Fijne fetisjdag! Alles over seksuele fetisjen

Vandaag is het Wereld Fetisj Dag: de dag waarop fetisjisme in alle vormen en maten in de spotlights staat en wordt gevierd. Fetisjisme is een belangrijke aspect in de wereld van seksuele voorkeuren, al heeft lang niet iedereen een fetisj. Twijfel je of jij een fetisj hebt of wil je er gewoon meer over weten? Speciaal voor jou doken we in de materie. 

Wat is een fetisj?

Binnen de seksualiteit wordt er gesproken van een fetisj wanneer iemand bijzonder opgewonden raakt van een specifiek levenloos voorwerp, materiaal, kledingstuk of een lichaamsdeel anders dan de geslachtsdelen.

Fetisjisme is de verzamelnaam voor al deze verschillende fetisjen. Fetisjisme is een vorm van parafilie, een uit de psychiatrie genomen term waarbinnen een scala van seksuele voorkeuren genoemd wordt welke niet binnen het “gebruikelijke spectrum” vallen. Bij zo’n parafilie, waaronder fetisjisme, gaat het om een vorm van seksuele opwinding welke minder makkelijk te bereiken is zodra de desbetreffende voorkeur niet wordt beoefend of aanwezig is. 

Het verschil tussen seksuele voorkeuren en fetisjen

Opgewonden raken van geslachtsdelen, borsten of billen wordt niet gezien als een fetisj; het gros van de mensen zullen één of meerdere van deze lichaamsdelen opwindend vinden. Echter, wanneer het gaat om een specifiek lichaamsdeel als bijvoorbeeld voeten – een veelvoorkomende fetisj – kunnen we spreken van een fetisj. Het gaat hierbij om de opwinding die men kan ervaren van de confrontatie met zijn of haar fetisj – zij het in gedachten – via diverse mediakanalen of door het in het echt bij te wonen. 

”Opgewonden raken van geslachtsdelen, borsten of billen wordt niet gezien als een fetisj.”

In dit rijtje geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld handelingen of voorkeuren; zo kan iemand het idee van een trio erg opwindend vinden. Ook hiervoor geldt dat deze fantasie veel mensen op seksueel niveau triggert. Toch wordt dit niet als een fetisj gezien. Gaat het echter om een voorkeur als bijvoorbeeld “gezien willen worden tijdens seksuele handelingen” (exhibitionisme) of om handelingen waarin één persoon wordt gekleineerd en geslagen of vastgebonden (BDSM, Bondage Discipline Sadisme Masochisme), spreken we wederom van een fetisj. 

Welke fetisjen zijn er (niet)?

Er bestaan duizenden fetisjen. De regel is dat wanneer het voorwerp of kledingstuk bestaat, er altijd wel iemand is die er een fetisj voor koestert. De meer bekende fetisjen zijn de voetfetisj of de lak-, leer- en latexfetisj. Er zijn veel mensen die opgewonden raken van het dragen van bepaald materiaal. Latexfetisjisten omschrijven het gladde materiaal vaak als een soort tweede huid die ze dragen. De spanning die ze hierbij ervaren wordt als opwindend bevonden. Sommige mensen dragen bijvoorbeeld latex onder hun kleding op het werk. Dit stiekeme en spannende geheim dragen zij dan bij zich, zonder dat iemand het weet. 

”De meer bekende fetisjen zijn de voetfetisj of de lak-, leer- en latexfetisj.”

Bij een minder bekende fetisj kun je denken aan de fetisj voor wol. Er is een community wolfetisjisten actief binnen het fetisjisme spectrum, die zweren bij het gevoel van zachte wol. Sommige wolfetisjisten gaan bijvoorbeeld volledig gehuld in een catsuit gemaakt van wol. Veel fetisjen draaien om kleding. Denk bijvoorbeeld aan de kick van het dragen van panties (voor zowel mannen als vrouwen) of hoge hakken. 

Ik heb een fetisj. Is dit vreemd? 

Er is niets vreemds aan het hebben van een fetisj. Iedereen heeft doorgaans bepaalde seksuele voorkeuren en we zijn allemaal mensen met ieder een eigen seksualiteit. Dat een fetisj minder gebruikelijk is, betekent niet dat het dan ook vreemd is om te hebben. Volgens neurowetenschapper Debra W. Soh hebben 1 op de 6 mensen een fetisj, dus het is niets om je voor te schamen. Een fetisj heb je nu eenmaal en daar kun je vaak niks aan doen. Sommige mensen schamen zich voor het hebben van een fetisj, mede doordat fetisjisme door haar ongebruikelijke karakter nog steeds enorm in de taboesfeer ligt. Dat is echter helemaal niet nodig.

”Volgens neurowetenschapper Debra W. Soh hebben 1 op de 6 mensen een fetisj.”

Wanneer jij je toch schaamt voor jouw fetisj, kun je beter omdenken: je hebt iets waar jij uitzonderlijk opgewonden van kan raken. Of het nu een meer of minder bekende fetisj is: het zorgt voor jou standaard voor optimale opwinding en dat kan lang niet iedereen zeggen van huis- tuin- en keuken-seksuele voorkeuren. Wél is het belangrijk om in acht te nemen dat je anderen of jezelf niet kunt schaden vanuit je fetisj. Wanneer dit wel het geval is, of wanneer je hiertoe neigt, doe je er goed aan om contact op te nemen met een seksuoloog of psycholoog. Ook wanneer jouw fetisj problematisch voor je wordt. Mocht dit niet het geval zijn, schroom dan ook niet om jouw bijzondere seksuele voorkeur te omarmen en ervan te genieten. 

Hoe ontstaat een fetisj?  

De wetenschap is er nog niet over uit hoe fetisjen ontstaan. De meeste kenners denken dat het te maken heeft met een van de volgende aspecten:

  • Kindertijd; fascinatie en associatie met een bepaald object
  • Adolescentie; vorming van bijzondere voorkeuren tijdens masturbatie in puberteit
  • Jeugdtrauma; ongepast seksueel gedrag in het verleden
  • Minder sociaal; uitblijven van gebruikelijke seksuele contacten, dus zoekende naar een andere mogelijkheid
  • Angststoornis; angst voor afwijzing en vernedering
  • Willekeur; ontstaat willekeurig in de loop van je leven

Het is lastig vast te stellen waar en hoe een fetisj precies ontstaat. Als je zelf een fetisj hebt is het belangrijk niet te snel te oordelen. Ga bovenstaande punten langs en analyseer welke voor jou wellicht van toepassing is. Voor meer vragen over fetisjen is het raadzaam een seksuoloog of psycholoog te raadplegen.

Het verschil tussen BDSM & fetisjisme

Bij het woord ‘fetisjisme’ denken veel mensen direct aan BDSM of kort gezegd SM. Dit komt doordat de meest bekende fetisjen een BDSM-oorsprong kennen. Echter is het niet meer of minder dan dat. Binnen andere seksuele voorkeurgroepen bestaan net zo goed verschillende – meer onbekendere – fetisjen. Kort gezegd: het fetisjisme verhoudt zich niet direct tot BDSM, maar binnen BDSM bestaan de meeste bekende fetisjen. Vandaar dat het vaak aan elkaar gelinkt wordt.

Lees ook: BDSM voor beginners: alle regels op een rij

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

Johan
januari 20, 2021 8:04 am

Ik heb een luier fetish is daar meer over te vinden

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Redactie
januari 20, 2021 11:00 am

Beste Johan, de huisseksuoloog van onze partnerblog EasyToys schreef daar eerder een artikel over. Deze vind je hier: https://blog.easytoys.nl/ik-heb-een-luier-fetish/

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?