De wondere wereld van oogcontact

flirten oogcontact

Je kijkt elkaar aan en weet precies wat de ander bedoelt. Je voelt direct verdriet, passie, angst of liefde. Oogcontact vertelt vaak meer dan een gesprek. Het liegt niet en zorgt voor een ongefilterd gevoel. Het is puur, kwetsbaar en er valt veel uit op te maken. Wat lang naar elkaar kijken betekent en hoe je oogcontact maakt lees je in deze blog.

Wat betekent oogcontact?

Dat er bij oogcontact wat in je lichaam en geest gebeurt staat vast. Je voelt je ongemakkelijk, begrepen, emotioneel of juist onaangenaam alert. Al deze gevoelens komen ergens vandaan en kennen een dieperliggende betekenis.

Belangrijkste communicatiemiddel

Bijna 90 procent van onze communicatie is non-verbaal. We zeggen vrijwel alles met ons lichaam, mimiek, houding en ogen. Van oudsher speelt oogcontact een belangrijke rol in de communicatie, zo niet dé belangrijkste. Terwijl je met woorden gemakkelijk onwaarheden vertelt, is dat via de ogen een stuk lastiger. Ogen vormen een bron van informatie en een sleutel tot connectie. Talloze onderzoeken tonen aan dat baby’s die langdurig oogcontact met mensen maken een verhoogde breinactiviteit kennen. Bovendien blijkt het essentieel voor hun latere sociale vaardigheden en empathisch vermogen. Kortgezegd is het zenden en ontvangen van signalen via de ogen een essentieel onderdeel van onze menselijke communicatie.

Connectie door oogcontact

Oogcontact wordt in verschillende werelddelen op verschillende manieren geïnterpreteerd. In een aantal Aziatische en Afrikaanse landen is oogcontact met oudere mensen bijvoorbeeld uit den boze. In het dierenrijk betekent lang in elkaars ogen kijken juist confrontatie en gevaar. Bij ons in het westen associëren we het vooral met passie en ongemak. Wanneer je elkaar als koppel lang aankijkt kun je raden waartoe het leidt. Onbekenden die elkaar lang aankijken beschouwen dit vaak als ongemakkelijk of een flirt. Maar wat gebeurt er als je vreemdelingen bewust lang aankijkt zonder te praten? Kunstenaar Marina Abramovic uit New York nam de proef op de som.

”In het dierenrijk betekent lang oogcontact confrontatie en gevaar.”

Drie maanden lang keek ze dagelijks museumbezoekers zo lang mogelijk in de ogen. Na verloop van tijd werd ze steeds gevoeliger. Ze begon de emoties van anderen extreem duidelijk te voelen. De bezoekers begonnen regelmatig te huilen, lachen of voelde zich begrepen. Deze ontroerende momenten tonen aan dat er een diepe connectie kan worden gelegd door alleen oogcontact. Voorwaarde is wel dat beide partijen er voor openstaan zichzelf bloot te geven.

Gezichtsvervormingen en hallucinatie door lang oogcontact

Het voorbeeld van de New Yorkse kunstenaar is intrigerend, maar de Italiaanse onderzoeker Caputo maakte het nog bonter. Hij wilde door onderzoek aantonen dat 10 minuten lang oogcontact resulteert in een hallucinerend effect. Volgens hem gaat door langdurig oogcontact je gezicht vervormen en verandert je beleving van ruimte en tijd, zoals bij hallucinerende drugs als LSD en 2CB. Wat blijkt? Het is waar! Onze hersenactiviteit veranderde en mensen begonnen op verschillende manieren te hallucineren. Zo zag de een kleine visuele vervormingen, terwijl de ander dieren en andere gezichten zag. Elkaar in de ogen aankijken zorgt dus niet alleen voor connectie en het beter leren kennen van de ander, maar ook voor het veranderen van bewustzijn.

De aantrekkingskracht van oogcontact

Naast communicatiemiddel, emotiecatcher en natural drug dient oogcontact ook voor iets heel anders: de liefde. Zo flirt je veelal via je ogen en laat je jouw partner of crush weten waar je zin in hebt. Bovendien kun je heel wat aan een ander aflezen door je bewust te zijn van jullie ‘ooggesprekken’.

Wanneer is oogcontact flirten?

Er zit nogal een groot verschil tussen mensen op een creepy manier aankijken en flirten. Sommige mannen denken bijvoorbeeld in het openbaar vervoer te flirten, terwijl ze eigenlijk iemand veel te lang aanstaren. Flirterig oogcontact maken is vaak een korte momentopnamen wanneer twee paden zich kruisen. Dit gebeurt veelal in in de trein, de bus, op je werk of in de winkel. Vaak herken je dat oogcontact flirten is doordat het gepaard gaat met een lach. Wanneer iemand teruglacht of verlegen wegkijkt weet je dat diegene het ook als flirten ervaart. Krijg je geen respons of een geërgerde blik? Dan is jouw poging tot oogcontact alles behalve flirten. Vaak voel en zie je aan de houding van de betreffende persoon of jullie oogcontact daadwerkelijk een flirt is of een toevallige blik.

Hoe maak je oogcontact?

Een logische vervolgvraag is hoe je oogcontact maakt. Met andere woorden: hoe trek je de aandacht van je crush zodat je kunt flirten via je ogen? De beste manier is om het zo spontaan mogelijk te laten geschieden. Staar dus niet passief net zo lang tot diegene terugkijkt, maar verspreid je flirtpoging over meerdere korte momenten en combineer het met een korte opmerking of lach. In veel gevallen zal je poging al dan niet verbaal beantwoord worden door kopiereacties van wat jij deed. Wanneer die gene niet hetzelfde voelt zal je weinig merken. In een enkel geval vindt die persoon het wel fijn, maar is te onzeker om respons te geven.

Lees ook: Celebrate! Omarm het single leven

Wat betekent wegkijken bij oogcontact?

Wegkijken wordt vaak geassocieerd met afwijzing. Dat is deels terecht, deels niet. Wegkijken bij oogcontact betekent namelijk dat de ontvanger te veel emoties binnenkrijgt. De blik afwenden is in dat geval de meest logisch reflex om die emotionele belasting te verminderen. Elkaar aankijken is namelijk kwetsbaar, puur en ongefilterd. Logisch dat mensen moeite hebben met oogcontact. Niet iedereen zit daar altijd op te wachten. Soms sta je er voor open, soms schrik je er van en heb je geen trek in een emotionele connectie. Ook verlegenheid speelt daarin in rol.

”Wegkijken bij oogcontact betekent dat de ontvanger te veel emoties binnenkrijgt.”

Voel je dus niet direct afgewezen als iemand wegkijkt tijdens het maken van oogcontact. Kijkt de persoon in kwestie vaker of altijd weg? Dan staat die persoon er hoogstwaarschijnlijk minder voor open dan jij. Als het jouw partner betreft is het belangrijk er over te praten. Regelmatig oogcontact maken met je vriend(in) zorgt voor connectie. Niet alleen tijdens de seks, maar juist op andere momenten.

Grote pupillen tijdens oogcontact

Handig om te weten is dat mensen van oudsher grote pupillen aantrekkelijk vinden. Bij positieve gevoelens groeien je pupillen en wordt oogcontact dus aantrekkelijker voor de ontvanger. Bij negatieve gevoelens werkt het averechts. Tijdens momenten van oogcontact kun je dus zien of de ontvanger het moment positief of negatief ervaart. Staar je hier echter niet blind op. Zaken als licht, medicatie en drugs beïnvloeden je pupilgrote net zo fors.

Liefde op het eerste gezicht

Je bent vast weleens spontaan verliefd geworden doordat iemand je plots indringen aankeek. Bijvoorbeeld in de sportschool, de trein of tijdens het uitgaan. Deze momenten staan beter bekend als liefde op het eerste gezicht. Expert stellen dat dit geen echte liefde is maar meer gebaseerd is op aantrekkingskracht. Je krijgt een wauw-effect door de setting, de uitstraling en het uiterlijk van de persoon. Ook hormonen, het seizoen, je relatiestatus en het moment van de dag beïnvloeden dat. En dan praten we nog niet eens over alcohol! Toch is en blijft het bijzonder om direct kriebels te voelen terwijl je een vreemdeling een paar milliseconde aankijkt. Dat bewijst de kracht nog maar eens van onze ogen.

Op wat voor momenten vind jij oogcontact het belangrijkst?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?