Zwanger sex hebben: 6 tips voor sex tijdens de zwangerschap

Sextoys, orale seks, masturberen of experimenteren, ook tijdens je zwangerschap mag je ervan genieten. Zwanger sex hebben kan zelfs opwindender zijn. Door alle hormonen en veranderingen heb je soms een flink libido. Voor sommige zwangeren verdwijnt de lust door misselijkheid of vermoeidheid. Ontdek dan wat je nog wel fijn vindt, zoals knuffelen en zoenen. Seks tijdens de zwangerschap is fijn voor je relatie en volkomen veilig. Om het nog leuker te maken: hier zijn 6 tips voor de beste zwangerschap seks.

Zwangerschap seks is volkomen veilig

Voor we beginnen aan de tips: zwanger sex hebben, is veilig. Seks doet je baby geen pijn. De penis van je partner kan niet verder dan je vagina doordringen en de baby weet niet wat er gebeurt. Het allerbelangrijkste is dat jij je op je gemakt voelt en dat geldt ook voor je partner. Zwanger sex hebben betekent dat je luistert naar je lichaam, met elkaar praat over wat jullie lekker vinden en verschillende soorten seks verkennen. Of het nu gaat om masturberen tijdens zwangerschap of anale spelletjes.

1. Zwanger en sex? Kies comfortabele standjes

Met een dikke buik tussen de lakens duiken is soms even behelpen. Wees creatief in het vinden van de lekkerste standjes. Je buik pletten, rechte buikspieren gebruiken of je benen flink uit elkaar houden wordt, naarmate je zwangerschap vordert, steeds minder comfortabel. We helpen je alvast op weg met een paar standjes die je tot het laatst kunt volhouden:

 • Doggystyle: gewoon op handen en knieën, zodat je man jou kan penetreren. Het grote voordeel is dat hij zijn handen vrij heeft om je te strelen en je clitoris of anus te stimuleren.
 • Lepeltje-lepeltje: jij ligt op je zij met je rug naar hem. Je partner ligt achter je en schuift langzaam bij jou naar binnen. Je buik heeft bij deze vorm van zwangerschap seks alle ruimte, je kunt er zelfs nog een kussentje onder doen.
 • Op zijn schoot: terwijl hij op een stoel of het bed zit, ga jij op zijn schoot zitten. Jij kiest zelf of je met je rug of gezicht naar hem draait, hoe snel jullie gaan en hoe diep je gepenetreerd wordt.
 • Zwanger sex op het randje: ga op bed liggen met je benen wijd, je partner knielt voor het bed. Een fijn standje dat jullie beide veel vrijheid geeft.
 • De missionaris: de klassieker onder de standjes, waarbij hij bovenop jou komt. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je buik niet geplet wordt. Hij zal dus moeten steunen op zijn handen en knieën.

2. Blijf vooral masturberen tijdens zwangerschap

Masturbatie is niet schadelijk voor de baby, ook niet wanneer je klaarkomt en je baarmoeder voelt samentrekken. Sommige artsen geloven zelfs dat baby’s worden gekalmeerd of getroost door die ritmische contracties die tijdens een orgasme optreden. Masturbatie is zelfs de meest veilige manier van sex terwijl je zwanger bent. Je loopt namelijk geen risico op een soa. Sommige vrouwen ervaren zelfs sterkere of intensere orgasmes tijdens de zwangerschap. Voordelen van masturbatie tijdens de zwangerschap zijn:

 • Je libido bevredigen als je man niet thuis is.
 • Zwangere sex werkt stress verlagend.
 • Je slaapt vaak lekkerder na masturbatie.
 • Masturberen tijdens de zwangerschap verlicht kwaaltjes en pijn.
 • Je maakt het gelukshormoon endorfine aan.

3. Zwangere sex met toys

Het is veilig om seksspeeltjes te gebruiken terwijl je zwanger bent. De enige voorwaarde is dat ze schoon moeten zijn. Siliconen speeltjes kun je van tevoren even uitkoken. Zijn je sextoys kwetsbaarder, met bijvoorbeeld een batterij, was ze dan met warm water en zeep of desinfecteer ze met een toycleaner. Zo voorkom je dat bacteriën je vagina kunnen binnenkomen. Dit geldt trouwens ook voor je handen. Zorg dat ze schoon zijn voor jij jezelf betast. Deze speeltjes kun je rustig gebruiken tijdens je zwangerschap:

 • Vibrators: verwen je G-spot of je clitoris.
 • Dildo’s: je hebt zelf alle controle.
 • Anaal toys: geven net dat beetje extra bij het penetreren.
 • Glijmiddel: veilig te gebruiken tijdens je zwangerschap.

4. Beffen als alternatief voor sex tijdens de zwangerschap

Orale seks is een goed alternatief voor vaginale seks. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van bloedingen of vroege ontsluiting, kan je verloskundige of gynaecoloog penetratie afraden. Likken, zuigen en penetratie met de tong zijn dan perfect. Vermijd bij zwangere sex dat er in je vagina wordt geblazen. Dit kan namelijk leiden tot een luchtembolie. Een zeldzaam verschijnsel dat voor jou erg gevaarlijk kan zijn.

5. Zwanger en sex: zoveel orgasmes als je wilt

Maak je geen zorgen over hoe vaak je per week, of zelfs per dag, een orgasme hebt. Klaarkomen terwijl je zwanger sex hebt, heeft veel voordelen. Het zorgt voor een goede doorbloeding van de baarmoeder, van de spieren in de baarmoeder en er komen veel gelukshormonen vrij. Masturberen of seks hebben tijdens de zwangerschap is dus gezond voor jou en je kind, zolang je een gezonde en normale zwangerschap hebt.

6. Deze risico’s zitten aan zwangere sex

Geen! Als jij tenminste een vrouw bent met een normale zwangerschap en met een laag risico op complicaties of andere medische problemen. Zijn er omstandigheden die sommige seksuele activiteiten riskant kunnen maken, raadpleeg dan altijd je verloskundige of gynaecoloog. Hierbij kun je denken aan:

 • Placenta praevia, waarbij de placenta te laag is ingenesteld.
 • Een verzwakte baarmoederhals.
 • Als je vruchtwater verliest of je baarmoedermond open staat.
 • Vaginaal bloedverlies.
 • Een infectie aan je baarmoeder.

Het advies is per persoon verschillend. Het is belangrijk om te vragen naar specifieke risico’s van zwanger sex en naar wat je nog wel mag ondernemen op intiem gebied.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?