Bacteriële vaginose: wat is het en hoe kom je er vanaf?
In je vagina zitten allerlei bacteriën en schimmels, deze horen daar. De bacteriën en schimmels hebben uit zichzelf een natuurlijk evenwicht. Wordt dit evenwicht verstoort, dan kan dit allerlei vervelende klachten met zich meebrengen. Zo ook bacteriële vaginose, maar wat is dit precies, hoe kun je het krijgen en hoe kom je er weer vanaf?
Wat is bacteriële vaginose?
Bij bacteriële vaginose is de natuurlijke balans van de bacteriën en schimmels in jouw vagina verstoord. Hierdoor overheersen één of meerdere soorten bacteriën, terwijl ze dat niet horen te doen. Jij kunt het vooral herkennen aan grijswitte afscheiding die een andere geur als normaal heeft. Doordat het aantal melkzuurbacteriën vermindert, ruikt jouw afscheiding anders en minder zuur. Over het algemeen is de vagina niet rood of gezwollen.
Oorzaken bacteriële vaginose
Er zijn verschillende oorzaken die bacteriële vaginose kunnen veroorzaken, al is het vaak niet met 100% zekerheid te zeggen waar het nou precies vandaan komt. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
Vaginale douches, wassen met zeep en deodorant
Het gebruik van vaginale spoelingen en -douches, jouw vagina wassen met zeep of douchegel of het gebruik van deodorant rond je vagina zorgt ervoor dat de natuurlijke pH-waarde verstoord raakt. Zeep zorgt er bijvoorbeeld voor dat de belangrijke natuurlijke zuren worden weggewassen. Jouw vagina reinigt zichzelf: jij hoeft deze niet van binnen te wassen. Je kunt wel jouw schaamlippen spoelen met lauwwarm water. Door vaginale douches en -spoelingen zal de bacteriële vaginose niet minder erg worden, want je irriteert jouw slijmvliezen er mee. Grote kans dat jouw klachten dus juist erger worden.
Menstruatie
Je kunt ook klachten krijgen door het te lang inhouden van je tampon tijdens de menstruatie. Inlegkruisjes en maandverband zorgen voor een broeierige plek, doordat ze de vagina afsluiten van zuurstof. Schimmels en bacteriën groeien hierdoor extra snel. Ook zorgen de chemische bleekmiddelen in menstruatiemiddelen voor geïrriteerde schaamlippen en slijmvliezen, waardoor de infectie alleen maar erger wordt. Verwissel jouw tampon dus op tijd en gebruik geen inlegkruisjes. Gebruik je maandverband of tampons, kies dan voor biologische varianten zonder bleekmiddel of ga voor bijvoorbeeld een menstruatiecup.
Lees ook: Alle menstruatie-mogelijkheden op een rijtje
Seks
Het is belangrijk om te weten dat bacteriële vaginose geen soa is. Het is niet mogelijk om je partner te besmetten, want iedereen heeft deze bacteriën in zijn of haar lichaam. Je kunt het echter wel erger maken door o.a.:
- Zonder condoom te vrijen. Dit verstoort de zuurgraad in de vagina. Gebruik daarom een condoom als jij klachten hebt.
- Vingeren. Hierbij kunnen bacteriën van je handen de pH-waarde van de vagina verstoren.
- Orale seks. Onderzoekers aan University of California hebben ontdekt dat een bacterie die in de mond voorkomt (en ook tandvleesproblemen en tandplak veroorzaakt), ook een rol speelt bij het ontstaan van bacteriële vaginose.
- Vrijen terwijl de vrouw nog niet nat genoeg is. Dit zorgt voor irritatie van het slijmvlies.
- Het gebruik van glijmiddel met chemische toevoegingen. Wil je graag glijmiddel gebruiken? Kies dan voor een zo natuurlijk mogelijk glijmiddel.
Hoe kom je van bacteriële vaginose af?
Vaak herstelt je vagina zichzelf. Blijven de klachten aanhouden, ga dan naar de huisarts. Deze kan kijken of je echt bacteriële vaginose hebt en je zo nodig een antibioticakuur voorschrijven, of een crème of gel om de vagina te behandelen.
Daarnaast is het eigenlijk het belangrijkst om je levensstijl onder de loep te nemen. Je eigen lichaam is in staat om infecties te bestrijden, als jouw immuunsysteem goed werkt. Je darmen zijn hierbij heel belangrijk. (Groene) groenten, voldoende vezels en vitamine D worden aangeraden om het immuunsysteem te versterken.
Verschil met een schimmelinfectie
Een vaginale schimmelinfectie (candida) is niet hetzelfde als bacteriële vaginose. Een vaginale schimmelinfectie ontstaat door gisten of bepaalde schimmelsoorten, terwijl bacteriële vaginose ontstaat als de balans tussen de goede en slechte bacteriën wordt verstoord en de slechte bacteriën overheersen.
Reageer of stel een vraag
0 reacties