Closure na een break-up: hoe zorg je daarvoor?

closure

Een relatie verbreken is bijna altijd heftig. Je bent boos, verdrietig, teleurgesteld of misschien wel alles tegelijkertijd. Liefdesverdriet voelt intens en wordt niet voor niets wel vergeleken met rouwen. Hoe krijg je closure nadat je relatie is verbroken?

Closure: wat is dat?

Voordat je closure kunt krijgen, is het wel handig om te weten wat daar precies mee wordt bedoeld. Het is een psychologische term, die duidelijk maakt dat onze hersenen behoefte of impulsen hebben om een situatie te begrijpen. Oftewel: je wilt kunnen begrijpen waarom de relatie is verbroken en dit gaan accepteren. Om tot dit punt te komen, doorloop je je relatie in gedachten.

Lees ook: Je hart helen met visualisatietechnieken

Hoe krijg je closure?

Het belangrijkste is om je te beseffen dat het geen gegarandeerd proces is. In je hoofd probeer je je gedachten op een rijtje te zetten en er structuur in aan te brengen. Je denkt na over het eind van de relatie en deelt dit als het ware op in een aantal hoofdstukken. Door bewust te reflecteren, is het mogelijk om closure te krijgen. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Je zit vol emoties en het kan lastig zijn om dingen helder te zien.

Zet je gedachten op papier

De makkelijkste manier om je gedachten op een rijtje te krijgen, is om ze op te schrijven. Je zou het volgende kunnen doen:

  • Al je gedachten: schrijf als eerste alles op wat in je hoofd opkomt als je denkt aan jullie break-up.
  • Eigen fouten: wat zijn de fouten die je in de relatie hebt gemaakt, waardoor jullie uit elkaar zijn gegaan?
  • Vorige relaties: is dit je al eerder overkomen in voorgaande relaties?
  • Hechtingsstijl: ben je erg aanhankelijk en onzeker? Of juist frank en vrij? En kan jouw hechtingsstijl iets te maken hebben gehad met de break-up?
  • Waarom: waarom zijn jullie eigenlijk uit elkaar gegaan? Is er een duidelijk aan te wijzen reden, zoals overspel? Of was de koek gewoon op en heeft één van jullie de knoop doorgehakt?

Het is beter zo

Over het algemeen is een relatie niet zomaar plotsklaps over. Meestal gaat het al langere tijd niet goed en was de break-up onoverkomelijk. Omdat deze vaak gepaard gaat met nostalgische gevoelens en emoties kan het moeilijk zijn om in te zien dat het zo beter is. Schrijf daarom op waarom het beter is dan jullie uit elkaar zijn. Bijvoorbeeld omdat jullie andere doelen hebben in het leven, omdat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen of de ander niet goed voor je is. Steeds als jij je nostalgisch voelt, kun je aan deze redenen denken. Zo voorkom je dat jij je huilend opnieuw in zijn of haar armen stort en jullie later toch weer uit elkaar gaan.

Wees lief voor jezelf

Gun jezelf de tijd om aan de breuk te wennen en er overheen te komen. Als je een relatie hebt gehad en deze is beëindigd, dan is dat vaak nou eenmaal pijnlijk. Geef jezelf niet de schuld, maar heb compassie (ook als je een foutje hebt gemaakt). En probeer ook zo met de ander om te gaan, helemaal als jullie samen kinderen hebben.

Lees ook: Scheiden: hoe houd je het netjes 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?