Column: intiem zijn

intiem zijn


Al jaren was zij niet meer echt in staat om intiem met haar te zijn. Ze vond het lastig om haar eerlijkste gedachten te delen met haar vriendin, maar ook om haar oprecht aan te raken. Ze raakte haar aan omdat het moest, niet omdat ze het voelde. Ze vond het zo lastig omdat ze zich zo schuldig voelde: ze voelde zich schuldig dat ze het verlangen naar intimiteit niet meer voelde voor haar vriendin, maar wel voor een ander. En niet een speciaal iemand, maar voor meerdere mensen. In de afgelopen jaren waren er een aantal mensen voorbij gekomen bij wie ze dat verlangen wel voelde. Ze wilde met hen dansen, praten, lachen en vrijen. Ze verlangde naar intimiteit, alleen niet met haar vriendin.

Ze miste de intimiteit samen: het oprecht samen in contact kunnen staan. Het delen van een moment, waarin er alleen aandacht was voor hen samen. Maar ze kon het niet meer opbrengen.

De afgelopen twee jaar had ze gezocht naar redenen, waarom ze het niet meer kon. Want haar vriendin was zo goed voor haar, zo lief en oprecht. En ze hielden van elkaar, onwaarschijnlijk veel, maar daarom vond ze het ook zo lastig om te bedenken waarom ze het niet kon.

Het brak haar hart, om te zien wat voor verdriet het haar vriendin deed, want ze had er zelf ook verdriet aan. Elke dag weer. Elke dag weer besteedde ze uren aan het bedenken van redenen, en samen in gesprek bleven ze ook in het zelfde hangen: ze wist dat ze van haar vriendin hield. Ze wist dat ze het samen zo goed hadden. Ze wist dat ze samen een goede toekomst zouden hebben, rationeel gezien dan.

En toen ineens besefte ze dat ze een beroep moest doen op een vaardigheid waar ze helemaal niet zo bekwaam in was: ze moest gaan voelen. Want de liefde kent geen logica. Als je de luxe hebt om een partner te mogen kiezen, dan gebeurt dat meestal op basis van je gevoel en niet op basis van je ratio. En toen realiseerde ze zich dat ze al in geen jaren verliefde gevoelens had gehad voor haar vriendin, misschien wel nooit. Het was logisch dat ze een relatie kregen 9 jaar geleden, het was niet omdat ze verliefd werd op haar vriendin. Haar vriendin werd wel verliefd op haar en is dat altijd geweest. Maar ze beseft zich nu dat het altijd al meer vanuit de ratio vanuit haar was.

Om intiem te kunnen zijn met iemand moet je het kunnen voelen: de oprechtheid, de aandacht en de liefde. Als je alleen maar weet dat je samen goed bent, zonder het te voelen, zou het zomaar eens een stuk lastiger kunnen zijn.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?