Experimenteren: altijd een goed idee?

experimenteren met seks

Veel mensen experimenteren tijdens hun studententijd met hun seksualiteit, maar is dit wel de beste periode? En is experimenteren überhaupt een goed idee? Wij zoeken het voor je uit.

Wat is experimenteren precies?

Wat verstaan we eigenlijk onder dat begrip: experimenteren? Doe je dat om te ontdekken wat jouw seksuele oriëntatie is? Of valt alles wat je voor het eerst doet onder die term? Volgens experts is het beiden. “Als je het hebt over experimenteren op seksueel vlak, kan dat eigenlijk zo veel betekenen,” zegt seksuoloog Dr. Jill McDevitt. “Tijdens het experimenteren kun jij ontdekken dat je biseksueel bent, of dat je van orale seks houdt en anale seks niks vindt, of beiden. Het is een individuele kwestie.” Seks-expert Dr. Chris Donaghue van We-Vibe zegt: “Experimenteren is eigenlijk het jezelf toestaan van nieuwe, creatieve en diverse dingen op seksueel gebied.”

Is experimenteren een goed idee?

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik flink heb geëxperimenteerd in mijn studententijd. Zo beleefde ik verschillende trio’s met verschillende mannen. Niet iets wat ik nu nog zou doen, maar ik denk er met plezier aan terug. Net als mijn nacht met een sexy barman, die met poppers op de proppen kwam. En wat te denken van die super-erotische zoenpartij met de zus van een vriend van me? Allemaal dingen die nu in mijn getrouwde leven niet meer voorkomen, maar die ik liever niet gemist zou hebben. Dat gezegd hebbende: het wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen moet experimenteren. Of dat dit alleen kan als je single bent.

Of experimenteren een goed idee is, hangt dus volledig van jezelf af. Ben jij nieuwsgierig naar wat de wereld nog meer te bieden heeft? Sta jij open voor nieuwe ervaringen, die beide kanten op kunnen vallen? Dan is experimenteren echt iets voor jou! Ook wanneer je het toch allemaal wel spannend vindt. Vind jij het echter allemaal niet nodig, weet jij waar je staat en ben je daar gelukkig mee? Dan hoef je natuurlijk niet buiten je eigen gebaande paden te gaan.

Tips om te experimenteren

Je kunt als single, maar ook als stel heel goed experimenteren. Bij veel relaties wordt het seksleven wat saaier wanneer je langere tijd samen bent. De kans dat je elkaar de kleren van het lijf scheurt na een lange werkdag is gewoon niet groot als je al tien jaar getrouwd bent. Ben jij toe aan een spannender seksleven? Ga dan eens samen met je partner of met jezelf experimenteren en breng zo de spanning en de lust terug in jullie relatie.

Koop een seksspeeltje

Gebruiken jullie nooit een seksspeeltje in bed? Gun jezelf en je partner dan iets leuks en schaf een mooi speeltje aan. Als het jouw eerste toy is, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vibrator. Hiermee kan zowel jij als je partner veel plezier beleven. Met de techniek van tegenwoordig zijn ook veel sextoys op afstand bedienbaar, zo kun je de controle eens helemaal uit handen geven. Voor een heterokoppel kan een koppelvibrator ook heel opwindend werken. Geniet jij er erg van als je tepels worden gestimuleerd? Probeer dan eens tepelklemmen en laat ze bedienen door je lief.

Omarm je onzekerheid

Het is normaal dat je onzeker bent als jij voor het eerst iets nieuws gaat proberen. Dat kan variëren van onzekerheid over jouw seksuele voorkeur (ben ik lesbisch als ik zoenen met vrouwen lekker vind of is het gewoon lust?) tot onzekerheid of je iets wel goed doet. “Seksuele ervaringen die je naar een bepaalde grens duwen – eentje waarvan je dacht dat hij niet bij jouw past – kunnen je onzeker maken. Wees je er van bewust dat seks vloeibaar is: jij hoeft er helemaal geen label op te plakken. Geniet van de ervaring.”

Probeer het een paar keer

Heb je anale seks geprobeerd en vond jij het maar niks? Dat wil niet zeggen dat het met een andere partner hetzelfde voelt. Volgens Donaghue kan een tweede keer veel lekkerder zijn dat een eerste keer. “Probeer open te staan om nieuwe dingen te proberen en om ze meer dan één keer te proberen. Nieuwe partners of nieuwe ervaringen met je eigen partner zijn dé manier om je seksuele horizon te verbreden. Als jij je veilig voelt bij je partner, dan kun je nieuwe seksuele ervaringen opdoen door ze minimaal een paar keer te proberen.”

Informeer jezelf

Uit ervaring kan ik zeggen dat de eerste keer anaal met een van mijn eerste vriendjes helemaal niks waard was. Als jij je vervolgens gaat inlezen en leest dat je het toen ook eigenlijk helemaal verkeerd hebt aangepakt (geen glijmiddel, geen voorspel, gewoon hop: erin), dan kan een volgende ervaring veel prettiger zijn. Helemaal als het is met een ervaren man die je lust opwekt zoals je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Tegen je zin in? Niet doen!

Is experimenteren altijd een goed idee? Eigenlijk wel. Je leert jezelf er beter door kennen. Communicatie is van groot belang als jij nieuwe dingen probeert met een partner. Er is eigenlijk maar één no go als het aankomt op experimenteren en dat is als het tegen jouw zin in is. Wil bijvoorbeeld je partner iets proberen, maar zie jij dat niet zitten? Doe het dan vooral niet. Denk er over na, maar doe niks tegen je zin. Jouw partner zou je overigens ook niet onder druk moeten zetten én je hoeft geen schuldgevoel te hebben. Als je geen enkele behoefte hebt om te experimenteren – zowel als single als in een relatie – dan is dat prima.

Lees ook: Wat als je partner opeens extreme dingen wil proberen in bed?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?