Waarom zijn (sommige) mannen bang om over emoties te praten?

praten over gevoelens

Praten over gevoelens, verlangens en emoties: waar bij vrouwen het hart vaak op de tong ligt, is dat bij de sommige mannen heel anders. Waarom zijn zij bang om over hun emoties te praten? En over seksualiteit? En hoe kun je hem toch helpen om dat gesprek aan te gaan?

Praten: een vrouwending?

Praten is echt een vrouwending: wij gebruiken veel meer woorden dan mannen, toch? In verschillende zelfhulpboeken staat dat mannen zo’n 7.000 woorden per dag uitspreken, tegenover 20.000 woorden bij vrouwen. Maar dat is nooit wetenschappelijk onderbouwt. De bron lijkt een pamflet van een relatietherapeut te zijn en vervolgens werd de tekst overgenomen door verschillende auteurs. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat mannen en vrouwen ongeveer evenveel praten, maar dat het wel afhankelijk is van de setting.

Zo ontdekte professor David Lazer van Northeastern University dat vrouwen tijdens sociale gelegenheden (zoals tijdens de lunch) meer woorden gebruiken. Maar in professionele omgevingen kwamen mannen meer aan het woord. Uit ander wetenschappelijk onderzoek uit 2007 blijkt dat vrouwen zo’n 16.215 woorden per dag gebruiken tegenover 15.669 woorden bij mannen.

Ze worden niet aangemoedigd om over emoties te praten

Even geleden kon je bij ons lezen over toxic masculinity. Hierbij worden jongens opgevoed met het idee dat onder andere het tonen van of praten over emoties niet mannelijk is. Zij leren hun gevoelens weg te stoppen en er vooral niet over te praten.

Jongens worden opgevoed met het idee dat het tonen van of praten over emoties niet mannelijk is.

Natuurlijk is lang niet elke man blootgesteld aan een giftige opvoeding. En zijn er voldoende mensen die het gewoon lastig vinden om te praten over hun gevoelens. Volgens Tara Vossenkemper, therapeut en eigenaar van een praktijk gespecialiseerd in relatietherapie, is dit zowel biologisch als sociaal te verklaren: “Mannen worden niet vaak aangemoedigd om te praten over hun gevoelens of wordt het zelfs ontmoedigd. Daarnaast vinden sommige mannen het niet prettig om zich kwetsbaar op te stellen.”

praten over gevoelens

Tips om te praten over emoties

Vind jouw partner het lastig om te praten over zijn gevoelens? Beeld je in hoe hij zich voelt: hij voelt zich waarschijnlijk kwetsbaar. Bang om uitgelachen te worden of misschien te stuiten op onbegrip. Of misschien is hij het van huis uit niet gewend om open en eerlijk te zijn over gevoelens. Daarom praat hij niet makkelijk over (seksuele) verlangens en emoties. Wil jij graag meer over de gevoelens van je partner praten? Geef dit dan op een rustig moment aan. Het zou best kunnen dat hij boos of ontwijkend reageert, om die andere emoties niet te hoeven voelen. Wellicht helpen deze tips.

Misschien is hij het van huis uit niet gewend om open en eerlijk te zijn over gevoelens.

Geef hem tijd

Verwacht niet dat hij opeens zijn ziel blootgeeft: waarschijnlijk moet hij ook aan het idee wennen dat iemand naar hem wil luisteren. Je kunt aangeven dat je graag eens over een bepaald onderwerp wilt praten, maar pas als je partner daar aan toe is. Vraag hem om initiatief voor het gesprek te tonen als hij er aan toe is. Hiermee geef je duidelijk aan dat jij respect hebt voor zijn grenzen. Pushen om direct open te zijn heeft een averechts effect.

Pushen kan juist een averechts effect hebben, dus doe dat niet!

Emoties tonen kan ook per brief

Schrijven is soms makkelijker dan praten. Voornamelijk omdat hij dan al zijn gevoelens op papier kan zetten zonder jou te hoeven aankijken en ook niet (direct) antwoord hoeft te geven op vragen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Het is niet eerlijk om van je partner te verwachten dat hij zijn emoties toont, als je dit zelf niet doet. “Als jij kwetsbaar bent, dan nodigt dat een ander ook uit om kwetsbaar te zijn,” zegt therapeut Kimberly Hershenson tegen Bustle. “Door je eigen problemen en emoties te delen is je partner meer geneigd om dat ook te doen.”

Wees bereid om uitsluitend te luisteren

Soms wil iemand gewoon praten, zonder daar een reactie op te krijgen. De meest simpele manier om daar achter te komen is door hem te vragen of hij feedback wil. Is het antwoord ‘nee’, dan kun je je ongetwijfeld goedbedoelde adviezen beter voor je houden.

Alleen luisteren is genoeg.

Praat met elkaar over emoties in de auto

Het wordt wel vaker aangeraden: gevoelige onderwerpen bespreken zoals seksuele voorlichting en dus ook emoties bespreken in de auto. Waarom? Omdat je elkaar niet aan kunt kijken tijdens het rijden. Doordat je geen oogcontact kunt maken en afleiding hebt door het rijden, voelen awkward gesprekken minder ongemakkelijk aan.

Probeer het gesprek aan te gaan tijdens een activiteit

Net als tijdens het autorijden, kun je ook proberen het gesprek aan te gaan tijdens een andere activiteit. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld, of als jullie samen een videogame spelen, golfen of aan het koken zijn.

Laat het gaan

De kracht van een goede relatie is dat je elkaar aanvult, maar niet probeert te veranderen. Wil hij echt niet over bepaalde dingen praten? Push niet, maar laat het gaan. Probeer het een plekje te geven. Dit is met veel onderwerpen waarschijnlijk mogelijk, als jij je zin niet te ver doordrijft. Al zullen er ook onderwerpen zijn waarbij het domweg niet mogelijk is.

De kracht van een goede relatie is dat je elkaar aanvult, maar niet probeert te veranderen.

Herken de manier waarop jouw partner je liefde geeft

Bloemen, chocolade, romantische vakanties en serenades onder je balkon: lang niet elke man toont op die manier zijn liefde voor jou. En heel veel mensen zitten daar ook helemaal niet op te wachten. Wat belangrijk is, is om de liefdessignalen van jouw geliefde te herkennen. Dat kan variëren van het krabben van je autoruiten tot lieve briefjes achterlaten en je plekje warm houden in bed tot je nooit voor schut zetten. Houden van iemand zit niet alleen in woorden of posts op social media, maar in daden.

Praat over jullie emoties met een therapeut

Mocht je nou echt een heel belangrijk punt hebben dat je wilt bespreken, maar komen jullie er samen niet uit, dan kan een relatietherapeut uitkomst bieden. We zeggen niet dat jij je geliefde moet dwingen om zijn ziel bloot te leggen. Maar mocht het voor problemen zorgen in jullie relatie, dan is praten in sommige gevallen toch noodzakelijk. Een therapeut kan jullie helpen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?