Wat maakt of breekt een relatie?
Vlinders zijn heerlijk, maar voor een relatie is meer nodig dan zo’n insectenzwerm in je buik. En wanneer die vlinders eindelijk zijn gaan liggen, begint het échte werk pas. Welke dingen kunnen een relatie maken of breken?
Verliefdheid? Appeltje-eitje. Die eerste fladderende weken of maanden lopen jullie op wolkjes en kan niets die roze bubbel verstoren. Maar dan word je op een dag wakker en realiseer je je dat jullie opeens dáár zijn beland. In een echte, serieuze relatie.
Tuurlijk, als je net hoteldebotel bent is alles fantastisch. De seks is hemels, je lacht je een kriek om zijn grapjes en je kunt je niet voorstellen dat er ooit een moment zal komen waarop je een schoen naar zijn hoofd zou willen smijten.
Door elkaar schudden
Maar die epische en overdonderende verliefdheidsfase vervaagt uiteindelijk. En naarmate de tijd verstrijkt leer je meer over elkaar, over jezelf en over wat je uit een relatie wil halen. Opeens bezie je je partner in een nieuw licht en soms gaan kleine dingetjes ontiegelijk op je zenuwen werken.
Neem de typische lolbroek. Inmiddels heb je zijn grapjes al zo vaak gehoord, dat er met moeite een grimlachje vanaf kan. Of het notoire ‘strong, silent type’. Mysterieus en sexy? In die eerste weken misschien, maar nu zou je hem door elkaar willen schudden om er een woord uit te krijgen.
Kortom, een goede relatie ontstaat niet vanzelf en het is niet voldoende om redeloos verliefd te zijn op elkaar. In het begin wel, maar later is er meer nodig. Dan moet er ruimte komen voor communicatie, respect, begrip, acceptatie, intimiteit en al dat soort dingen meer. Voordat je het écht liefde kunt noemen.
Dus, op een rijtje: wat maakt én wat breekt uiteindelijke elke relatie?
Wat maakt een relatie?
Jullie houden contact met elkaar
Diners bij kaarslicht en grootse, meeslepende verrassingen voor elkaar zijn leuk. Maar die houden een relatie niet draaiende. Dan gaat het toch echt om de kleine dingen waarmee je laat zien dat je aandacht hebt voor elkaar. Kijk naar elkaar, maak tijd voor elkaar en haal niet apathisch je schouders op wanneer de ander je een vraag stelt. Door contact te maken, versterk je jullie emotionele band.
Jullie tonen interesse in elkaar
Mensen met gelukkige relaties weten wat er in elkaars leven speelt. Ze kennen de belangrijkste gebeurtenissen uit elkaars verleden, ze weten wat de ander belangrijk vindt en ze kennen elkaars dromen en angsten. Ze zijn oprecht geinteresseerd in elkaar en blijven samen praten over wat hen bezighoudt.
Jullie vertrouwen elkaar
Niets zo verstikkend als een partner die je niet vrij kan laten. Gun de ander daarom tijd zonder jou. Laat hem lekker op stap gaan met vrienden, zonder controlerende appjes of belletjes. Realiseer je dat jullie samen een leven delen, maar ook individuen zijn die het leuk vinden om dingen voor zichzelf te doen. Het fijne is dat je elkaar daar dan later alles over kunt vertellen. Vertrouwen betekent ook dat je je veilig voelt bij elkaar. Dat je weet dat je er voor elkaar bent, dat je elkaar alles kunt vertellen en dat je elkaar steunt als dat nodig is.
Jullie zijn in balans
In goede relaties helt de balans niet over naar een kant, maar hebben partners evenveel zeggenschap over belangrijke zaken. Als je een dominante partner hebt, die alles uit de kast haalt om zijn zin door te drijven, is dat een duidelijke rode vlag. Stabiele stelletjes weten dat de een niet hoger staat dan de ander en dat het belangrijk is dat beide stemmen gehoord worden.
Jullie stimuleren elkaar
Soms weet je dat er meer in je partner zit dan er uitkomt. Of dat je partner uit onzekerheid of angst bepaalde dingen niet onderneemt. Binnen een sterke relatie weet je dat niet alleen, maar vind je de ander ook belangrijk genoeg om hem te stimuleren en aan te sporen meer uit zichzelf te halen. En doe je alles om elkaar te helpen verder te komen.
Jullie kunnen met elkaar lachen
Klinkt banaal, maar humor speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van relaties. Partners die om elkaar kunnen lachen, voelen een sterkere band met elkaar dan partners die elkaar niet zo komisch vinden. Ze voelen zich meer verbonden, omdat ze vaak dezelfde gedachtesprongen maken of op dezelfde manier in het leven staan. Daarnaast kan een gedeeld gevoel voor humor de angel uit lastige situaties halen en wat lucht door ruzies of relatie-impasses blazen.
Wat breekt een relatie?
Jullie kwetsen elkaar
Natuurlijk kan het er soms heftig aan toegaan in een discussie of ruzie. Maar wanneer je elkaar continu op elkaars zwakke punten probeert te pakken, met beledigingen of steken onder water, bevindt je je op glad ijs. Misschien zeg je sommige dingen uit woede, maar hoe vaker je iemand kwetst, hoe langer die woorden blijven hangen, sluimeren en etteren. En dat doet een relatie geen goed, zeker niet wanneer je er na afloop blasé over doet.
Jullie negeren elkaar
Veel stelletjes verzanden ’s avonds op de bank, starend naar de televisie of het smartphonescherm. Ze stellen elkaar geen vragen en zijn zo verdiept in hun persoonlijke digitale wereld dat ze de ander nauwelijks nog opmerken. Wanneer je merkt dat je al dagen geen normaal gesprek meer met elkaar hebt gevoerd, weet je dat er wat moet veranderen. Voordat je op een dag naar elkaar kijkt en denkt: ‘Wie is dat in godsnaam en wat zitten we hier nou eigenlijk naast elkaar te doen?!’
Jullie hebben slechte seks
Oké, goede relaties draaien niet alleen om seks. Maar wanneer jullie allebei niet tevreden zijn over de frequentie en de kwaliteit van jullie intieme momenten, is dat een veeg teken aan de wand. Gelukkige koppeltjes weten dat het belangrijk is om elkaar ook lichamelijk aandacht te geven. Ze weten ook hoe belangrijk het is om erover te blijven praten, vooral wanneer het eventjes niet lekker loopt tussen de lakens. Want wanneer je het onderwerp angstvallig vermijdt terwijl er duidelijk een probleem is, groeit de afstand.
Jullie luisteren niet naar elkaar
Wanneer gesprekken verzanden in eindeloze welles-nietes-verhalen en jullie elkaar om de haverklap onderbreken om je eigen punten door te drukken, gaat er iets niet goed in de communicatie. Terwijl het een teken van waardering en respect is als je serieus naar elkaar kunt luisteren. Doe daarom moeite en vergeet ook je non-verbale signalen niet. Kijk elkaar aan en heb oog voor de gezichtsuitdrukkingen die de ander onbewust uitstraalt en speel daarop in. Zwijgen is nooit goud in een relatie. Hoe beter je samen praat, hoe meer je elkaar zult begrijpen en hoe beter jullie relatie zal zijn.
Jullie reageren je op elkaar af
Werkproblemen, familiestress of ruzie met vrienden. Het is natuurlijk supermakkelijk om al die frustraties op je onschuldige partner bot te vieren, maar erg constructief is het niet. Vooral niet als het niet incidenteel gebeurt, maar heel regelmatig. Wanneer je constant negatieve energie het huis binnensleept, heeft dat effect op je relatie: dat kan niet anders. En uiteindelijk zal het ook impact hebben op de manier waarop je partner naar je kijkt. Een mens kan maar zoveel hebben en je partner is geen boksbal.
Jullie zijn er niet voor elkaar op cruciale momenten
Er zijn van die partners die het allemaal prima vinden wanneer er geen vuiltje aan de lucht is. Maar die hem smeren wanneer er een kink in de kabel komt. Maar als je je geliefde niet kunt steunen op cruciale momenten, dan zeg je eigenlijk dat hij jouw tijd en energie niet waard is. En dat geeft je geliefde het gevoel dat hij niet belangrijk genoeg voor je is. Is dat ook zo? Wees dan eerlijk en stop ermee. Is dat niet zo? Leer dan als de wiedeweerga om de steunende partner te zijn die jouw partner verdient.
Laatste tip. Wees dankbaar!
In lange relaties hebben we vaak de neiging elkaar voor lief te nemen. We vinden het normaal dat onze partner het vuilnis buitenzet, een maaltijd kookt of het arsenaal aan LEGO-blokjes van de koters opruimt. En we zien het niet meer wanneer de ander iets aardigs voor ons doet.
Jammer, want uit onderzoek blijkt dat het goed voor je relatie is als je wat vaker laat merken dat je blij bent met elkaar. Vooral wanneer je de moeite neemt om je dankbaarheid te uiten. Stelletjes die dat doen, voelen zich namelijk niet alleen tijdelijk heel gelukkig met elkaar, maar voelen zich over het algemeen ook beter over hun relatie. En die gevoelens kunnen dagen, weken en zelfs maanden aanhouden.
Acts of kindness
Zo lieten onderzoekers koppels een dagboek bijhouden, waarin ze opschreven wat hun partner gedurende de laatste zeven dagen voor hen had gedaan. Ook noteerden ze welk gevoel die ‘acts of kindness’ hen gaven en hoe verbonden ze zich daarna voelden met hun partner.
Het resultaat? Op dagen dat mensen zich dankbaarder voelden, voelden ze zich ook meer verbonden met elkaar. En die gevoelens bleven nog dagenlang hangen. Uit andere studies naar hetzelfde onderwerp bleek zelfs dat dankbaarheid een betrouwbare graadmeter was voor de kans dat stelletjes negen maanden later nog bij elkaar zouden zijn.
Je wordt gezien
Volgens een van de psychologen van het onderzoek gaat het er dan ook niet alleen om dat je ‘dank je wel’ zegt en blij is dat het vuilnis buiten is gezet. Het gaat er vooral om dat je blij bent dat je überhaupt een partner hebt. Een zorgzame partner, bovendien, eentje die weet dat je er een hekel aan hebt om het vuilnis buiten te zetten. Dat je weet dat je gezien wordt en dat je dat zelf weer op waarde weet te schatten.
Probeer dus voortaan een beetje stil te staan bij die ‘random acts of kindness’ van je partner. Zo random zijn ze niet en met een beetje dankbaarheid kom je een heel eind.
Reageer of stel een vraag
0 reacties