Dit is waarom introverten geweldig zijn!

Introvert

Saai, sociaal onhandig of verlegen. De labeltjes die aan introverten hangen zijn niet altijd even rooskleurig. Volkomen onterecht, want er kleven veel mooie eigenschappen aan deze doorgaans rustigere types. En als je weet dat zo’n een derde van alle mensen zich onder het introverte menstype mag scharen, weet je ook dat we best eens de schijnwerpers op al die kwaliteiten mogen zetten!

Eerst even wat misverstanden uit de weg helpen. Dat iemand introvert is, heeft helemaal niets te maken met een gebrek aan sociale vaardigheden. Integendeel, introverten kunnen juist stukken socialer zijn dan extraverte feestbeesten die spontaan om je nek gaan hangen en uren in je oren tetteren.

Het heeft wél wat te maken met de manier waarop introverte mensen prikkels verwerken. In drukke, sociale omgevingen keren introverten vaak wat meer naar binnen. Het kost ze energie om zichzelf te laten zien, net zoals het ze energie kost om over koetjes en kalfjes te praten of om veel prikkels te verwerken. Daardoor hebben ze de neiging om wat meer op de achtergrond te blijven. En om weinig van zichzelf prijs te geven.

Terug in de schulp

Meer extraverte mensen vinden dat soms lastig. Omdat ze zelf geen moeite hebben om zichzelf te laten zien en in de spotlights te staan, denken ze dat ze introverte mensen moeten aansporen om uit hun schulp te kruipen. Wat ze zich niet realiseren, is dat er weinig meer averechts werkt dan tegen een introvert zeggen ‘Wat ben je stil’, ‘Je mag ook wel eens wat zeggen’ of ‘Laat jezelf eens wat meer zien’.

Hoe goedbedoeld ook, een introvert krijgt daar alleen maar de zenuwen van en kruipt van de weersomstuit nog verder zijn schulp in. Waarom? Omdat ze het gevoel hebben opgejaagd te worden, terwijl ze graag in hun eigen tempo aan sociale situaties wennen. En omdat door zulke opmerkingen de aandacht meteen op hen gevestigd wordt, terwijl er voor een introvert weinig vervelender is dan een plotselinge schijnwerper op de snufferd.

Introvert

Batterij opladen

Bovendien gaan zulke opmerkingen voorbij aan het feit dat veel introverte mensen er juist van genieten om op de achtergrond te blijven. Ze houden van luisteren, van observeren en de rivier testen voordat ze er helemaal induiken. En ze vinden het fijn om op zichzelf te zijn, vooral omdat ze zo de kans krijgen om hun batterij weer op te laden. Dat maakt ze nog niet minder sociaal.

Sterker nog, veel introverten komen juist tot bloei in hun eentje of in kleine groepjes. Denk maar aan die stille collega die tijdens brainstormsessies zwijgzaam luistert naar alle wilde plannen die over tafel gaan. Je denkt misschien dat er weinig constructiefs in de hersenpan omgaat, maar uit onderzoek blijkt dat deze collega’s achteraf vaak met waardevolle en goed uitgedachte ideeën komen. Juist omdat ze de tijd hebben gehad om er uitgebreid over na te denken.

“Die stille collega komt achteraf vaak met waardevolle en goe duitgedachte ideeën.”

Waarom introverts fantastisch zijn? Nou, hierom!

 

Goede luisteraars

Voor de meeste introverten lijkt het een tweede natuur: aandachtig luisteren naar de persoon tegenover ze. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in degene met wie ze praten en doen moeite om zich in te leven in de situaties van anderen. Daardoor kost het ze vaak minder moeite om empathisch te zijn en zijn ze vaak een bron van weldoordachte adviezen en observaties. Waar extraverten stiekem de neiging hebben om halfslachtig naar anderen te luisteren omdat ze supersnel en supergraag hun eigen verhaal willen vertellen, weet een introvert wanneer het eventjes niet om hem draait.

Kei in observeren

Naast hun luisterskills zijn introverten ook een kei in observeren. Ze zien alles en hebben aandacht voor de kleinste details die anderen ontglippen. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om lichaamstaal of menselijke relaties en verhoudingen. Stap een feestje binnen met een introvert en hij weet je binnen no-time te vertellen wie verliefd is op wie en waar spanningen zich schuilhouden. Ze weten ook precies hoe ze gezichtsuitdrukkingen moeten lezen, waardoor je altijd het gevoel hebt dat je gezien wordt wanneer je met een introvert praat. Ze voelen het bovendien aan wanneer je tijd nodig hebt om na te denken of wanneer iets te dichtbij komt. Vervolgens geven ze je alle ruimte, waardoor je je bij hen vaak snel op je gemak voelt.

Eerst denken, dan praten

Een introvert die urenlang op de praatstoel zit? Die kom je niet vaak tegen. Maar wanneer een introvert iets zegt, is het wel vaak spot-on en de moeite waard. Ze kiezen hun woorden zorgvuldig en zorgen ervoor dat ze zeker weten dat hun bijdrage hout snijdt voordat ze hun mond opentrekken. Eigenlijk praten ze alleen wanneer ze écht iets te zeggen hebben en dat betekent dat hun opmerkingen vaak een grotere impact hebben dan de random opmerkingen van spraakwatervallen die alles eruit flappen wat er in hun hoofd opkomt. Introverten zijn dan ook minder dol op gesprekken over koetjes en kalfjes en zoeken al gauw de diepte op.

Betrouwbaar en loyaal

Afspraak is afspraak, daar kun je zeker van zijn als je met een introvert in zee gaat. Niet alleen zullen ze je nooit laten zitten, ze zijn ook nog eens geduldig en loyaal naar de mensen van wie ze houden. Ook op de werkvloer lopen ze de kantjes er niet vanaf. Ze nemen hun werk serieus en hoeven vrijwel niet gemanaged te worden door hun leidinggevende. Wanneer ze voldoende ruimte krijgen, weten ze precies hoe ze hun projecten en plannen moeten regisseren.

Makkelijk in de omgang

Introverte mensen hoeven niet zo nodig op een podium te staan. Ze zullen ook niet snel iemands donder stelen of anderen proberen te overbluffen. Doorgaans zijn ze rustig, vriendelijk en empathisch, waardoor ze sneller sympathie oproepen dan brulkikkers die vooral met zichzelf bezig zijn. In het middelpunt staan? Liever niet, maar voor een goed en open gesprek onder twee ogen zijn ze meestal wel in.

Goede vrienden en liefdevolle partners

Voor introverten kost het vaak veel energie om onder mensen te zijn. Daarom kiezen ze hun vrienden zorgvuldig. Ze hebben liever een paar goede, serieuze vriendschappen dan een groot netwerk van kennissen. Voor die paar vrienden zijn ze dan ook de loyaalste en betrouwbaarste vrienden die er zijn. Dat geldt ook voor de liefde. Is een introvert verliefd? Dan weet je zeker dat je een partner hebt die naar je luistert, er voor je is en voor je door het vuur gaat. Ook prettig: omdat introverten weten hoe fijn het is om ruimte voor jezelf te nemen, gunnen ze dat anderen ook. Weinig kans op clingy toestanden, dus!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?