiets simpels als een dankbaarheidsdagboekje je leven honderdtachtig graden kunnen draaien? Dat is eigenlijk vrij simpel. Als je dagelijks noteert wat er goed is gegaan, herinnert je dat aan de goede dingen in je leven. Je krijgt als het ware een ketting van positieve ervaringen en gebeurtenissen. Het helpt je ook om mooie momenten sneller te herkennen, zodat je geen negatieve tunnelvisie ontwikkelt en alles in je leven diepe ellende lijkt.

Als je dagelijks noteert wat er goed is gegaan, herinnert je dat aan de goede dingen in je leven.

Heb je bijvoorbeeld problemen op je werk? Probeer dan dankbaar te zijn voor het feit dat je werk hebt. Dat er uitdagingen op je pad komen en dat je leven niet saai en eentonig is. Wees ook dankbaar dat je van deze uitdagingen kunt leren en dat je er sterker van wordt. Dankbaar zijn betekent dus niet dat alles in je leven fantastisch moet zijn. Het betekent alleen dat je je bewust bent van de zonnige kanten ervan.

Dat alles is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben we wat waardevolle tips verzameld om het leven te leren vieren:

  1. Vier de dag al voordat hij begint. Terwijl je nog lekker opgekruld in bed ligt, neem je een paar minuten de tijd om je innerlijk landschap af te speuren naar alles waar je blij mee bent. Alles is goed, ook het simpele feit dat je in een warm, knus bed ligt en vanavond iets nieuws gaat koken.
  2. Laat je dankbaarheid zien. Wees je ervan bewust dat mensen soms aardige dingen voor je doen en bedank hen daarvoor. Zie het wanneer iemand vriendelijk en behulpzaam is en erken dat ook. En pay it forward.
  3. Waardeer de negatieve kanten in het leven. Tuurlijk, zo’n obstakel is niet altijd leuk, maar je krijgt er wel veerkracht voor terug. Zodat je daarna in staat bent om nog grotere uitdagingen het hoofd te bieden. Raak dus niet redeloos in paniek van een kleine hobbel op de weg, maar ben dankbaar voor de levenslessen die je eruit kunt halen.
  4.  Houd je dagboekje elke avond bij. Zet bijvoorbeeld een timer en kalk binnen een minuut de maagdelijk witte pagina vol met alle positieve dingen die in je hoofd omhoog borrelen. De glimlach van een onbekende, je kind dat trots uit school komt rennen met een vingerverftekening of het feit dat je die deadline hebt behaald zijn al voldoende. Stop niet totdat de timer rinkelt, je zult versteld zijn van al het moois dat je vandaag is overkomen.
  5. Zet die positieve mindset in bed voort en tel je zegeningen voordat je gaat slapen. Geen gepieker over de dag van morgen: als je je focust op de goede dingen in je leven, reduceer je de mentale stress die je uit je slaap houdt. En we weten allemaal dat niets beter is voor een goed humeur dan een goede nachtrust.

 

Stel niets uit tot morgen

Wat nog meer werkt als je het leven meer wil vieren? Vergeet jezelf niet te trakteren als je een kleine mijlpaal hebt bereikt! Doe iets wat je normaal nooit zou doen en breek uit je beklemmende comfortzone, bijvoorbeeld.

Ga spontaan een dagje naar de sauna, ga alleen dineren in een chique de friemel-restaurant of pak de trein en ga een nieuwe stad ontdekken. Doe iets helemaal alleen voor jezelf. Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar geloof ons: een welverdiend moment van vrijheid is nooit onbelangrijk.

Rennen door een weiland

Wat ook helpt: laat het kind in jezelf los. Stamp door een regenplas, dans en zing in de zonneschijn, klets tegen je kat of tegen de vogels en bouw een zandkasteel. Of ga gewoon op je blote voeten een eindje rennen door een weiland.

Sowieso werkt buiten zijn helend en al helemaal als je je in de natuur begeeft. Zet je verstand op nul, maar zet je zintuigen wagenwijd open. Er is zoveel moois te zien en te ervaren. Zonder zwaarmoedig te willen doen: dat is als een balsem voor een piekerend gemoed.

Bulderende lach

Probeer ook zoveel mogelijk te lachen. Of het nu een glimlach is, een giechel of een schaamteloze bulderlach. En of je nu samen met je vrienden bent of alleen. Een gulle lach kan zoveel doen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Tot slot. Stel niets meer uit. Niets werkt meer verkrampend dan de gedachte dat al het goede later wel zal komen. Wanneer dat project af is. Of wanneer de kinderen het huis uit zijn. Of wanneer je vijf kilo bent afgevallen. Je leeft niet dan, je leeft nu. Dus waar wacht je op?

Geniet van de kleine momenten en doe alsof elk mooi momentje het waard is om gevierd te worden. Want weet je, stiekem is het dat ook.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?