Wat is een doorbraakbloeding en hoe lang duurt het?

doorbraakbloeding

Je verliest bloed, terwijl jij niet ongesteld bent. Daar kun je van schrikken. De kans is groot dat je last hebt van een doorbraakbloeding. Wat dat precies is en hoe het komt lees je in deze blog.

Wat is een doorbraakbloeding?

Met een doorbraakbloeding wordt een bloeding bedoeld, die je tussen jouw menstruaties door krijgt. In het Engels wordt dit ook wel spotting genoemd. Dit soort bloedingen komt het meest voor bij vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken. Mocht jij bloeden na de seks, dan spreken we van contactbloeding. Dit heeft niks met een doorbraakbloeding te maken.

In de meeste gevallen komen doorbraakbloedingen voor bij vrouwen die net zijn begonnen met het gebruiken van de anticonceptiepil, tijdens de eerste drie tot vier maanden. Ook als jij zonder stopweek de pil lange tijd doorslikt kan er een bloeding ontstaan. Een doorbraakbloeding heeft geen invloed op de werking van jouw anticonceptiepil: je blijft gewoon beschermd tegen een zwangerschap.

Lees ook: Pijn na het vrijen: oorzaken en oplossingen

Hoe lang duurt een doorbraakbloeding?

Meestal duurt spotting niet langer dan één dag. Al komt het bij sommige vrouwen voor dat het net een gewone menstruatie is, die meerdere dagen duurt.

Hoe ontstaat een tussentijdse bloeding?

Sommige vrouwen hebben op vaste dagen last van spotting. Anderen hebben het op afwisselende dagen.

Op vaste dagen

Doorbraakbloedingen op vaste dagen geven over het algemeen geen reden tot bezorgdheid. Dit komt door schommelingen in de hormonen die jij in jouw bloed hebt. Zo is het mogelijk dat je de pil bent vergeten, bent gewisseld van pilsoort, een pil gebruikt met te weinig oestrogenen of juist te veel progesteron. Ook kun je last hebben van hormoonschommelingen als jij medicijnen gebruikt die een wisselwerking hebben met de anticonceptiepil of ook hormonen bevatten, zoals sint-janskruid of anti-epileptica.

Op onregelmatige dagen

Heb je last van spotting op onregelmatige momenten? Dit kan bijvoorbeeld ook komen als jij sinds kort een hormoonspiraaltje hebt. Of misschien heb jij een soa, zoals chlamydia. Daarnaast heeft roken ook invloed op de werking van de pil, waardoor je tussentijds kunt gaan bloeden.

Andere oorzaken van bloedingen

Het kan voorkomen dat je om een andere reden last hebt van spotting. Dit zouden oorzaken kunnen zijn:

  • een poliep (slijmvliesbobbeltje) aan de baarmoedermond;
  • afwijkende cellen (die kunnen wijzen op het voorstadium van baarmoederhalskanker);
  • een poliep in de baarmoederholte. Deze is vaak goedaardig.

Moet ik naar de huisarts als ik last heb van een doorbraakbloeding?

Het kan geen kwaad om contact op te nemen met je huisarts. Vooral als je de pil niet gebruikt, kan een tussentijdse bloeding duiden op een andere oorzaak dan hormoonschommelingen. Neem contact op met je huisarts als jij:

  • Last hebt van een doorbraakbloeding en onbeschermd hebt gevreeën.
  • Naast bloedverlies pijn hebt
  • Steeds meer bloed verliest
  • Bloed verliest na de seks.

De huisarts kan jou vragen om een menstruatiekalender bij te houden. Hierin houd jij bij wanneer je bloedt, menstrueert, medicatie gebruikt en of je bloed verliest na de seks. Jullie kunnen ook overleggen om een andere pil te gebruiken, met de pil te stoppen of juist te beginnen. Het is ook mogelijk dat de huisarts een uitstrijkje of soa-test afneemt als hij of zij denkt dat dat nodig is.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?