De diversiteit van intimiteit

intimiteit

Wat kan het toch heerlijk zijn om eindeloos intiem met elkaar te zijn. Heb jij dan enig idee wat ik bedoel? Zie jij dan voor je hoe je innig met een ander op bank ligt? Naakt? Of zitten jullie aan tafel met een goed glas wijn te kletsen? Is er dan altijd sprake van fysieke aanraking of ervaar jij het veel meer in een gevoel?

Als ik naar intimiteit vraag, denken veel mensen dat ik naar hun seksuele relatie vraag. Maar in mijn beleving vraag ik naar iets heel anders. Hoewel iedereen vrij is om zijn eigen invulling te geven aan woorden, kan het helpen om intimiteit als iets te zien dat kán samen gaan met seksualiteit, maar dat het zoveel meer is dan dat. Als je dat doorhebt is er namelijk een kans dat je je veel vrijer gaat voelen binnen de intimiteit, ook als er spanningen zijn op het gebied van seksualiteit.

Angst voor intimiteit

Er zijn talloze mensen die intimiteit afhouden, uit angst om toestemming te geven voor een initiatief tot seks. Het zou namelijk kunnen leiden tot opwinding en seks. De reden om seksualiteit af te willen houden kan zijn omdat je geen zin hebt in seks of omdat je misschien pijnklachten hebt bij het vrijen. Maar om er zeker van te zijn dat er geen seksueel contact zal zijn, probeer je ook het intieme contact af te houden. Doordat dit zelden wordt uitgesproken, wordt het ook niet altijd begrepen en is er het risico dat je je als partner afgewezen voelt. En dit is zonde, want vaak is er wel behoefte aan intimiteit met de ander, ook al is er even geen behoefte aan seks.

Kan jij je herinneren dat jij wel eens een kus of knuffel uit de weg bent gegaan? Of dat je met een dikke pyjama je bed instapte, omdat je bang was dat er uit een intiem moment de verwachting zou ontstaan bij je partner dat je seks wil? Intimiteit wordt in de regel te vaak te kort gedaan, onderschat, overschat of in 1 adem met seks genoemd.

Lees ook: Intiem zijn

Onderscheid intimiteit en seksualiteit

Stellen met een gezond seksleven maken vaak een duidelijk onderscheid tussen intimiteit en seksualiteit. Ze durven zich over te geven aan intieme momenten, zonder dat hierop seks moet volgen. Met andere woorden: ze genieten van de intieme momenten zonder dat daar een seksuele lading op zit.

Stellen waarbij de seksuele relatie minder gemakkelijk gaat, lijken nauwelijks onderscheid te kunnen maken tussen intimiteit en seksualiteit. Als er geen seks meer is, is de intimiteit er ineens ook niet meer. Voor hen voelt het vaak veiliger om deze intieme momenten te vermijden, want elke vorm van intimiteit zou een verwachting kunnen wekken bij de ander dat er seks volgt. Intimiteit moet als veilig en onvoorwaardelijk voelen, zodat jij je zonder zorgen kan overgeven aan de intieme momenten.

Verbondenheid

In het woordenboek staat intimiteit omschrijven als is een vorm van verbondenheid tussen twee of meer personen. Deze verbondenheid kan lichamelijk, emotioneel of spiritueel zijn. Deze betekenis worden zelden door mensen ook zo ervaren. Voor velen wordt het vooral geassocieerd met seksualiteit. En als de seksuele relatie onder spanning staat, dan komt de intieme relatie vaak ook onder spanning te staan. Zonde! Want als de seksuele relatie niet als prettig wordt ervaren, of spanning geeft, kan juist intimiteit heel erg verbindend werken tussen partners.

Er zit absoluut overlap tussen intimiteit en seksualiteit, waarbij er vanuit een intiem contact ruimte is om over te gaan naar seksueel handelen. Maar het een is niet het ander. Intimiteit zit hem namelijk in heel veel verschillende dingen. Als eerste gaat het om de verbondenheid die wordt ervaren tussen mensen, bijvoorbeeld tussen partners. Dit kan zijn in een goed gesprek, een warme knuffel, oogcontact, een lichte streling of het vasthouden van een hand.

Als intimiteit lastig is

Door intimiteit te delen met je partner versterk je de verbinding. Maar de afwezigheid ervan wil niet altijd iets zeggen over de kwaliteit van de relatie. Of je intimiteit belangrijk vindt om te geven, of om te ontvangen, is onder meer afhankelijk van of jij hebt geleerd om op deze manier jouw affectie en genegenheid te tonen. Bovendien is er ook nog een verschil tussen mensen die het zelf niet zo nodig hebt en mensen die het erg lastig vinden om intimiteit aan te gaan. Om een intiem moment aan te gaan is het belangrijk dat je je vertrouwd en veilig voelt bij iemand. Ook al is ‘iemand’ je partner, dan is dit alsnog niet voor iedereen even gemakkelijk om te doen. Dit wil niet altijd iets zeggen over de kwaliteit van de relatie, maar zal mogelijk meer zeggen over hechtingsstijl van deze partner. Het kan per persoon verschillen in hoeverre intimiteit een belangrijke rol speelt in het tonen van liefde naar een ander.

Intimiteit is misschien wel een van de meeste waardevolle draagvlakken binnen een relatie. Het verbindt. Het komt echter in veel meer vormen dan dat men zich vaak realiseert. Dus gun het jezelf en wees je bewust van alle vormen van intimiteit die je in jouw relatie tegenkomt.

Lees ook: De Relatie APK

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?