You grow girl: een stappenplan voor persoonlijke groei

You grow girl

Persoonlijke groei, je hoort het vaak, maar hoe doe je dat nou? Het vergt doorzettingsvermogen, verandering en acceptatie. Wil jij groeien in elk aspect van je leven? Lekkerder in je vel zitten, meer zelfvertrouwen krijgen en met meer energie wakker worden? Met ons stappenplan word jij een betere versie van jezelf.

Persoonlijke groei, hoe doe je dat?

Het maakt niet uit waar je doorheen gaat: als je je emoties gedachten en ervaringen op de juiste manier kunt verwerken, dan worden moeilijke situaties minder lastig voor je. De stress van alle dag, een pijnlijk verlies of het verwerken van een verbroken relatie wordt beter behapbaar.

1. Wees open (tegen jezelf en anderen)

Open en eerlijk zijn vergt moed. Het houdt namelijk in dat je jouw kwetsbaarheid toont, aan anderen en jezelf. Als je wilt groeien als mens, dan moet je leren in jezelf te investeren. Dit doe je door je gedachten, gevoelens en persoonlijkheid te bestuderen en eerlijk te zijn over die gevoelens. Het helpt je om je eigen verhaal te accepteren.

Stel dat je relatie net op een pijnlijke manier is verbroken. Door open en eerlijk te zijn kun je inzien dat het probleem niet alleen bij de ander ligt, maar ook bij jou. Ook zul je merken dat het je helpt om eerlijk te zijn over de emoties die de breuk met zich meebrengt. Geef toe dat het pijn doet of dat je baalt dat deze relatie is mislukt. Een ander voorbeeld. Stel dat je graag meer wilt bewegen: doe je dit echt voor jezelf en niet alleen voor de foto’s op de socials? En pas je je eetpatroon ook aan of saboteer je jezelf met vreetbuien, die je vervolgens weer compenseert met salades?

2. Wees duidelijk over je grenzen (en bewaak ze)

Het is heel eenvoudig om over je eigen grenzen heen te gaan. Mensen onderhandelen veel meer dan ze zich realiseren. En vragen zich dan opeens op een dag af waarom ze zich ongelukkig voelen. Denk eens na over alle grenzen die jij hebt gesteld, waar anderen overheen gaan: op het werk, in je familie, in je (laatste) relatie, vrienden. Heb je dingen gedaan die je niet wilde voor de goede vrede? Heb je je passie opgegeven, omdat je partner niet wilde dat je het deed? Spreek je niet jouw waarheid, omdat er dan een conflict ontstaat met familie? Persoonlijke groei houdt in dat jij duidelijk bent over je grenzen en het niet accepteert als anderen er overheen gaan. Stel dat je met niemand rekening zou hoeven houden: wat zou je dan het allerliefste doen? Probeer verbinding te zoeken tussen de dingen die je zou willen doe en je huidige ‘ik’.

Persoonlijke groei houdt in dat jij duidelijk bent over je grenzen en het niet accepteert als anderen er overheen gaan.

3. Persoonlijke groei: babystapjes zijn goed genoeg

Natuurlijk kun je niet van de één op de andere dag veranderen. Weet je nog hoe jij je volwassen leven voor je zag toen je een tiener was? En is daar iets van uitgekomen? Je kunt niet verwachten dat in een maand alles anders is, maar in bijvoorbeeld twee of vijf jaar kan ontzettend veel veranderen. Accepteer dat babystapjes goed genoeg zijn. Als je iets te snel en te veel wilt doen, dan overweldigt het je alleen maar en is de kans dat je snel opgeeft groter. Als je stap voor stap wilt groeien als mens, neem er dan de tijd voor.

Malcolm Gladwell schrijft in zijn boek Outliers over de 10.000 uren regel. Als je 10.000 uren bewust oefent met datgene wat je wilt bereiken, dan zal het je lukken. Aangezien er maar 8760 uren in een jaar zitten, snap je wel dat je er meer tijd voor moet nemen om echt verandering te zien.

persoonlijke groei

4. Stel prioriteiten

Persoonlijke groei lukt alleen als jij de juiste prioriteiten stelt en je hieraan houdt. Houd je wensen onder de loep en bepaal wat jij wilt bereiken over een x aantal jaren. Dit werkt motiverend: je weet waar je naartoe werkt. En daarom kom je makkelijker in actie.

5. Persoonlijke groei door lezen, lezen en nog meer lezen!

Lezen zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt en je beter kunt focussen. Het zorgt er ook voor dat je stresslevel lager wordt en je vergeet de wereld om je heen. Plan daarom dagelijks een half uur of uur in om te lezen. Er zijn allerlei soorten boeken waar je in kunt duiken: van inspirerende boeken van geslaagde zakenmensen, handige zelfhulpboeken die je kunnen helpen bepaalde issues aan te pakken tot fictie waar je je helemaal in kunt verliezen. Een ander voordeel van lezen is dat je deze tijd niet besteed aan dingen die je juist ongelukkig of ontevreden met jezelf laten voelen, zoals social media. Wil je liever ontspannen op een andere manier? Probeer dan eens of meditatie iets voor jou is.

6. Investeren in je carrière

Wil je groeien in je carrière, dan is het slim om te investeren in jezelf. Zet bijvoorbeeld 10% van je loon opzij voor webinars, boeken, cursussen of om apparatuur te kopen. Ook als je geen andere carrière ambieert, dan is het nog steeds verstandig om zo goed mogelijk met je geld om te gaan. Probeer bijvoorbeeld 10% van je inkomen te sparen elke maand. Een gezond spaarsaldo helpt je om onafhankelijk te blijven, om anderen te helpen en ook bij het creëren van bijzondere herinneringen. Een mooie reis of dag uit bijvoorbeeld.

7. Wordt meer jezelf

Meer en meer wordt jij jezelf: die persoon die je wilde worden in punt twee. Deze positieve persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat jij je mentaal beter voelt. Het geeft voldoening als jij op een positieve manier aan jezelf werkt. Na verloop van tijd weten mensen ook steeds beter waar jouw grenzen liggen. En mocht je een onbekende tegenkomen die alsnog over je grens probeert te gaan, dan helpt het dat jij stevig in je schoenen staat. Jij laat niet over je heen lopen.

Om te groeien als mens, moet je je in eerste instantie kwetsbaar opstellen naar jezelf toe. Maar je zult merken dat je er tevredener en zelfverzekerder door wordt. En dat maakt dat het de moeite en emoties waard is.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?