Zeven signalen dat je partner (misschien) vreemdgaat
Hoe weet je of je partner vreemdgaat? We kennen allemaal het clichébeeld van de man die zijn naar parfum riekende overhemd sneaky in de wasmachine probeert te proppen. Maar er zijn meer signalen die de alarmbellen laten rinkelen. Deze signalen zijn bovendien een stuk subtieler.
Er is weinig ellendiger dan het vermoeden dat je partner een scheve schaats rijdt. Het schudt aan de fundamenten van je relatie en laat je twijfelen aan alles. Je hoofd tolt van alle vragen en onzekerheden. Want is het wel echt waar? Ben je niet paranoïde aan het doen? En zie je niet gewoon spoken omdat je zelf een beetje onzeker bent?
Voordat je drastische stappen zet, is het dan ook wijs om eerst een zekere mate van zekerheid te hebben. De beste manier? Een bekentenis van de vermoedelijke vreemdganger zelf, maar die heeft niet vaak de neiging om ontrouw vrolijk op te biechten. Tegelijkertijd laat zelfs de glibberigste vreemdganger sporen na en dan hebben we het niet eens over de geijkte veeg lippenstift op de kraag.
Check daarom deze zeven alarmsignalen. Je hoeft ze niet stuk voor stuk af te vinken, maar vaak herken je er wel een paar naarmate je vermoedens van vreemdgaan steeds realistischer worden. Ze kúnnen een teken zijn dat je partner sporen probeert uit te wissen, maar ook dat hij of zij onbewust afstand neemt van jou en jullie relatie. (Het kunnen natuurlijk ook toevalligheden zijn, dus maak geen drastische beslissingen alleen door het lezen van dit artikel!)
Zeven signalen dat je partner vreemdgaat
1: Je partner besteedt opeens veel meer aandacht aan uiterlijk
Obsessief sporten? Nieuwe kleding? Extra make-up en tripjes naar de schoonheidssalon? Mensen die vreemdgaan, besteden vaak opvallend veel aandacht aan hun uiterlijk. Waar ze het altijd prima vonden om dagenlang in dezelfde broek rond te hangen en een beetje mascara, schaffen ze nu opeens fancy pants aan en gluren ze urenlang naar ingewikkelde make-up-tutorials online.
Verwassen oma-onderbroeken? Welnee, opeens belanden er pakketjes van glamoureuze lingeriezaken op de mat.
Hoewel het een vleiende gedachte is dat al die moeite voor jou bedoeld is, is het waarschijnlijker dat je partner iemand anders probeert te imponeren. Wees dus op je hoede als je normaal morsige geliefde opeens rond gaat struinen als een ware schoonheidskoningin. En let op als je normaal zo lekker schransende couch potatoe opeens geen hap meer door de keel krijgt en ‘s avonds liever gaat joggen. Voor een uur of drie. Verliefde mensen verliezen vaak hun eetlust door alle zenuwen en dat geldt extra wanneer ze tegelijkertijd keihard vreemdgaan.
2: Je partner klampt zich vast aan de telefoon
Vreemdgangers gebruiken hun telefoon veel vaker dan normaal. En dat niet alleen, ze worden ook extreem bezitterig over hun speeltje. Ze bewaken het ding alsof hun leven ervan afhangt. Ze nemen hem mee naar de wc, naar de badkamer en leggen hem onder hun hoofdkussen als ze gaan slapen.
Ook zetten ze hun mobieltje vaker op stil, zodat jij het niet merkt als er een appje binnenbliept. Spurt je partner naar een andere ruimte als de telefoon gaat en hoor je hem of haar daar stiekem fluisteren? Tuurlijk, misschien is er een verrassingsfeestje op til, maar het kan ook slim zijn om vanaf nu je antennes op scherp te zetten. Een beetje luistervinken kan geen kwaad en mocht je serieuze verdenkingen hebben, kun je de telefoon altijd een keertje weggrissen en checken of je vermoedens hout snijden.
Lukt dat niet omdat de telefoon van je partner vanuit het niets vergrendeld is met een code? Ook geen goed teken, om obvious reasons.
3: Je partner trekt zich emotioneel terug en wijst jou af
Mensen die vreemdgaan, sluiten zichzelf vaak af van hun partner. Ze zijn vooral met zichzelf bezig, lijken niet meer geinteresseerd in jou of jullie relatie en delen steeds minder van wat hem bezighoudt. Op den duur reageren ze vaak zelfs geïrriteerd of afwijzend op alles wat je doet.
Waarom ze dat doen? Diep van binnen weten ze natuurlijk wel dat ze fout zitten. Maar het is altijd makkelijker om de schuld te verschuiven en zelf buiten schot te blijven. Daarom maken sommige vreemdgangers zichzelf wijs dat het aan jou ligt. Jij besteedt minder aandacht aan je uiterlijk, jij bent altijd moe en chagrijnig en jij hebt nooit zin in seks. Want als je partner jou in een negatief licht kan zien, heeft hij of zij zelf minder last van schuldgevoelens. Op die manier rechtvaardigen ze het voor zichzelf dat ze met iemand anders het bed induiken.
Lijkt het dus alsof je nooit meer iets goed kunt doen? Of reageert je partner als door een wesp gestoken als je je mond opentrekt? En ontlokt alles wat je doet een geïrriteerde zucht? Continu afgewezen worden is een sterk signaal van vreemdgaan, dus wees alert als dit gebeurt.
4: Je partner wil niet meer intiem zijn
Als je partner een affaire heeft, zie je vaak een verandering in intimiteit. Je krijgt geen kusje meer bij het afscheid, je wordt niet meer aangeraakt, stoeien of plagerige tikken op de billen zijn er niet meer bij. En seks? Geef mijn portie maar aan Fikkie, lijkt je vermoedelijk vreemdgaande partner te denken.
Ook een plotselinge opleving in libido kan een signaal zijn. Natuurlijk kan minder seks betekenen dat je partner liever tussen de lakens van een rivaal duikt. Maar meer seks kan betekenen dat hij of zij die scheve schaats probeert te verdoezelen door extra enthousiast op jou te duiken. Ook de aard van seks kan veranderen. Hebben jullie normaal emotionele seks en is het nu meer een kwestie van afraffelen zonder oogcontact of liefdevolle strelingen? Ook dat kan een teken zijn dat je partner zich van je afsluit omdat er elders iemand ligt te wachten.
Zeker, deze veranderingen kunnen veroorzaakt worden door andere factoren. Stress of persoonlijke problemen, bijvoorbeeld. Maar als je geen duidelijke oorzaak kunt aanwijzen, wordt het tijd om je voelsprieten extra aan te zwengelen. Je partner kan namelijk ook in de ban zijn van een ander.
5: Je partner schrikt zich continu dood
Mensen die vreemdgaan, hebben wat te verbergen. Daarom schrikken ze zich een hoedje als jij onverwachts de kamer binnenkomt of naar hun mobieltje lijkt te grijpen. Ze stoppen hun telefoon snel in hun broekzak en klikken schermen op laptops weg als je in de buurt dreigt te komen. En ze breken telefoongesprekken af of hobbelen naar een andere kamer zodra jij in gehoorsafstand komt.
Vreemdgaan kost ook best wat moeite en planning, laten we wel wezen. Niet zo gek dat een vreemdgaande partner er gestrest van raakt. Alles om maar niet betrapt te worden, maar ondertussen zijn zulke schrikachtige reacties natuurlijk een teken aan de wand. Meestal herken je het dan ook wel, als je partner sneller geschrokken en opgefokt reageert dan normaal. Of als hij of zij vaak wegdroomt en betrapt reageert wanneer je de dagdroom onderbreekt. Let op zulke signalen, ze zouden wel eens kunnen betekenen dat er meer schimmigs onder de oppervlakte woelt dan je hoopt.
6: Je partner verandert schema’s
Werkt je partner nooit over maar nu opeens wel? En gaat hij nooit op zakenreisjes maar plant hij er nu zelfs drie achter elkaar? Cheat alert! Net als sportsessies terwijl je weinig lichamelijke verbetering kunt ontdekken. Jouw telefoontjes en appjes negeren ze, waarna ze je proberen af te poeieren met smoesjes over lege batterijen, geen bereik of ellenlange files. Is je partner onbereikbaar terwijl hij moet overwerken of op een zakenreisje is? Laat de alarmbellen maar rinkelen.
Partners die vreemdgaan worden langzaam maar zeker steeds minder bereikbaar voor hun serieuze significant other. Ze zijn veel vaker van huis, moeten steeds vaker overwerken of hebben meer tijd voor zichzelf nodig. In werkelijkheid stoppen ze die me-time in sexy time met hun spannende minnaar of minnares. En omdat ze zo bezig zijn met hun affaire, vergeten ze belangrijke dingen binnen jullie relatie. Zoals verjaardagen, kinderen ophalen van school of sociale events van jullie samen.
7: Jullie vrienden reageren ongemakkelijk en schuldbewust
Heb je serieuze vermoedens, maar blijft je partner glashard volhouden dat je spoken ziet? Kijk dan eens goed naar jullie vrienden. Cru, maar als er ontrouw in het spel is, is de bedrogene vaak de laatste die het weet. Zeker de vrienden of vriendinnen van je partner zijn vaak al lang op de hoogte van de affaire.
Doordat zij het weten en jij niet, voelen ze zich ongetwijfeld ongemakkelijk als ze bij jou in de buurt zijn. Ze proberen je te vermijden, doen extra aardig tegen je omdat ze zich schuldig voelen of proberen elke conversatie over relaties hardnekkig te omzeilen. Iedereen met een beetje moreel besef vindt het niet fijn om op de hoogte te zijn van een stiekeme affaire. En als je een beetje goed kijkt, zie je het aan ze.
When you know, you know
Uiteindelijk voel je meestal zelf wel aan of er overspel in het spel is of niet. Je intuïtie is tenslotte een razendslimme raadgever als het gaat om de liefde. Behalve als je een extreem argwanend type bent, natuurlijk.
Maar over het algemeen geldt: ‘When you know, you know’. Laat je dus niet afschepen met smoesjes op het moment dat je je partner confronteert met je vermoedens. Natuurlijk probeert hij of zij het onderwerp te veranderen of de schuld te verleggen naar jou. Want tja, ‘als jij wat meer vertrouwen zou hebben, zou jullie relatie ongetwijfeld beter zijn’.
Accepteer zulke manipulatieve trucjes niet zomaar. Sommige mensen doen alles om stiekem door te kunnen blijven gaan met hun affaire, maar daar moet je proberen doorheen te prikken. Vraag dus om uitleg wanneer je partner een reeks verdachte gedragingen vertoont die je echt niet kunt plaatsen en die je doen twijfelen aan jullie relatie.
Maar ook als je partner niet vreemd blijkt te gaan, zijn zulke alarmsignalen vaak wel indicaties dat er iets mis is in jullie relatie. En dat er een hoop werk aan de winkel is als jullie weer tot elkaar willen komen. Praat er dus over, durf je partner te confronteren met je twijfels en verbreek de stilte. Want of er nu overspel in het spel is of niet, dát is waar het begint.
Reageer of stel een vraag
0 reacties