Wat is pangender en tekens dat jij het misschien bent
First things first: pangender en panseksualiteit zijn twee verschillende dingen. Hoewel je de termen makkelijk met elkaar kunt verwarren, is dit belangrijk om te weten. Pangender is een genderidentiteit, terwijl panseksualiteit een seksuele oriëntatie is. Verderop in dit artikel vertellen je meer over de verschillen.
Wat is pangender?
“De term pangender wordt gebruikt voor iemand die zich comfortabel voelt bij verschillende genderidentiteiten,” zegt Katie Lasson, seksuoloog, tegen Cosmopolitan. Dit houdt in dat ze zich kunnen identificeren als transgender, agender, non-binair en meer, allemaal op hetzelfde moment of variërend in de loop van de tijd. Iemand die pangender is, kan zich met elk geslacht identificeren, maar het kan ook iemand zijn met een groot aantal geslachten of iemand die het hele genderspectrum is. Het is een erg uitgebreide term: vandaar ook dat men een oneindig aantal genders kan hebben. Net als bij andere genderidentiteiten kan iemand die zich pangender noemt tussen verschillende identiteiten variëren, of juist kiezen voor het allesomvattende pangender.
Verschil pangender en panseksualiteit
Zoals we al schreven zijn pangender en panseksualiteit niet hetzelfde. Het eerste is een genderidentiteit. Dit is de identiteit die je jezelf toeschrijft. Voorbeelden zijn man, vrouw, transgender, non-binair en ga zo maar door. Het is de identiteit die bij jouw innerlijke wezen past.
Panseksualiteit is een seksuele oriëntatie. Dit omvat tot wie jij je wel of niet aangetrokken voelt op seksueel gebied. Je kunt bijvoorbeeld hetero zijn, biseksueel, homoseksueel, aseksueel of panseksueel. Dit laatste houdt in dat jij valt op een persoon en de persoonlijkheid van diegene. Gender doet er niet toe.
Lees ook: Panseksualiteit: wat houdt dat in?
Iemand identificeren als pangender
Je kunt aan iemands uiterlijk niet zien welke genderidentiteit die persoon heeft. Het is ook niet bepaald gepast om iemand zomaar te vragen naar zijn of haar identiteit of seksuele voorkeur. Het is de persoonlijke keuze van die persoon om dat te vertellen, uit de kast te komen of om er juist helemaal geen nadruk op te leggen. Het belangrijkste is om niet zomaar aan te nemen dat iemand zich als dit of een ander gender identificeert.
Tekenen dat jij het misschien bent
Er zijn geen vaste regeltjes om te bepalen of jij pangender bent. Maar er zijn wel een paar tekenen die je misschien herkent, waarmee je kunt bepalen of jij het wellicht bent, zo zegt Lasson.
Je identificeert je met meerdere genders
En dit is heel ruim. Je kunt je identificeren met alle genderidentiteiten in het spectrum: zelfs degene die onbekend zijn. Er is dus geen limiet aan gender waar jij je mee identificeert.
Alle genders zijn beschikbaar voor jou
Je kunt je dus (tegelijkertijd of in een later stadium) identificeren als man, vrouw, cisgender (dit houdt in dat je je identificeert als het gender waarmee je bent geboren), transgender (waarbij je je niet identificeert als het gender waarmee je bent geboren), agender (waarbij je je niet identificeert met enig geslacht) en nog veel meer.
Je past niet per se in een hokje
Man, vrouw, non-binair: jij past niet in één van die hokjes. Als jij jezelf zou willen labelen, dan zou dat over het gehele genderspectrum zijn. Als je dan toch in een hokje moet passen, dan past het label pangender het best bij jou.
Een bekende is pangender: hoe support je hem of haar?
In een inclusieve samenleving is het belangrijk dat je probeert anderen te ondersteunen en hen accepteert zoals ze zijn. Dus als iemand jou vertelt dat diegene zich voortaan identificeert als pangender, bied die persoon dan een veilige en begripvolle plek. Je kunt beginnen door de ander naar de gewenste aanspreekvorm te vragen: wellicht wordt degene graag aangesproken met hem of haar of juist liever als zij en hun. Om iemand te kunnen steunen is het belangrijk dat je onderzoek doet of je vragen op een open niet veroordelende manier stelt. Vaak staan mensen daar echt wel open voor: helemaal als de vragen komen van iemand die dicht bij hen staat.
Pangender vlag en dag
19 juni is Pangender Pride Day. Wil je dit vieren of wil je met een vlag aan je huis laten zien wie jij bent? Dat kan met de speciale vlag. Deze heeft in het midden een witte streep, twee roze strepen, twee lichtrode strepen en twee gele strepen aan het uiteinde. De kleuren zijn helder en licht.
Reageer of stel een vraag
0 reacties