Column: monogamie als heilige graal?

Column monogamie als heilige graal


Ze had er nooit eerder over nagedacht, maar merkt dat het steeds vaker door haar hoofd spookt: wil ze de rest van haar leven wel in een monogame relatie zitten?

Lynn heeft altijd geroepen dat ze het zich niet kon voorstellen hoe het met een andere man zou zijn. Maar toen ze ietwat beschonken met een collega zoende, voelde ze helemaal geen ongemak; integendeel. Haar man Vincent had meermaals voorgesteld om de grenzen van hun monogame relatie te verleggen. Lynn vond het belachelijk. Toen Vincent hoorde van haar zoen maakte zijn hart een sprongetje: hij zag ineens mogelijkheden voor zich.

Toch merkt Lynn dat ze het lastig vindt om zomaar af te stappen van het droombeeld dat ze altijd heeft gehad over een monogame relatie. Bovendien verlangt ze nog steeds naar Vincent, dus wil ze wel echt andere mannen in haar leven? Wat nou als het een fase is? Wat nou als het een verkapte manier van vreemdgaan is? En bovendien: was zij niet gewoon vreemdgegaan met haar collega en zou het aangaan van een niet monogame relatie dan niet gewoon een excuus zijn om het vreemdgaan te verbloemen?

Het aangaan van een niet-monogame relatie moet je immers alleen doen als het een toegevoegde waarde voor je relatie is, en als het iets is waar je beide nieuwsgierig naar bent. Lynn was bang dat ze het helemaal niet wilde, maar voelde zich lichtelijk verplicht naar Vincent toe: nu zij met een ander had gezoend, mocht Vincent dat ook.

Toch betrapt ze zichzelf ook steeds vaker op haar eigen nieuwsgierigheid. Ze kijkt meer naar andere mannen en soms ook naar vrouwen. Ze fantaseert over andere mannen dan Vincent. Zou het dan toch kunnen? Zou ze kunnen verlangen naar de handen van een ander op haar lichaam? Snakkend naar adem in de nek van een ander dan Vincent? Het gaf haar een gevoel van opwinding, in een vorm die ze niet van zichzelf kende.

De kunst is nu om haar eigen overtuigingen – met monogamie als heilige graal – uit te dagen. En hoe kon ze dat beter doen, dan te flirten met anderen? Dit zou ze de komende maanden samen met Vincent doen. Want Vincent, die kon niet wachten om zijn lang gekoesterde fantasieën eindelijk tot uiting te laten komen met Lynn.

Lees ook: polyamorie: wat is het en hoe laat je het werken?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kom jij ons ook volgen?