Column: seksualiteit gedurende verschillende levensfases

Nynke Nijman


Wekelijks komen ze in de praktijk: vrouwen met verhalen over een verandering in hun seksualiteit. Omringt met vragen, onbegrip en onzekerheid. Ze verliezen een stukje vertrouwen in hun eigen lichaam of doen aannames over bestaande mythes en hardnekkige overtuigingen. Zoals: als je eenmaal moeder bent, heeft seks geen functie meer en dus heb je minder zin. En: Als je in de overgang raakt, word je oud en oude mensen hebben geen seks. Maar niets is minder waar.

Eerder schreef ik al eens dat seksualiteit iets is dat voortdurend in beweging is. Het is als de jaargetijden: verandering is onvermijdelijk, maar elk seizoen kent zijn eigen schoonheid. Zo is het ook met seksualiteit: elke verandering heeft zijn schoonheid, maar zoals altijd kent elke verandering ook een bepaalde onzekerheid. Een onzekerheid voor het onbekende. Die onzekerheid kan gevoelens van schaamte en ongemak oproepen: want is dit wel wat normaal is? Is dit wel iets wat bij mij past? Mag ik dit wel zo ervaren? Het antwoord op al deze vragen is, ja! Zonder twijfel.

Seksualiteit is altijd in beweging. Zeker gedurende verschillende levensfases wil jouw seksualiteit hoogstwaarschijnlijk andere dingen ontdekken. Levensfases kunnen gekenmerkt worden door grote life events zoals een nieuwe relatie, zwanger worden, kinderen krijgen, afscheid moeten nemen van iemand of ouder worden. Maar de fases zitten ook verscholen in de kleinere, doch ingrijpende, dingen in het leven: stress op werk, een vriendschap die wordt verbroken, een verhuizing of een lijf dat niet lekker voelt. Dat vraagt om het voortdurend aanpassen van jou, jouw lichaam en je seksualiteit. Het incasseert al die bewegingen keer op keer en moet vervolgens de ruimte vinden om daar op een prettige manier uiting aan te geven. Dat heeft tijd, aandacht, liefde en compassie nodig.

Gun dat jezelf en vergeet daarbij vooral niet om compassie voor jezelf te tonen, voor je eigen seksualiteit. Omarm de onzekerheden die je ervaart en zorg dat ze niet vol van schaamte jouw seksualiteit gaan beheersen. Ontdek wat het nodig heeft en leer over de invloed van hormonen op jouw lichaam en geest. Hormonen spelen een hele belangrijke rol in ons als seksueel wezen, maar zelden hebben vrouwen hier zicht op. Verdiep je erin, in plaats van je zelf af te rekenen op veranderingen die je enkel waarneemt maar niet begrijpt. Veranderingen waarop je jezelf beoordeelt, in plaats van te omarmen als onderdeel van jouw vrouw zijn. Jij als vrouw, zal altijd in beweging zijn. Deins mee in die beweging en je zal op de meest mooie plekken komen.

Benieuwd naar de sextoy-aanbevelingen van Nynke? Bekijk het hier!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?