Doen we massaal aan sex fasting in 2022?

SEX FASTING

Seksuele trends zijn altijd in beweging. De nieuwste hype? Sex fasting! Maar waarom zou je het doen, zo’n periode zonder seks of masturbatie? Is het echt zo’n oppepper voor je relatie, zoals sommige celebrities beweren? Of is het vooral een gevalletje doorbijten tot je weer van bil kan?

Het lijkt misschien een beetje vergezocht, zo’n periode zonder seks of masturbatie. Maar beroemdheden als Kourtney Kardashian zweren erbij. Afgelopen maart bejubelde de socialite het fenomeen sex fasting in een interview in Bustle en vergeleek ze het met de eerste ‘matcha’ na een drooglegging van koffie. ‘Oh my God, it was crazy. But it actually made everything better. Like, if you can’t have caffeine, when you have your first matcha, it’s so good!’

Voor Kourtney was haar sex detox een onderdeel van een Ayurvedic cleanse, oftewel een ontgiftingsritueel om je lijf weer in balans te krijgen. Ze nam dus niet alleen een pauze van seksuele intimiteit, maar ook van bepaalde voedingsmiddelen. En ze liet zich volop masseren, dompelde zich onder in meditatiesessies en lag ongetwijfeld urenlang op de yogamat. Gezond en mindful, zo’n Ayurvedische kuur van een maand, maar misschien niet helemaal haalbaar voor de gemiddelde medemens. Seksueel vasten is dat wel. Het betekent simpelweg dat je voor een bepaalde periode geen seks hebt en niet masturbeert. Een pauze van seksuele intimiteit, dus.

Massaal aan de sex fasting?!

Een intrigerend uitgangspunt, maar wordt dit de nieuwste sekstrend van 2022? Slaan we massaal aan het vasten? En is het de moeite waard om na te streven? Dat hangt allemaal van de staat van je relatie af. Als je in een gezonde relatie zit en je bent allebei tevreden over je seksleven, waarom zou je er dan tijdelijk mee stoppen?

Maar als jullie niet op dezelfde seksuele golflengte zitten, kan het slim zin om eens een sex detox in te plannen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, zeker wanneer jij degene bent die juist meer behoefte aan intimiteit heeft. Maar het heeft zo zijn perks om ’s avonds kuis onder de lakens te stappen. Want zoals een normale detox je lijf bevrijdt van gifstoffen, zou een seksuele detox je seksleven kunnen bevrijden van stress, onrealistische verwachtingen en mijlenver uit elkaar liggende verlangens.

Vooral voor koppels die in een relatiedip zitten kan sexual fasting een flinke oppepper betekenen. Distance makes the heart grow fonder, zeggen ze weleens. Nou, abstinance makes the libido grow stronger. Na zo’n maand zonder seks zou de passie weer tot het kookpunt opgelaaid moeten zijn!

“Want zoals een normale detox je lijf bevrijdt van gifstoffen, zou een seksuele detox je seksleven kunnen bevrijden van stress, onrealistische verwachtingen en mijlenver uit elkaar liggende verlangens.”

Voordelen van sex fasting

1: Weg met de stress

Laten we er geen doekjes om winden. Seks is leuk en lekker, maar het levert ook vaak stress op. Zeker wanneer je niet op dezelfde seksuele golflengte zit. Misschien heb je het gevoel dat je tekortschiet, dat je de ander moet bevredigen of dat je seksuele prestaties ondermaats zijn.

En misschien zijn je twijfels en onzekerheden zo groot, dat je het liefst in de grond verdwijnt wanneer je weer een veelbetekenende knipoog op het gezicht van je partner ziet verschijnen. De gedachte aan seks kan soms overweldigend zijn en een sekspauze kan helpen om die druk weg te nemen. En om relaxter te worden over seks.

2: Elkaar leren begrijpen

Seks kan vertroebelend werken, zeker wanneer jullie elkaar communicatief soms ontwijken. Sommige mensen verschuilen zich zelfs achter seks omdat ze verbaal en emotioneel niet intiem durven zijn. Maar wanneer seks uit het zicht verdwijnt, komt er ruimte vrij voor diepere gesprekken over jullie relatie, jullie behoeften en, jawel, jullie seksuele verlangens.

Zo’n geplande sekspauze kan dan resulteren in een diepere connectie met elkaar. En dat kan uiteindelijk leiden tot betere seks, omdat jullie elkaar op een dieper niveau hebben leren kennen en jullie aan je emotionele band hebben gewerkt. Soms moet seks gewoon van tafel om elkaar beter te leren kennen. En om elkaar opnieuw te leren zien, ook in een seksueel licht.

3: Lust en liefde onderscheiden

Kennen jullie elkaar nog niet zo lang? En spenderen jullie je dagen en nachten vooral in bed? Soms is het dan moeilijk om lust van liefde te onderscheiden. Zeker in die eerste fase, waarin jullie overweldigd zijn door passie en seksdrift. Een sekspauze kan je helpen te bepalen of jullie relatie op meer gebaseerd is dan lichamelijke aantrekkingskracht. Het helpt je begrijpen waarom jullie je tot elkaar aangetrokken voelen en of dat meer is dan puur een seksuele frenzy.

“Soms is het moeilijk om lust van liefde te onderscheiden. Zeker in die eerste fase, waarin jullie overweldigd zijn door passie en seksdrift.”

Met sex fasting gun je elkaar dus de kans om uit te vogelen of je echt bij elkaar past, zonder alle gelukzalige liefdeshormonen die vrijkomen bij een van jullie spetterende orgasmes. Want als je samen kunt bouwen aan een basis zonder seks, door meer over elkaar te weten te komen met kleding aan, kun je bouwen aan een sterkere connectie. Zo ontdek je vanzelf wat jullie echt voor elkaar voelen. En of jullie relatie past bij jouw waarden en behoeften.

4: Passie aanzwengelen

Zijn jullie al langer bij elkaar? En is jullie seksleven een beetje ingedut, zo tussen alle Netflix-marathons door? Veel stelletjes worstelen met een saaie seksroutine. Ze weten alles van elkaar en staan niet meer te springen om dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks onder de lakens te duiken. Zo’n sex detox kan dan helpen. Het geeft je namelijk de kans om samen te praten over wat wel en niet werkt in de slaapkamer. Die gesprekken leiden niet alleen tot meer intimiteit, maar ook tot meer vertrouwen en begrip.

“Het geeft je namelijk de kans om samen te praten over wat wel en niet werkt in de slaapkamer.”

Los daarvan bouw je door een korte sekspauze enorm veel seksuele spanning op. Na verloop van tijd begint het verlangen naar elkaar te groeien, te broeien en te borrelen, tot het moment dat het eindelijk tot uitbarsting mag komen. Die eerste keer seks na weken onthouding? Oeh, lala! Op het moment dat je je seksloze periode verbreekt, voel je je als herboren binnen je relatie. Niet alleen heeft je seksdrive een stevige slinger gekregen, maar ook jullie emotionele verbinding is stukken sterker. Eindelijk zien jullie elkaar weer écht en is het verlangen naar elkaars lijf, huid en geur hersteld.

En dat zorgt voor betere seks. Seat belts on!

Nadelen van sex fasting

Natuurlijk heeft alles een keerzijde. Zo ook sex fasting. Want hoewel het heel wat voordelen heeft, kleven er ook wat nadelen aan. Want wat als seks jullie belangrijkste bindmiddel is? Los van wat dit zou zeggen over de staat van jullie relatie, kan het heel wat problemen opleveren als je vervolgens besluit om een maand niet intiem te zijn.

Je kunt er onzeker van worden, je kunt van elkaar vervreemd raken en je kunt jezelf realiseren dat jullie eigenlijk vrij weinig gemeen hebben, behalve een zinderend seksleven. Dat laatste is misschien niet eens zo erg. Want als seks het enige is wat jullie bindt, is er wellicht weinig verloren aan jullie relatie. Maar het is wel iets waar je op voorbereid moet zijn.

Zou sex fasting broeiende relatieproblemen naar de oppervlakte kunnen brengen? En wat doe je als je merkt dat zo’n seksloze periode jullie niet samenbrengt maar de emotionele afstand juist vergroot? Daarom deze tip: praat altijd goed voordat je besluit in het fenomeen sex fasting te duiken. Een gezonde communicatie over seks, behoeften en verlangens is altijd key als je wilt dat jij en je partner op een lijn liggen!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?