Dit was het jaar 2022

recap 2022

Het is de laatste dag van 2022 en het jaar is weer voorbij gevlógen. 2022 was een opzienbarend jaar. Het is het jaar waarin Rusland Oekraïne binnenvalt, het jaar dat de Engelse koningin Elizabeth 70 jaar op de troon viert en kort daarna overlijdt. In Iran staan vrouwen én mannen op voor de rechten van vrouwen en worden steden in Oekraïne weer bevrijdt. En dat is niet alles: de banen liggen voor het oprapen, we pakken massaal weer het vliegtuig en vanaf nu kun je ook sextoys kopen bij HEMA. Dit was het jaar 2022.

Oorlog in Oekraïne: februari 2022

Waar veel oorlogen een ver van je bed show zijn, zorgde de oorlog tussen Oekraïne en Rusland er opeens voor dat we ons in het westen van Europa ook zorgen gingen maken. Want Rusland: dat is helemaal niet zo ver weg. Sinds de inval van Rusland op 24 februari zijn er meer dan 40.000 mensen gestorven en zo’n veertien miljoen mensen verdreven uit hun woonplaats of land. Al snel blijkt hoe afhankelijk we in Europa zijn van Rusland: een kwart van ons gas komt er bijvoorbeeld vandaan. Door de oorlog zijn de prijzen van brandstof voor je auto, gas en elektriciteit enorm gestegen.

Abortusrecht VS afgeschaft

Belangrijk nieuws in de VS in april 2022: daar wordt door het Amerikaanse Hooggerechtshof het landelijke recht op abortus teruggedraaid. De 50 staten mogen nu zelf bepalen of abortus wel of niet is toegestaan en zo ja, op welke voorwaarden. Vrouwen in de VS hadden al sinds 1973 recht op abortus en gaan heel wat jaren terug in de tijd door deze nieuwe wetgeving. Op dit moment worden in 13 staten abortussen verboden door de wet. Artsen die toch een abortus plegen of vrouwen die er toch één ondergaan kunnen tot wel tien jaar gevangenisstraf krijgen.

Queen Elizabeth: 70 jaar op de troon in 2022

In  juni vierde de Britse Queen Elizabeth II haar 70 jaar op de troon met een groot jubileum, niet veel later overleed ze, op 96-jarige leeftijd. Haar zoon Charles volgt zijn moeder op: hij is 73 als hij de troon bestijgt. De koningin was de langst regerende vorst, zat in 1938 in militaire dienst, nam de achternaam van haar man prins Philip niet aan, nam een korte film op met Daniel Craig als James Bond en natuurlijk ook met Beertje Paddington. In haar tijd als koningin bezocht ze maar liefst 116 landen. Een stoere vrouw, die als enige persoon in Groot-Brittannië auto mocht rijden zonder rijbewijs en geen paspoort had, omdat paspoorten in haar naam werden uitgegeven.

Protesten in Iran

In Iran zijn al maandenlang protesten aan de gang. Uniek, want in Iran worden demonstraties hard neergeslagen. De demonstranten strijden voor vrouwenrechten en algemene vrijheid. De protesten ontstaan nadat de 22-jarige Mahsa Amini overlijdt als ze is opgepakt door de moraalpolitie, omdat ze haar hidjab niet goed gedragen zou hebben. Volgens ooggetuigen wordt ze mishandeld. Inwoners van Iran hebben het gehad met het strenge regime en protesteren daartegen, al moeten ze dat soms met hun leven bekopen. Iran heeft al meerdere betogers geëxecuteerd. Toch lijkt dat de demonstranten niet te stoppen.

Er was ook positief nieuws in 2022

Naast alle ellende zijn er gelukkig ook dingen die wél goed gaan. Zo gingen we massaal op vakantie dit jaar, nu de coronapandemie grotendeels achter ons lijkt te liggen. Die lange rijen op Schiphol vergeten we voor het gemak even. En wil je een nieuwe baan, dan heb je ze op dit moment ook voor het uitkiezen. We sluiten 2022 af met een positieve blik.

 

Bedrijven worden steeds inclusiever

Bedrijven worden steeds inclusiever. Zo schittert er voor het eerst een model met het syndroom van Down in de campagnes van ondergoedmerk Victoria’s Secret. Ook Megan Rapinoe (voetbalster en lgbtq+-activiste) en model Paloma Elsesser zijn tegenwoordig te zien in campagnes van het bedrijf.

De media ook…

Je kunt je vast de ontroerde kinderen op social media nog wel herinneren, toen ze zagen dat Ariel in de 2023 versie van The Little Mermaid gespeeld wordt door een donkere actrice, Halle Bailey.

Pixar snijdt een ander onderwerp aan, dat we eerder niet in Pixar en Disneyfilms voorbij zagen komen. De animatiefilm Turning Red draait om een 13-jarig Chinees-Canadees meisje, waarbij onder andere aandacht is voor hormonen, emoties, schaamte en menstruatie.

En ook qua werk zijn er veranderingen

Deze maand nog floot de eerste vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd tijdens het WK (mannen)voetbal. En voor het eerst in de geschiedenis van de katholieke kerk zijn er vrouwen aangesteld in het adviescomité van de paus. Drie stuks maar liefst. In Egypte is voor het eerst in duizend jaar een vrouw aangenomen als adviseur van de belangrijkste imam.

Seksspeeltjes: net zo gewoon als wattenschijfjes en sokken

Ook op seksueel gebied zijn er grote stappen genomen in 2022. EasyToys, net als wij onderdeel van de EQOM Group, lanceert samen met HEMA een nieuwe reeks seksspeeltjes. Die komen niet in een donker hoekje in de schappen, maar gewoon bij de mascara en dagcrème.

We zeggen niet dat alles op rolletjes loopt op het gebied van inclusiviteit en vrijheid: kijk maar naar landen waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is bijvoorbeeld. Maar we zijn wél op de goede weg. En daar gaan we graag mee verder in 2023.

We wensen je een goede, veilige, sexy en spannende jaarwisseling en een geweldig nieuw jaar!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?