Mijn eerste keer seks na de bevalling

mijn eerste keer seks na de bevalling

In een mensenleven zijn er talloze eerste keren. Zo ook op het gebied van seksualiteit. In de serie ‘Mijn eerste keer’ beschrijven vrouwen hun eerste keer: zoenen met iemand van hetzelfde geslacht, een trio, vreemdgaan of seks onder invloed. Linda (37) werkt als freelance schrijver voor Pabo Magazine en trapt af met haar eerste keer: seks na de bevalling.

Onzekerheid over je lichaam na de bevalling

Seks na de bevalling: ga er maar aan staan. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een man op televisie hoorde zeggen dat hij liever niet mee wilde kijken met de bevalling. “Want dat is toch net alsof je je favoriete kroeg ziet afbranden.” De opmerking maakte mij behoorlijk pissig en tegelijkertijd blij, vanwege het feit dat mijn man niet zo’n hork is. Veel vrouwen voelen zich kwetsbaar na een bevalling. Laten we wel wezen: je perst een heel kind uit. En dat terwijl ons eigenlijk al ons hele volwassen leven wordt verteld dat we strak moeten zijn, down there.

”Veel vrouwen voelen zich kwetsbaar na de bevalling.”

Hoeveel pornofilms hebben geen ‘tight’ en ‘young’ in de omschrijving? Om maar niet te spreken over mommy makeovers, waarbij de spieren van de vagina na de bevalling worden aangetrokken. Zo’n opmerking over een afbrandende kroeg helpt je dan niet bepaald. Naast een buik die is veranderd, tijgerstrepen, hechtingen, infecties en pijn, maken we ons – bewust of onbewust – dus ook nog druk of we wel strak genoeg zijn voor de ander. Al met al is de eerste keer seks na de bevalling een hele beleving.

Anticonceptie na de zwangerschap

Vlak na de bevalling komt de verloskundige bij je thuis. Naast een controle van je baarmoeder en eventuele hechtingen bespreekt ze tijdens dit bezoek ook de verschillende anticonceptiemethoden. Je bent namelijk snel weer vruchtbaar – ook als jij borstvoeding geeft. Ga je (weer) de anticonceptiepil slikken? Wil je voorlopig alleen een condoom gebruiken of gaan jullie zo snel mogelijk voor nog een kindje? Dat laatste klinkt misschien als iets waar je vlak na een bevalling niet aan wilt denken, maar het is precies waar mijn man en ik voor kozen. Eerlijk is eerlijk, direct na de bevalling (en een spoedoperatie er achteraan) dacht ik: dit doe ik nooit weer. Maar na een paar weken met mijn kleine, rustige, knuffelige baby dacht ik: misschien is het wel lekker om zo snel mogelijk uit de luiers te zijn. Twee kinderen snel achter elkaar – het leek ons wel handig.

Lees ook: Geen seks meer na eerste baby: feit of fabel?

Wanneer kan en mag het weer?

De behoeftes van elke vrouw zijn anders. Zo ook wanneer zij weer seks wil na de bevalling. Gynaecologen raden aan om tenminste zes weken na de bevalling geen seks te hebben. Je hebt nog een wond in jouw baarmoeder van de placenta en deze moet eerst goed genezen. Zo voorkom je infecties. Daarnaast zijn na ongeveer zes weken de meeste hechtingen ook genezen. Ben je ingescheurd of is er een knip gezet of verlies je nog steeds bloed, dan is het verstandig om langer te wachten.

Bespreek je angsten

Mijn allergrootste angst – zowel voor de bevalling als voor de eerste keer seks na de bevalling – was dat het pijn zou doen. Ik kon hier goed over praten met mijn partner en dat is iets wat ik elke vrouw kan aanraden. Helemaal als jullie normaal van wilde, harde seks houden, is het belangrijk om goed te communiceren dat het deze keer rustiger moet. Al mag je er natuurlijk best van uitgaan dat je partner dit zelf ook bedenkt.

De eerste keer seks na de bevalling

Mijn eerste keer na de bevalling was zo ongeveer na de aangeraden zes weken. Niet omdat het moest, maar omdat ik er zelf ook echt wel weer zin in had. Aan de andere kant was ik vreselijk nerveus. Over de eventuele pijn, mijn veranderde lichaam met al zijn strepen en dikke buik en dus ook over mijn vagina. Door te praten over mijn twijfels en angsten was mijn man extra lief voor me.

Geen idee waarom, maar we deden het op de bank

Ik kan het me goed herinneren: we deden het op de bank. Geen idee waarom: misschien omdat de baby in onze slaapkamer sliep? Het leek me van belang dat ik goed nat zou zijn, dus het voorspel was extra uitgebreid. Vingeren deed geen pijn, dus ik durfde penetratie ook wel aan.

Doet het pijn?

Het feit dat het helemaal geen pijn deed, zorgde ervoor dat ik me weer wat zelfverzekerder voelde in bed en dat zelfvertrouwen bleef groeien. Daarnaast besefte ik me nu pas goed hoe belangrijk een goed voorspel is. Ik wilde koste wat het kost voorkomen dat ik pijn zou krijgen en wilde dus goed nat zijn voordat we op penetratie over gingen. In het verleden was ik soms – achteraf gezien – niet nat genoeg, waardoor ik pijn kreeg. Dat nooit weer! Omdat ik heel graag snel weer zwanger wilde worden, raakte ik ook extra gemotiveerd om het bed in te duiken. Ik kan me geen één keer herinneren dat ik pijn heb gehad, zo vlak na de bevalling. Hoewel het spannend was, kijk ik er dus met een tevreden gevoel op terug.

Ons plan is overigens geslaagd: toen onze zoon vijf maanden was, raakte ik opnieuw zwanger. Onze kinderen schelen maar veertien maanden en ik ben al járen uit de luiers.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?