Celebrate! Omarm het single leven

single leven

Deze week staan singles volop in de spotlights. Dat gebeurt weinig terwijl het aantal alleenstaanden sinds de jaren zeventig exponentieel groeit. Hoog tijd om single-leven-mythes uit de weg te ruimen en vrij baan te maken voor de onderbelichte voordelen van vrijgezel zijn. Een tipje van de sluier: singles zijn creatiever, actiever, kennen een groter sociaal netwerk en ervaren minder stress. Hoe dat komt en waarom je daar weinig over hoort, lees je hier.

Singles in het zonnetje

Nederland telt ruim 3 miljoen alleenstaanden. Dat is ongeveer een half miljoen meer dan tien jaar geleden. In de toekomst worden dit er alleen maar meer, stelt sociaal demograaf van het CBS Jan Latten. Volgens hem is in 2050 de helft van de Nederlanders single. Genoeg redenen om stil te staan bij Singles Week en toe te lichten waarom een alleenstaand bestaan niet correleert met een eenzaam bestaan. Tijd om het single-taboe te doorbreken.

Waarom er steeds meer singles zijn

Enkele tientallen jaren geleden was het een no-go om als single oud te worden. Vooral alleenstaande vrouwen waren financieel de pineut. De man des huizes verdiende immers in veel gevallen de kost. Als getrouwde vrouw was je tot 1956 volgens de wet handelingsonbekwaam en mocht je niet werken. Daarnaast zat de kerkelijke gemeenschap je op de hielen als je wilde scheiden. Oh, en ook niet onbelangrijk: sociale media die je constant het gevoel geven dat er iemand rondloopt die beter is dan jouw partner, bestond ook niet!

Samengevat kom je uit op grofweg 4 redenen waarom het aantal singles stijgt:

  • Meer scheidingen (in combinatie met vergrijzing)
  • Vrouwen redden zichzelf financieel
  • Maatschappij past zich aan
  • (Te) hoge verwachtingen (door o.a. sociale media)

De grootste voordelen van single zijn

Een relatie is niet nodig om een gelukkig leven te leiden. Sterker nog: alleenstaande mensen zijn in veel gevallen beter af dan getrouwde stellen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Waarom dat zo is lees je hieronder.

Vrijheid en creativiteit

Veel tijd alleen doorbrengen hoeft alles behalve eenzaam te zijn. In tegendeel; vaak leidt het tot meer creativiteit en een gevoel van vrijheid. Dat werd eind jaren negentig al aangetoond. Sociale wetenschapster en ‘Single specialist’ DePaulo beaamt dat onder andere in een inspirerende TedTalk.

Lager BMI

Een populair wetenschappelijk tijdschrift onderzocht in 2015 het BMI-verschil tussen singles en getrouwden in Europa. Wat blijkt? Singles hebben over het algemeen een lager BMI. Getrouwde tortelduifjes wogen gemiddeld ruim 2 kilo meer dan alleenstaanden. Niet gek als je bedenkt dat single mannen drie minuten per week langer sporten dan mannen in een relatie. Bij vrouwen is dat zelfs ruim vijf minuten! Daarnaast is het opvallend dat getrouwde vrouwen vaker een doktersbezoek brengen dan singles.

Zelfontplooiing

Steun bij je partner zoeken is ontzettend fijn in lastige tijden. Bovendien leer je in veel opzichten van elkaar. Als single ben je sneller en meer op jezelf aangewezen. Dat vergt flink wat karakter. Het voordeel is dat alleenstaanden meer voldoening uit zelfredzaamheid halen.

“Singles halen meer voldoening uit zelfredzaamheid dan getrouwde mensen.”

Ook blijkt uit onderzoek dat singles meer geneigd zijn nieuwe uitdagende levenservaringen aan te gaan en problemen in een positiever daglicht te plaatsen. Bedenk je dus nog een keer goed voordat je het huwelijksbootje instapt😉

Lees ook: Het belang van zelfliefde

Groter socialer netwerk

Iedereen kent wel iemand die na het krijgen van een vaste relatie van de aardbol verdwenen lijkt. Dat is helaas geen uitzondering. Singles hebben een grotere sociale kring, spreken vaker met vrienden af en helpen meer mensen. Dat leidt tot een gelukkiger bestaan.

Sterker nog: vriendschappen worden naarmate je ouder wordt steeds belangrijker voor je levensgeluk. Dit geldt voor alle alleenstaanden, ongeacht geslacht, leeftijd en inkomensniveau. Het is dus het overwegen waard om vriendschappen goed te onderhouden wanneer je in een vaste relatie zit.

Beter seksleven

Je verwacht wellicht dat getrouwde stellen het meest tevreden zijn over hun seksleven, maar niets blijkt minder waar. Onderzoek toont namelijk aan dat singles zonder trouwwensen het meest tevreden zijn over hun seksleven. Diezelfde groep vrijgezellen heeft eveneens minder behoefte aan een partner dan alleenstaanden die struggelen met hun seksleven.

Minder materialistisch

Opvallend is dat getrouwde stellen financieel ontevredener zijn dan niet-getrouwden. Reden? Getrouwde stellen zijn over het algemeen materialistischer. Singles daarentegen hechten meer aandacht aan vriendschappen, een rijk sociaal leven en een leuke baan. Getrouwden kiezen vaker voor de poen en ervaren sneller de angst om ontslagen te worden.

Vier singles week met luxe toys

Ondanks dat single zijn langzaam uit de taboesferen verdwijnt is de maatschappelijke druk om samen te zijn nog volop aanwezig. Als kind lees je al allerlei verhaaltjes waarin mensen samen nog lang en gelukkig leven, terwijl dit ook als single kan. Ook op Netflix eindigen veel romantische films vrolijk met een happy ever after. Zelden eindigt een film vrolijk doordat iemand de sleur doorbreekt en alleen verder gaat (behalve Elsa😁). Gelukkig is dat een waanwereld en ligt de realiteit anders.

Aangezien wij singles deze week in het zonnetje zetten, pakken we uit met speciale singledeals. Gebruik een luxe toy om maximaal van zelfliefde te genieten. Als de maatschappij jullie niet op een voetstuk plaatst doen wij het wel, met liefde.

Lees ook: De self-pleasure gids voor een regenachtige dag

Hoe vier jij single week? Laat het ons weten in de reacties!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?